500 g moke
100 g masla
sol
700 g špinače
3 mlade čebulice
6 strokov česna
1 žlica sesekljanega peteršilja
200 ml mleka
50 g moke (dodatno)
2 žlički masla (dodatno)
3 jajca
100 ml sladke smetane
150 g skute
100 g ribanega polnomastnega sira
Priprava:
100 g masla pustite na sobni temperaturi, da se zmehča. Dodajte ga moki, posolite in zgnetite testo. Po potrebi dodajte nekaj kapljic vode. Testo zavijte v folijo in ga dajte v hladilnik. Špinačo poparite. Čebulico in česen drobno nasekljajte in ju skupaj s peteršiljem popražite na žlički masla. Dodamo špinačo in jo še malo popražimo. Nato jo odstavimo z ognja. Drugo žličko masla raztopimo, na njem porumenimo moko in med stalnim mešanjem dolijemo mleko. Omako kuhamo, dokler se rahlo ne zgosti. Pustimo, da se ohladi. V posodi skupaj zmešamo špinačo, sir, skuto, sladko smetano in mlečno omako. Jajca razbijemo, ločimo beljak in rumenjak in slednjega stepemo. Večino vmešamo v špinačno zmes, le nekaj ga pustimo za premaz. Iz beljaka stepemo sneg in ga previdno vmešamo v špinačo. Dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač. Dno prebodemo z vilicami in nanj porazdelimo špinačni nadev. Ostalo testo razvaljamo, narežemo na trakove, z njimi okrasimo pito in jih premažemo z ostankom jajca. V srednje vroči pečici pečemo približno 40 minut.