Riževe kroglice z mocarelo
Sestavine:
2 jajci
100 g ribanega parmezana
poper
sol
180 g belega riža
150 g drobtin
126 g mocarele
Priprava:
Jajci dobro zmešajte s parmezanom, dodajte žličko soli in po želji poprajte.
Zavrite liter rahlo osoljene vode, dodajte riž in ga kuhajte, dokler ne popije vse vode in se zmehča. Odstavite z ognja, z mešalnikom vmešajte jajčno zmes (če boste mešali ročno, lahko jajca prehitro zakrknejo) in pustite stati eno uro, da se riž ohladi.
Mocarelo narežite na kockice. Vsako zavijte v riževo maso, tako da oblikujete kroglice. (Če se vam bo riž prijemal na roke, jih zmočite.) Vsako kroglico dobro povaljajte v drobtinah.
Segrejte olje za cvrtje in kroglice ocvrite – cvreti se morajo dovolj dolgo, da dobijo lepo zlato barvo, tako da nikar ne pretiravajte s temperaturo olja, sicer bo zunanjost prehitro temno rjava.
Opomba: V riževo maso lahko dodate tudi prepraženo čebulo, različne začimbe po lastnem okusu ali pa daste na riž, pripravljen za zavijanje, najprej žličko zelenjavne omake, nato mocarelo, in šele potem oblikujete kroglico.