Revija MAMA

zdrav otrokČe bi želeli več časa preživeti zunaj in se še zadnjič, preden zapade sneg, nadihati jesenskega gozdnega zraka, je »geocaching« gotovo prava igra za vašo družino. Otroci bodo navdušeni, ker bodo lahko iskali zaklad, vaš partner pa tudi, ker bo svojo GPS-napravico končno uporabil še za kaj drugega kot vožnjo po cestah, ki jih tako in tako že pozna.

 

 

Geocaching je igra, ki se jo je igralo že skoraj 900.000 ljudi po vsem svetu. Gre za aktivnost na prostem, nekakšno tehnološko igro, za katero sta potrebna prenosna napravica za odčitavanje GPS-koordinat ter dostop do spleta, poleg tega pa še veliko dobre volje za iskanje prav posebnega zaklada.

 

Kaj je »geokaše«?

»Kaše« je pravzaprav posoda takšne ali drugačne velikosti (najpogosteje gre za plastično posodo za zamrzovanje živil), ki vsebuje dnevnik in »zaklad«, lahko pa tudi poseben »geonovec« ali »hroščka«. Najdemo jih v več kot sto državah po svetu in na kar sedmih kontinentih (tudi Antarktiki!), saj je igra, ki ji nekateri pravijo tudi »visokotehnološke skrivalnice«, tako priljubljena, da število njenih uporabnikov narašča iz dneva v dan.

 

V običajnem »geokašeju« oziroma vodoodporni škatli so poleg dnevnika (in svinčnika za pisanje) tudi njegove GPS-koordinate, listič z navodili za tiste, ki ne sodelujejo v igri in bi škatlo našli po naključju, ter »zaklad« – predmeti brez neke realne vrednosti, ki pa so posebni za vsakega najditelja, ki pusti svoj predmet. Torej razne figurice, plastične zapestnice, frnikole in drugi manjši predmeti. Kdor »geokaše« skrije, seveda pusti v njem dnevnik ter prvi predmet zaklada, koordinate in druga navodila za iskanje njegovega zaklada pa objavi na spletni strani www.geocaching.com.

 

Kako poiskati »kaše«?

»Igralci« navodila za posamezen zaklad najdejo na spletni strani igre, pri čemer lahko iščejo zaklade glede na kraj, kjer se nahajajo prek naslova ali poštne številke – tako lahko vtipkajo poštno številko domačega kraja (tudi slovensko!) ali pa pač kraja, kjer so na počitnicah ali na izletu. Nekateri se odločijo, da bodo poiskali zaklad, ki jim je blizu, drugi so se zaradi igre pripravljeni odpraviti tudi kam dlje.

 

Ko si igralec pridobi GPS-koordinate, je zaklad seveda treba najti, kar (iz lastnih izkušenj) ni vedno tako enostavno. »Kaše« je namreč po navadi dobro skrit pred očmi radovednežev, denimo zakopan v zemljo, postavljen v votlo drevesno deblo ali celo obešen na drevo. Ko se »zaklad« odkrije, je najpomembneje, da se najditelj vpiše v dnevnik (ter kasneje doma tudi v dnevnik na spletni strani), potem pa lahko iz škatle vzame predmet po želji in v njem pusti enega ali več svojih predmetov enake ali višje vrednosti, ki bodo predstavljali »zaklad« za naslednjega najditelja.

 

Vsi »kašeji« seveda niso namenjeni začetnikom. Iskanje nekaterih lahko traja tudi cel ves dan, saj je treba najprej odkriti kar nekaj namigov, ki nas pripeljejo do končnega »zaklada«. Tako se lahko zgodi, da boste morali v nekem kraju najprej poiskati določen spomenik in prešteti črke na njem, da bi vam število črk odkrilo koordinato makete, na kateri morate spet najti točno določeno stvar za ugotovitev naslednje koordinate, in tako naprej do končne koordinate lege »kašeja«.

 

shutterstock_70293283Posebni zakladi

Ne glede na to, da je igra »geocaching« namenjena predvsem zabavi z GPS-napravo za vso družino in »simboličnim« zakladom, pa lahko včasih najditelja zaklad tudi preseneti. To velja zlasti za tistega, ki zaklad najde prvi, saj tisti, ki je zaklad skril, zanj običajno pusti nagrado v nekoliko višji vrednosti.

 

Zaklad v »kašeju« lahko skriva tudi dva posebna predmeta: »geonovec« in »hroščka«. Gre za posebne predmete, katerih gibanje se na spletni strani igre skrbno beleži, saj imajo vsi prav posebno pot. Pot določi tisti, ki je »geonovec« ali »hroščka« namestil – tako si lahko zaželi, da bi igralci igre katerega od teh predmetov s pomočjo igre prenesli v točno določen »kaše« v zelo oddaljenem kraju, v določeno državo, ali da bi predmet potoval dlje ali hitreje kot vsi drugi …

 

 

 

TOČKA GEOCACHE – PROSIM, PREBERI!

 

ČESTITAMO, NAŠEL SI! NAMERNO ALI NE!

 

Kaj je ta skrita škatla in kaj dela tukaj z vso to vsebino?

To je del svetovno znane igre, posvečene uporabnikom GPS-a (Global Positioning System), imenovane GEOCACHING. Igro sestavljajo uporabniki GPS-sistema, ki skrijejo »zaklad« (ta škatla in njena vsebina) in objavijo njegove natančne koordinate ter tako omogočijo drugim uporabnikom začetek »iskanja zaklada«. Edini pravili sta: če kaj vzameš, moraš kaj tudi pustiti (seveda ne nezakonitih ali škodljivih stvari); svoj obisk moraš vpisati v knjižico – Logbook ali Dnevnik. Oseba, ki je ta zaklad skrila, je poiskala mesto, ki naj bilo zavarovano pred dostopom oseb, ki se ne igrajo. Včasih pa se lahko dobro skrivališče izkaže za zelo slabo  …

 

ČE SI ZAKLAD NAŠEL PO NAKLJUČJU:

 

Odlično! Vabljen si, da se igri pridružiš! Edino, kar od tebe pričakujemo, je:

 

Prosimo, ne premikaj in ne uničuj zaklada. Pravi užitek igre je najti zaklad in izmenjati svoje misli in občutke z drugimi, ki ta zaklad najdejo.
Če želiš, lahko iz zaklada kaj vzameš. Prosimo le, da hkrati pustiš kaj svojega za vse, ki bodo zaklad našli za tabo, ter da se vpišeš v dnevnik.
Če je le možno, nas obvesti o svoji najdbi tako, da obiščeš spletno stran, navedeno v nadaljevanju.
Geocaching je odprta igra za vse, ki imajo GPS-sprejemnik in pustolovsko dušo. V svetu je na tisoče skritih zakladov, kot je ta. Za več informacij o tem in ostalih zakladih ali o igri obišči spletno stran:

 

 

http://www.geocacher.si/

 

 

 

 


Tag-i