6a00d8341c63d853ef00e54f0963cc8833-800wiSestavine:

500 g moke

100 g masla

sol

700 g špinače

3 mlade čebulice

6 strokov česna

1 žlica sesekljanega peteršilja

200 ml mleka

50 g moke (dodatno)

2 žlički masla (dodatno)

3 jajca

100 ml sladke smetane

150 g skute

100 g ribanega polnomastnega sira

 

Priprava:

100 g masla pustite na sobni temperaturi, da se zmehča. Dodajte ga moki, posolite in zgnetite testo. Po potrebi dodajte nekaj kapljic vode. Testo zavijte v folijo in ga dajte v hladilnik. Špinačo poparite. Čebulico in česen drobno nasekljajte in ju skupaj s peteršiljem popražite na žlički masla. Dodamo špinačo in jo še malo popražimo. Nato jo odstavimo z ognja. Drugo žličko masla raztopimo, na njem porumenimo moko in med stalnim mešanjem dolijemo mleko. Omako kuhamo, dokler se rahlo ne zgosti. Pustimo, da se ohladi. V posodi skupaj zmešamo špinačo, sir, skuto, sladko smetano in mlečno omako. Jajca razbijemo, ločimo beljak in rumenjak in slednjega stepemo. Večino vmešamo v špinačno zmes, le nekaj ga pustimo za premaz. Iz beljaka stepemo sneg in ga previdno vmešamo v špinačo. Dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač. Dno prebodemo z vilicami in nanj porazdelimo špinačni nadev. Ostalo testo razvaljamo, narežemo na trakove, z njimi okrasimo pito in jih premažemo z ostankom jajca. V srednje vroči pečici pečemo približno 40 minut.