Revija MAMA

shutterstock_100344383Prebrali ste vse nosečniške knjige, zaslišali vse prijateljice, vendar še vseeno ne veste prav vsega, kar vas čaka. Nekatere spremembe, ki se zgodijo v nosečnosti, so namreč preveč »nerodne«, da bi vam jih kdo sploh omenil. Druge pa so tako nenavadne, da večina nanje sploh ne pomisli.

Ena na nos?

V nosečnosti lahko postanete nagnjeni h krvavitvam iz nosu. Te povzročijo hormoni, zaradi katerih se po vsem telesu poveča prekrvavitev; ti so odgovorni za to, da vam pogosteje krvavijo dlesni, in da če se slučajno urežete med britjem intimnih delov, kri kar ne neha teči.

Joj , kako smrdi!

Verjeli ali ne, toda med nosečnostjo bo imel vaš urin prav poseben, oster vonj. Do tega pride zaradi ravni hormonov, ki se sproščajo v urin, pa tudi vaš vonj se bo v tem času izostril. Poseben, nenavaden vonj pa lahko povzročijo tudi bakterijske okužbe, zato vas bo ginekolog pred vsakim pregledom napotil v laboratorij, kjer vam bodo preverili kri in urin.

Zaspana »rit«

V nosečnosti se precej spremeni telesna drža, saj se spremeni celotno ravnotežje telesa. Trebušček ter prsi vas bodo vlekli naprej, hrbet pa bo zato upognjen navznoter in bo pritiskal na živce zadnjice. Tako vam ne bo zaspala zgolj roka ali noga, temveč vam lahko zaspi tudi zadnjica. Da se temu izognete, se čim več gibajte ali pa naj vam vaš partner pogosto zmasira hrbet. V skrajnem primeru pa le stopite do usposobljenega kiropraktika.

Smrčim kot medved

Skoraj tretjina žensk začne v nosečnosti smrčati. Smrčanje se lahko pojavi že na začetku, saj se zaradi hormonov zmehčajo ter otečejo nosne membrane pa tudi več sluzi oz. smrklja se izloča. Neprijetno je tudi to, da se zaradi tega prehladi zdravijo mnogo dlje.

Srbi!

Četudi vaša koža običajno sploh ni suha, lahko pričakujete, da vas bo med nosečnostjo srbelo po vsem telesu, proti koncu nosečnosti pa predvsem po trebuhu. Krivdo gre pripisati predvsem hitremu raztezanju kože na trebuhu in zadnjici ter drugih delih telesa. Praskanje ni priporočljivo, raje se redno mažite z zelo hranljivo ter vlažilno kremo (ki bo poskrbela tudi za preprečevanje strij). Če je srbečica zelo resna, pa težave ne pozabite omeniti ginekologu.

Sem res noseča?

Četudi vam sedemnajst testov ter ginekolog vedno znova in znova potrjujejo, da ste noseči, se morda sploh ne počutite tako. Mnogo nosečnic nima prav nobenih nosečniških znakov, na primer povečanih prsi, utrujenosti ali jutranje slabosti. Če je tudi pri vas tako, bodite srečne!

Nekaj raste!

Vaš trebušček ni edino kar raste. Pri marsikateri ženski se med nosečnostjo pojavijo nova kožna znamenja – tista rjava ali pa brezbarvna, ki štrlijo navzven. Poleg tega se v zadnjem trimesečju predvsem pod pazduhami dostikrat pojavi nekaj več kože, ki je vidna v obliki kožnih gub.

Nemirne noge

Pri približno 15 % nosečnic se pojavi sindrom »nemirnih nog«. Gre za mravljince, ki se še posebej radi pojavijo ponoči ali pa se vam na primer med sedenjem tresejo ter poskakujejo kar cele noge. Če mravljinci prerastejo v krče v stegnih, to nujno povejte izbranemu ginekologu, drugače pa vsaj malenkost povečajte vnos magnezija v telo.

