Gosta zelenjavna juha
žlica oljčnega olja
3 do 5 velikih korenčkov
5 brstičnih ohrovtov
polovica majhne cvetače
2 do 3 krompirje
1 mala pločevinka graha
1 mala pločevinka koruze
1 jušna žlica riža
ščepec popra in ščepec posušenih zelišč: majaron, peteršilj, zelena
sol po okusu
Priprava:
Zelenjavo očistimo in operemo. Narežemo jo na primerno velike kose (kocke).
V posodi na srednji temperaturi segrejte olje, dodajte korenček in ga približno 5 minut pražite na olju, da se zmehča. H korenčku stresite brstični ohrovt in cvetačo in dušite še približno 5 minut. Dodajte še ostalo zelenjavo in dušite še 5 minut. Če je potrebno prilijte še nekaj olja. Na koncu dodajte še krompir, riž in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte in dolijete toliko vode, da zelenjava v njej lepo plava.
Povečajte temperaturo in počakajte, da juha zavre. Po potrebi dodajte še malo soli, lahko tudi jušno kocko.
Zmanjšajte temperaturo, posodo pokrijte s pokrovko in na zmernem ognju kuhajte še približno pol ure. Če se vam zdi, da je juha pregosta lahko prilijete še malo vode.