Revija MAMA

shutterstock_119443432Čeprav ženske kupujejo nedrčke že veliko pred nosečnostjo, predstavlja izbira nedrčka za dojenje težavo za marsikatero med njimi. Kako izbrati, na kaj biti pozoren pri nakupu, predvsem pa o primerni velikosti smo vprašali strokovnjakinjo, modno oblikovalko Alenko Stopar, ki že preko 10 let kreira perilo za čas nosečnosti in dojenja za blagovno znamko Alisa.

Izmerite se!

Velikost nedrčka predstavljata dve meri: prsni obseg (to je velikost košarice, ki je označena s črkami, pri čemer je A najmanjša velikost) in podprsni obseg (meri se v centimetrih; od 75 cm naprej). Podprsni obseg izmerimo s šiviljskim metrom čez hrbet, v višini hrbtnega izreza in spredaj pod prsno gubo. Velikosti so določene tako, da ustrezajo tudi obsegom dva centimetra manj in dva centimetra več od označbe. Šiviljski meter položimo čez hrbet v višini hrbtnega izreza (na mestu, kjer se nedrček običajno zapenja), nato pa ga položimo prek prsnih bradavic do prsne kosti – do vdolbine med prsmi. Tako dobimo prsni obseg. Svojo velikost preverite v tabeli.

VELIKOSTNE

 

 

 

 

 

Košarica mora biti dovolj velika

Pri izbiri nedrčka bodite pozorne na pravilno izbiro velikosti košarice. Ta mora biti dovolj velika, udobna, da je dovolj prostora še za blazinico. Premajhna košarica lahko pritiska na mlečne žleze, stalni pritisk pa lahko povzroči zastajanje mleka, bolečine in kasneje mastitis. V nasprotnem primeru prevelika košarica ne da dovolj opore dojkam. Najprimernejši so tako elastični materiali, ki se dojki nekoliko prilagodijo.

Podprsni obseg

Podprsni obseg je drug pomemben element pri nakupu. Po porodu ne boste več čutile pritiska na prsnico, zato ne kupujte nedrčka, ki vam bo pri pomerjanju udoben. Lahko se vam zgodi, da bo obseg prevelik in vam tako ne bo dajal zadostne opore. Prav tako lahko zaradi tega nedrček »zleze« po hrbtu gor in tako ne opravlja svoje vloge – podpore.

Izberite naravne materiale

Nedrček mora biti izdelan iz elastičnih materialov, v njem se morate počutiti udobno. Priporočljivo je izbrati naravne materiale z dodanimi elastani, ker v njih koža diha in ne povzročajo dodatnega potenja. To povzroči zastajanje vlage na dojkah, zaradi česar se bradavice vzdražijo.

Po porodu izberite nedrčke s plastično kostjo

V začetnih tednih dojenja ne boste nosile nedrčkov z oporo (kostjo), pri nedrčkih s čipko bodite pozorne, da so košarice podložene. V nasprotnem primeru lahko čipka draži bradavice. Kasneje imajo vaši nedrčki lahko oporo, vendar ta ne sme biti kovinska, ampak plastična. Opora ima namreč dve pomembni prednosti: prilagaja se obliki dojke – tako ne povzročajo mastitisa – in lahko jih perete v stroju.

Prvo pravilo pri nakupu nedrčka za dojenje je: ne hitite, nakup opravite dva do tri tedne pred predvidenim rokom poroda, v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da vam bo po porodu premajhen.

 

 


Tag-i