shutterstock_78224452Približno 15 odstotkov parov ima probleme z zanositvijo. Maternična pregrada, polipi maternične votline in miomi maternične stene so trije razlogi, ki jih je z operacijo mogoče odstraniti.

 Maternična pregrada

Pregrade v maternici so razvojne anomalije, ki ovirajo nosečnost v vseh starostnih skupinah. Polipi maternične votline in miomi maternične stene pa so pridobljene ovire, ki so povezane z načrtovanjem nosečnosti v višji starosti.

Maternica se razvije že v zgodnjem embrionalnem razvoju iz Mullerjevih vodov. Je mišičast organ hruškaste oblike, njena notranjost je votla (slika 1). Pri nepravilnem spajanju Mulerjevih vodov pa je maternična votlina pregrajena z vezivnim tkivom (slika 2). Ta pregrada lahko deli maternično votlino po vsej dolžini ali pa samo delno. Pojavlja se pri 3,5 odstotka neplodnih žena. Od velikosti pregrade so odvisni tudi problemi. Hiter razvoj ultrazvočnih aparatov nam je omogočil zelo zanesljivo ugotavljanje teh napak. Ultrazvočni pregled je zato ena prvih preiskav, ki jo naredimo ob težavah z zanositvijo. Ob ugotovljeni večji pregradi je zato razumljivo, da predlagamo operacijo. O smiselnosti operativnega posega pri manjših pregradah pri ženah, ki še niso rodile, pa so mnenja deljena.

 Polipi maternične votline

Polipi maternične votline so pogostejši po 29. letu starosti. Njihova značilnost je, da izraščajo iz maternične sluznice in pogosto povzročajo tudi krvavitve in težave pri menstruacijah. Lahko jih je več in zaradi velikosti izpolnijo maternično votlino.

Polipi preprečujejo zanositev kot mehanska ovira v maternični votlini. Če pa pride do nosečnosti, ovirajo vgnezdenje oplojene jajčne celice.

Miom materničnega telesa

Najpogostejši benigni tumor pri ženskah pa je miom materničnega telesa. Pojavlja se pri 20-25 odstotkih žensk v reproduktivnem obdobju. Običajno jih je več in povzročajo različne težave.

Submukozni miomi so tumorji, sestavljeni iz mišičnega in vezivnega tkiva, ki rastejo iz maternične stene (miometrija). Značilno za submukozne miome je rast v maternično votlino. S tem bočijo maternično sluznico in povzročajo podaljšane menstrualne krvavitve. Pogoji za vgnezditev jajčne celice so moteni in posledica je neplodnost.

 Rešitev je operacija

Ne glede na različne vzroke težav pa je vsem skupna rešitev. Razvoj operativnih tehnik, pri katerih vstopamo v maternico skozi nožnico in maternično ustje (histeroskopija), nam omogoča, da si natančno prikažemo oviro (pregrada, polip, miom) in jo v celoti odstranimo. Tako je uspeh operacije najboljši in možnost zanositve hitro dosežena. Poleg tega je po histeroskopski operaciji okrevanje kratko, manj je bolečin, nimamo brazgotin na trebuhu in poseg ne vpliva na potek poroda.

Dr. Trampuž, dr. med. spec. gin. in por.