Revija MAMA

shutterstock_67108198Veliko Slovenk današnjega časa bi znalo na dolgo opisati občutke krivde, ki jih doživljajo, ko pridejo iz službe ob petih popoldan in preživijo z otrokom največ 4 ure na dan. Dnevi se zdijo prekratki za službo, vožnjo, kuhanje, pospravljanje, pomoč pri domači nalogi, ohranjanju zakona … Ko budilka zazvoni ob peti uri, marsikatera mamica pomisli: »Kaj če bi pustila službo?« Pred zaspanimi očmi se prikažejo dolga počasna jutra ob prebiranju časopisja, sproščeni popoldnevi polni otroškega smeha, testiranje zapletenih receptov, domača zdrava hrana iz lastnega vrta, hobi, ki se spremeni v donosno dejavnost. Vseeno veliko žensk reče, da bi se jim zmešalo, če ne bi hodile v službo. Katere so tiste stvari, ki se jih lahko ženska, ki se odloča, da bo ostala doma, boji?

Sama s seboj

Če pustite ali izgubite službo, boste veliko časa preživeli v svoji družbi. Če ste bili prej ves čas obkroženi z ljudmi, je to precejšen šok. Še tako veseli in optimistični ljudje lahko v tem primeru postanejo depresivni. So pa ljudje, ki se sami s seboj tako dobro razumejo, da jim to ustreza. Ko otroci pridejo domov, jih tako res pričaka umirjena in nasmejana mamica. Patricija je doma tri leta, njeni otroci so stari 5, 6, 11 in 15 let. Vprašali smo jo, ali ima dovolj socialnih stikov: »Glede stikov mi žal ne uspeva prav dobro, ker mi zmanjkuje časa. Veliko pa klepetam prek forumov in mi to zadostuje. Ko pa grem na kakšen sestanek oz. k frizerju, se naklepetam za vse nazaj. Zadovoljna sem, da dam otrokom in možu toplino doma. Posledično, ko so oni zadovoljni, sem zadovoljna tudi jaz, kajti za to živim. Dvomi so bili in to veliki, ampak se je izkazalo, da sem se odločila prav. Ko prideta večja dva iz šole, ju čaka skuhano in pospravljeno in lahko se takoj pogovorimo o stvareh, ki ju težijo. Mlajša dva pa lahko dlje spita in se ne kregamo ter ne hitimo zjutraj v vrtec.«

Mož in njegova plača

Vsak si želi partnerja, ki ga bo spoštoval. Za žensko, ki se odloči, da bo doma, je možev značaj še posebej pomemben. Pomembno je, da se strinja z odločitvijo in da se ne obnaša, kot da daje partnerki miloščino. Paula, ki je doma, se je z možem dogovorila za skupni račun. Ima svojo kartico in kupuje vse potrebno, tako da nikoli ne prosi moža za nič. Z možem zaupata drug drugemu, da bosta z denarjem ravnala preudarno. Doris, ki je doma že veliko let, ima precej drugačno izkušnjo: »Gledam druge ženske, ki so kljub otroku hodile v službo − bile so lepo oblečene, jaz v ponošenih cunjah, ker nisem hotela sitnariti, da potrebujem tudi kaj zase, saj je vse šlo za otroke, vredna nisem bila nič, čeprav sem jim bila na voljo praktično 24 ur, utrujena od skrbi, dela in pritiskov s strani njegovih staršev in moža. Kako sem zavidala drugim ženskam, ki so vsaj tistih nekaj ur na dan ubežale temu vsakdanjiku.« Potrebna je obilica samozavesti. Če se kljub temu, da možu in otrokom skuhate, pospravite in urejate vse možne stvari, počutite, kot da si za to ne zaslužite plačila in da je greh, če si kupite kakšno majico, boste kot mama gospodinja strašno nesrečni. Če gledate na to, da delate prav toliko kot mož in da je moževa plača skupni denar za dobrobit celotne družine, je to druga zgodba. Seveda mora tudi mož gledati tako.

Gospodarica svojega časa

V tej situaciji lahko čas načrtujete sami. Dejansko ste lahko veliko bolj družbeno koristni kot marsikatera zaposlena ženska. Predstavljajte si žensko, ki je poslovodkinja v McDonaldu. Na nek način podpira nehumano ravnanje z živalmi, zastrupljanje okolja in nezdravo hrano. Ženska, ki se odloči, da bo doma, ima mogoče čas, da postane sprehajalec psov v zavetišču, dela za okoljevarstveno organizacijo, se ima čas ukvarjati s pridelovanjem zdrave hrane. Kdo je tu bolj družbeno koristen? Kdo je tu šef svojega življenja? Da takšne cilje dejansko uspemo uresničiti, moramo biti zelo disciplinirani in organizirani. Če te šef ne opazuje izza ramen, se je težko spraviti k nekemu delu, ki povrh vsega ni plačano. Še dobro, da je organizacija učljiva. Spet je bistvena samozavest. Občutek, da je nekaj pomembno, čeprav ni plačano z denarjem. Takšni občutki pa so v današnjem kapitalističnem svetu nekaj redkega.

