N.Ž. (172)Spoštovani!

Imam morda nekoliko neobičajno, s športom povezano vprašanje.

Sem mama prvošolke, ki se je na tečaju plavanja v okviru vrtca naučila plavati, tečaj pa so imeli tudi sedaj, v prvem razredu. Ob koncu tečaja so predstavniki plavalnega kluba »perspektivne« otroke povabili, da se udeležijo tudi plavalnih treningov. Hči je navdušena in njen »talent« veseli tudi mene, hkrati pa imam pomisleke. Vem, da je plavanje zdrav šport, vendar me zanima tudi, ali niso intenzivni športni treningi tudi škodljivi za razvoj. Saj vem, da si bo okrepila pljuča in mišice (ter dobila široka ramena), a gotovo ni vse tako lepo, kot se sliši.

 Kakšno je vaše mnenje oziroma mnenje zdravnikov glede plavanja?

 Prijazen pozdrav,

Polona

 

Draga Polona!

Zelo mi je všeč vaše razmišljanje in tudi kanček dvoma pri odločitvah. Danes je treba dobro premisliti, kam usmeriti otroke, bodi si da gre za šport, glasbo, jezike ali katero koli drugo prostočasno aktivnost. Iz vsega se prehitro razvije profesionalizem ali pa gredo čas, trud in denar v nič.

Zelo pogosto se starši odločamo na podlagi lastnih izkušenj. Ker dobro poznamo šport, ki ga sami gojimo, želimo zanj navdušiti tudi svoje potomce. Malo tudi zato, da lahko z otrokom preživljamo prosti čas.

Začetek osnovne šole je pravi trenutek, da otrokovo presežno energijo usmerimo v varno in predvsem vzgojno dejavnost. Šport je vsekakor prava izbira. Če so vam predlagali plavanje, mislim, da ne morete izbrati slabo. Seveda je zelo odvisno od vaših lokalnih možnosti, kakšen klub in kakšen bazen imate v bližini. Kjer so treningi vezani na daljše prevoze, se lahko hitro naveličajo tako otroci kot starši. Povezani so tudi z velikimi stroški. Najbolje je, če lahko otrok samostojno hodi na treninge ali če je vadba organizirana v okviru šole. Tako bo imel od začetka svojo družbo, ki ga bo vlekla za seboj tudi v dneh, ko se mu ne bo ljubilo na trening. Mislim, da je za užitek v športu zelo pomembno druženje, uživanje v družbi vrstnikov z enakimi željami in vsaj podobnimi zmožnostmi.

Zakaj se mi zdi plavanje zelo dobra izbira? Malo je športov, ki bi v okviru ljubiteljskega ukvarjanja tako enakomerno obremenjevali celo telo. Vsi gibi pri plavanju so tekoči, mehki, brez ostrih štartov in brez neposrednega telesnega stika s sotekmovalcem. Otroka naučijo rednega in vztrajnega dela, ker le sistematično in dosledno sledenje navodilom trenerja pripelje do uspeha. Za igre z žogo so značilni ostri, sunkoviti gibi, večja je možnost udarcev nasprotnika in nepredvidenih dogodkov. Smučarji krepijo predvsem spodnji del telesa. Skoraj vsi tekmovalci imajo poleg poškodovanih kolen pogosto težave s hrbtenico zaradi vse trših terenov in zahtevnosti opreme. Velika je možnost naleta, padca, vpliva okolja, predvsem mislim na mraz in vlago. Tenis je prav tako lep šport, dokler starši ne dobijo prevelikih ambicij, kam prignati svojega otroka. Lahko bi našteval še ostale športe, važna pa bo otrokova odločitev.

 

Odgovarja: Asist. Lev Bregant, dr. med. spec. ped.