Špinačna pita s česnom
SESTAVINE:
500 g moke
100 g masla
sol
700 g sveže špinače
3 mlade čebulice
6 strokov česna
1 žlica sesekljanega peteršilja
200 ml mleka
50 g moke (dodatno)
2 žlički masla (dodatno)
3 jajca
100 ml sladke smetane
150 g skute
100 g naribanega polnomastnega sira
PRIPRAVA:
1.100 gramov masla pustite na sobni temperaturi, da se zmehča. Dodajte ga moki, posolite in zgnetite testo. Po potrebi dodajte nekaj kapljic vode. Testo zavijte v folijo in ga dajte v hladilnik.
2.Špinačo poparite. Čebulico in česen drobno nasekljajte in ju skupaj s peteršiljem popražite na žlički masla. Dodamo špinačo in jo še malo popražimo. Nato jo odstavimo z ognja. Drugo žličko masla raztopimo, na njem porumenimo moko in med stalnim mešanjem dolijemo mleko. Omako kuhamo, dokler se rahlo ne zgosti. Pustimo, da se ohladi.
3.V posodi zmešamo špinačo, sir, skuto, sladko smetano in mlečno omako. Jajca razbijemo, ločimo beljak in rumenjak in slednjega stepemo. Večino vmešamo v špinačno zmes, le nekaj ga pustimo za premaz. Iz beljaka stepemo sneg in ga previdno vmešamo v špinačo.
4.Dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač. Dno prebodemo z vilicami in nanj porazdelimo špinačni nadev. Ostalo testo razvaljamo, narežemo na trakove, z njimi okrasimo pito in jih premažemo z ostankom jajca.
5.V srednje vroči pečici pečemo približno 40 minut.