Družbena kritika

Preden se odločite, da boste postali mama gospodinja, se vprašajte, če ste dovolj močni, da vas naslednje oznake in vprašanja ne bodo zlomila:

»Sponzoruša! Ti ni grozno, da moraš moža prositi za denar? Gospodinje ves dan samo pijejo kavo, gledajo nadaljevanke in kadijo. Jaz imam v življenju cilje. Odvisna si od nekoga …« Doris se kot gospodinja ni počutila spoštovano: »Skrbela sem za otroka, za dom, delala kot bedak na kmetiji −, vredna nisem bila nikoli nič, delala sem honorarno, kjer se je dalo za tistih nekaj ur, ko sta bili dekleti v šoli (krajevna skupnost, kot anketar, pomoč v šoli, v eni trgovinici, saj bi se mi doma po pravici povedano odpeljalo, ker je bil možev oče pijanec, mož pa na strani staršev). In tako sta dekleti odraščali − potem pa se je začelo −, zakaj nisi v službi, druge mame delajo in imajo denar. Mož je vedno pravil: ‘Baba mora bit za šporhetom!’ in tako naprej in tako naprej.« Skratka, so ljudje, ki vas ne bodo cenili. Če znate kljub temu sebe imeti radi in če verjamete v svojo odločitev, vam ne bo hudega. Če se zaradi negativnih opazk počutite slabo, je čas, da začnete delate na sebi in postanete sami svoj najboljši prijatelj in največji fan. Ker ljudi, ki se vmešavajo v življenja drugih in kritizirajo, nikoli ne zmanjka.

Finance

Ženska, ki je doma, privarčuje denar na veliko koncih, a po navadi je v gospodinjskem proračunu manj, kot če bi bila zaposlena. Pojavi se tudi vprašanje finančne varnosti na dolgi rok. V pristojnosti Direktorata za družino MDDSZ je pravica do plačila prispevkov za socialno varnost v primeru štirih ali več otrok po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP). Pravica pomeni, da ima eden od staršev (mati ali oče vsaj štirih otrok), ki zapusti trg dela, zaradi varstva in nege štirih ali več otrok, pravico do plačila prispevkov za socialno varnost od minimalne plače do dopolnjenega desetega leta starosti najmlajšega otroka. Starš, ki nima štirih otrok, se lahko prostovoljno vključi v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Tako novi ZPIZ-2 določa, da se lahko prostovoljno vključi v zavarovanje oseba s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, ki je dopolnila 15 let starosti in ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v zavarovanje po ZPIZ-2. Osnova za plačilo prispevkov za zavarovance, ki se prostovoljno vključijo v obvezno zavarovanje, je v letu 2014 določena v znesku, ki je najmanj enaka znesku minimalne plače in se bo do leta 2018 dvigovala na 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji. Ko zaškripa pri denarju, se lahko vprašamo po svojih talentih in znanjih. Velikokrat se da te finančno izkoristiti.

Je bilo včasih lažje?

Kako je bilo pred nekaj desetletji? Takrat je bilo več žensk doma. Jožica je prišla pred več kot petdesetimi leti iz Dalmacije v Slovenijo. »Včasih so bile ženske bolj sproščene, bolj so se družile, pomagali smo si pri delu, hodili na plese. Danes, če ženske veliko tečejo, so kurve, če si doma, si taja (op. neumnica). Danes je pomembno samo, da je hitro, hrana iz konzerv … Tudi takrat, ko sem prišla devetnajstletna iz Hrvaške sem v Slovenijo, je bila v Sloveniji revščina. A možje so imeli žene radi, danes pa se mož in žena tako malo vidita, da skupaj nič ne doživita.« Če postavimo enako vprašanje drugi, starejši gospe, vidimo, da je vsaka zgodba različna. Terezija je bila veliko let doma na manjši kmetiji in delala občasna dela, potem pa se je kot natakarica zaposlila v Avstriji. »Doma nas je živelo 9, dedek pa je ves denar zapravil za cigarete in pijačo. Lažje je bilo, ko sem delala. Mislim, da je boljše, če ženska dela, ker je drugače denarja premalo, ne gre skozi.«

Zadnji dve zgodbi nosita sporočilo, naj ne posplošujemo. Vsaka zgodba je drugačna in pomembno je, da se ženske zavedamo svoje edinstvenosti. Kot bi rekla Jožica, ki je pred petdesetimi leti iz Dalmacije prišla v Slovenijo: »Budi ponosna!«

 


Tag-i