novorojencek okPokakane plenice? Seveda. Neprespane noči? Tudi. Glava kot stožec? Kaj pa je to?!

1. Novorojenček ima čudno glavo.

Verjetno ste si predstavljali popolnega novorojenčka – rožnatega, okroglega, mehkega in ljubkega. A vaš dojenček ima glavo, kot bi jo kdo zašilil s šilčkom (ena od naših kolumnistk je nekoč zapisala, da je imel njen dojenček takšno glavo, kot so kipi na Velikonočnih otokih). Glava je lahko oblikovana v stožec, ker se je moral otrok preriniti skozi porodni kanal, v katerem se je stisnila – to so omogočile lobanjske kosti, ki med seboj še niso zarasle, temveč je med njimi prazen prostor, da lahko med porodom zdrsnejo ena prek druge. Prav tako ima novorojenček lahko k obrazku stisnjen nosek, poležane ušeske ter otekle veke. A kar brez skrbi – v nekaj dnevih bo vse to izginilo in res boste imeli rožnatega in okroglega otročička.

2. Novorojenček trza z rokami in nogami.

Vaš otrok je bil cele mesece v prijetni maternici, kjer je bilo mehko in udobno, prostora pa ni bilo na pretek. Sedaj pa ima prostora preveč in njegovih rok ter nog prav nič ne omejuje. Prav tako še ne nadzoruje svojega telesa, zato mu roke in noge pogosto trzajo. Prav tako imajo novorojenčki prirojen Morojev refleks – kadar se prestrašijo ali imajo občutek, da bodo padli, na hitro razširijo roke in nagnejo glavo nazaj, nato pa roke spet potegnejo k sebi (kot opičji mladički, ki se skušajo prijeti za vejo ali materin kožuh). Ta refleks običajno izgine do tretjega meseca starosti. Ker živčevje še ni dovolj razvito, pa otroku ne trzajo zgolj udi – včasih se mu tudi bradica nenavadno trese. Zaradi tega vam ni treba skrbeti, razen kadar otrok ritmično trza ali se trese oziroma se trzanje uda ne konča, tudi če se ga dotaknete.

3. Otrok ima tako velike genitalije!

Vsi novorojenčki, tako deklice kot dečki, imajo velike, otekle genitalije. Do tega pride zaradi pritiska med porodom, tekočin v tkivu, predvsem pa zaradi materinih hormonov, ki jih je otrok prejemal v trebuščku. Velikost genitalij se bo že po kakšnem tednu dni normalizirala, torej naj se očka nikar ne veseli, da je njegov sin po njemu bogato »obdarjen«.

4. Novorojenček je nenehno lačen.

Prvih nekaj tednov se vam bo verjetno zdelo, da imate otroka nenehno pri prsih. Njegova neprestana lakota je način, s katerim vam narava pomaga, da povečate nastajanje mleka v svojih prsih in zadovoljite otrokove potrebe. Prav tako so dojeni novorojenčki lačni pogosteje, ker se materino mleko prebavlja hitreje kot mlečna formula.

Razlog za lakoto je seveda ta, da otrok zelo hitro raste. V prvih šestih mesecih bo podvojil porodno težo, zato potrebuje veliko kalorij. Še posebej je neprestana lakota opazna v obdobjih pospešene rasti.

5. Otrok ima ledene dlani in stopala.

Preden povečate temperaturo na termostatu, potipajte novorojenčkov trup. Če je topel in rožnat, potem ga niti malo ne zebe. Novorojenčkov obtok še ni popolnoma razvit, in ker se ne giblje, ne potrebuje dobre prekrvavitve udov – zato gre veliko več krvi v trup in glavo, kjer so življenjsko pomembni organi. Cirkulacija se izboljša okoli tretjega meseca, udi pa bodo dobili popolno »dozo« krvi šele takrat, ko bo to potrebno – ko postane otrok aktiven oz. se začne plaziti. Do takrat je torej normalno, da so prstki hladni in bledi.

6. Novorojenčica ima kri v plenički.

Hormoni, ki so povzročili oteklo spolovilo, so odgovorni tudi za krvav izcedek iz nožnice novorojenčic. Če v prvih tednih opazite majhen madež krvi, se nikar ne obremenjujte – gre za mini menstruacijo, ki lahko traja nekaj dni. Če je kri živo rdeča, kar pomeni, da je sveža, pa se posvetujte s pediatrom.

