Revija MAMA

shutterstock_82278976Spoštovani!

Noseča sem 28. tednov. Še v tem mesecu se bova s partnerjem odpravila na dopust, ki pa bo precej oddaljen od najinega doma, pa tudi od najbližje porodnišnice. Dopustovala bova namreč na otoku, do katerega je dostop mogoč samo s trajektom. Trebuh mi občasno otrdeva in ob napornih dnevih v trebuhu čutim tiščanje navzdol. Na zadnjem pregledu je bilo vse v redu, svetovali so mi počivanje.

Zdaj me je postalo strah prezgodnjega poroda. Kaj, če na otoku dobim prezgodnje popadke? Kako lahko ukrepam? Jih je mogoče umiriti ali se moram nujno odpraviti v porodnišnico?

Spoštovani!

Niste edini, ki bi radi dopust preživeli v miru, daleč stran od vsakdanjega vrveža. Izbrali pa ste si nekoliko neprimeren čas. Ker ne morem predvideti vseh stvari, tudi zdravim nosečnicam ne priporočam dopustovanja na vaš način. V primeru kakršnihkoli zapletov, zlasti pa v primeru prezgodnjega poroda, je zelo pomembno, da se otroci v tem obdobju rodijo v porodnišnici terciarnega centra. Le tam je namreč za otroka možnost dobrega preživetja najboljša.

V vašem primeru, ko pa že imate težave z otrdevanjem trebuha in občasnim tiščanjem navzdol in so vam priporočili počitek, na žalost ne vidim nobene potrebe po odhodu na dopust. S tem tudi otroka najmanj ogrožate in imate strokovno pomoč vedno v bližini.

Odgovarja: Dr. Trampuž, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

 

 


Tag-i