Panirane sardine s paradižnikovo omako
1 kg sardin
1/2 skodelice olja
2 žlici narezanih kaper
2 stepeni jajci
1,5 skodelice krušnih drobtin
1 skodelica ribanega parmezana
olje za cvrtje
Za omako:
2 žlici olja
2 strok česna
1 majhna čebula
400 g paradižnikovih pelatov
2 žlici kaper
1/2 skodelice narezanih črnih oliv
Priprava:
Ribam odrežite glave. Prerežite trebuh, ribice razprite in previdno odstranite kosti. Ribe dobro operite in jih osušite. Čez noč jih marinirajte v olju in kaprah. Drugi dan jih odcedite. Zmešajte parmezan in drobtine in ribice spanirajte v jajcu in tako dobljeni mešanici. V ponvi segrejte olje in na njem popecite ribice. Na vsaki strani naj se pečejo približno dve minuti, dokler ne bodo zlato rjavo zapečene.
Nasekljajte česen in čebulo. V ponvi segrejte olje in na njem popražite česen in čebulo. Paradižnikove pelate stresite iz pločevinke v višjo posodo. Ne odlivajte soka, samo razkosajte pelate na manjše delce. Stresite v ponev in počakajte, da zavre. Nato zmanjšajte ogenj in paradižnik kuhajte tako dolgo, da povre približno polovica tekočine. Dodajte kapre in olive in omako prelijte čez ocvrte ribice.