7. Dojenček ima žulj na ustnici.

Veliko novorojenčkov razvije na ustnici čisto pravi žulj, ki nastane zaradi intenzivnega sesanja iz dojke oziroma stekleničke. Včasih je žulj lahko prisoten že ob rojstvu, ker je otrok v trebuščku tako zavzeto sesal prstek. Žulj otroka ne moti in bo izginil po nekaj mesecih, lahko pa se pojavi in izgine celo večkrat.

8. Novorojenčkovo blato je rumeno.

Dojeni dojenčki imajo blato v rumeni oziroma gorčični barvi. Blato je lahko tudi popolnoma tekoče. Dojenčki, hranjeni z mlečno formulo, imajo nekoliko bolj gosto blato (recimo kot mehak sladoled), barva pa je nekoliko bolj rjava. Nekateri dojenčki kakajo po vsakem hranjenju, nekateri komaj na vsakih nekaj dni ali celo tudi zgolj enkrat na teden. To niti ni pomembno – dokler otrok pridobiva težo ter nima bolečin v trebuščku, je vseeno, kako pogosto kaka.

9. Novorojenček kar naprej kiha.

Novorojenčki veliko kihajo, a ne zato, ker bi bili prehlajeni ali bi jih zeblo. Tako pač čistijo svoje dihalne poti, kadar so te ovirane zaradi sluzi ali jih draži kaj iz okolja. Kihanje pomaga tudi, da se odpre začasno zaprta nosnica – ko otroka stisnemo k dojki med dojenjem, namreč pogosto diha zgolj na eno nosnico, druga pa je sploščena ob materini koži in zaprta. Po podoju otrok zato kihne, da se nosnica ponovno odpre.

10. Otroku se lušči koža.

Dokler se je otrok kopal in namakal v plodovnici, je bila njegova koža pred »vodnim okoljem« zaščitena z belim, voskastim materialom, imenovanim verniks. Ko je otrok izpostavljen zraku in verniks po porodu z njega dokončno obrišejo, pa se vrhnji del kože hitro izsuši in prične luščiti. To je najbolj opazno na dlaneh in stopalih, sicer pa se lušči celotno telo. Kože, ki se lušči, ne skušajte nikoli sami odstraniti – lahko potegnete tudi kožo, ki še ni odmrla in ni pripravljena, da se olušči. Prav tako ni treba kože mazati z vlažilnim mlekom – ko bo čiščenja kože konec, se pač ne bo več lupila, kar se bo zgodilo po enem do dveh tednih.

11. Novorojenček čudno diha.

Tako kot vsi starši boste tudi vi na začetku precejšen del noči preživeli ob novorojenčkovi postelji in poslušali njegovo dihanje, da bi se prepričali, da je vse v redu. Verjetno se boste kdaj prestrašili, če novorojenčkovo dihanje ne bo enakomerno. Vendar pa je normalno, da v dihanju naredi premor, nato pa nekaj časa diha hitreje. Do tega pride zaradi razvijanja mišic, ki skrbijo za dihanje, in premori, ki trajajo celo do 20 sekund, niso nič nenavadnega. Novorojenčki običajno razvijejo bolj reden vzorec dihanja do šestega tedna starosti.

Starše seveda skrbi sindrom smrti v posteljici, zato je normalno, da se kdaj prestrašijo. Da ne bi šlo kaj narobe, morate dojenčku iz posteljice odstraniti vse mehke igračke in blazine, v stanovanju ne smete nikomur dovoliti kaditi, otrok pa ne sme nikoli spati na trebuščku. Če kljub temu preneha dihati za več kot 20 sekund, postane modrikast ali se ne odziva, takoj pokličite center za reševanje.

12. Novorojenčkov jok se mi zdi vedno enak.

Seveda ste tudi vi slišali, da naj bi matere iz dojenčkovega joka vedno razbrale, kaj je z otrokom pravzaprav narobe – ali je lačen, utrujen, ga je treba previti … A če vam to na začetku ne gre, nič hudega. Tudi vi se boste naučili ločevati glasen jok zaradi lakote od bolj tihega ječanja, kadar je otrok utrujen, ter vse druge »glasovne nabore«, ki so nekje vmes. Nikar se ne obremenjujte s tem, da ne veste, kaj se dogaja – odzovite se z ljubeznijo in razlog za jok bo hitro jasen.

Anita Majcen