Spomin zlate ribice

Hormoni seveda vplivajo tudi na delovanje vaših možganov. Normalno je, da si boste zapomnili tisoč in eno stvar o dojenčkih, v trgovini pa se boste spraševali, kaj ste pravzaprav sploh hoteli kupiti. Pozabljivost za vsakdanje reči ni nič nenavadnega, po porodu pa se vam bo znova vzpostavil »normalen« spomin.

Kratki rokavi sredi zime

Med nosečnostjo se telesna temperatura dvigne, saj se spremeni presnova celega telesa, v njem pa je tudi več krvi. To je tako, kot bi imeli lastno centralno kurjavo, zato vam bo pogosto vroče tudi takrat, ko se bo drugim zdelo mogoče že malo hladno. Zaradi večje telesne temperature ter večje količine krvi boste tudi bolj privlačne za komarje – znano je namreč, da se komarji zelo radi lotijo nosečnic zaradi toplote, zato poleti na okna namestite komarnike, če le imate to možnost.

Dragi, kupila sem pet parov čevljev!

Ko ste noseči, niso novi čevlji nič nenavadnega. Prvi razlog je, da se boste morali odpovedati visokim petam. Vsaj v vsakdanu, za kakšno posebno priložnost si jih za kratek čas seveda lahko obujete (če jih še spravite na svoja stopalca, seveda ). Drugi razlog pa je, da boste morali zamenjati tudi čisto vse ostale čevlje (ni slabo kajne?).Med nosečnostjo se namreč zrahljajo vezi med sklepi v stopalih, zato bo vaša noga nenadoma širša ter tudi za eno številko večja. In ja, taka bo ostala tudi po porodu.

Poplava iz prsi

Z dnem zanositve vam bodo pričele rasti tudi prsi ter se tako pripravljati na dojenje. Poleg tega, da bodo precej zrasle, pa bodo na njih zelo vidne tudi žile, zaradi česar se bodo zdele porisane kot zemljevid z rekami in potočki. Verjetno pa vas bo v tretjem trimesečju presenetilo tudi dejstvo, da vaše prsi »puščajo«. Iz njih bo začel iztekati kolostrum. Iztekanje bo najbolj intenzivno, ko boste razmišljali o dojenčku ali kadar boste spolno vzburjeni. Da bi se izognili mokrim majicam ter neprijetnim situacijam, je najbolje, da si modrček podložite z blazinicami za dojenje.

Zamegljen pogled

Hormoni povzročijo, da se med očesnimi lečami nabere tekočina, zato se bo v nosečnosti lahko nekoliko poslabšal vaš vid. Če ste imeli težave z njim že prej in če ste nosili kontaktne leče, pa boste morali sedaj verjetno uporabljati očala, saj vas bodo leče prav pošteno grizle in motile. Poseben pojav pa so svetle »iskrice« pred očmi, o kateri pa morate takoj obvestiti svojega izbranega ginekologa.

Na sončku

Tudi v jesenskih in zimskih mesecih je možno prav lepo porjaveti. Vendar pa bodite pazljive: med nosečnostjo boste resnično hitreje in bolj porjavele, vendar pa bo vaš ten neenakomeren!

Trd trebuh

Nekje po 20. tednu nosečnosti se bo maternica pričela pripravljati na porod, zato vam bo trebušček za kratek čas popolnoma otrdel in se zategnil. To imenujemo Braxton-Hicksovi popadki, ki služijo kot trening za »pravo stvar«.

Kot bi jedli žeblje

Eden izmed pogostih prvih znakov nosečnosti je neprijeten kovinski okus v ustih. Povzročijo ga hormonske spremembe, ublažite pa ga lahko z nekoliko bolj začinjeno hrano ter pijačami iz citrusov, kot je limonada ali sveže iztisnjen pomarančni sok.

Repa v ušesih

Res je. Tako kot se v nosečnosti iz telesa pospešeno izločajo vse druge stvari, se pospešeno izloča tudi ušesno maslo. In če ne želite, da bi se vam v ušesih nabirala »repa«, jih boste morale verjetno očistiti večkrat na dan.

Nov telesni organ

Okoli tretjega tedna nosečnosti se prične oblikovati posteljica, ki je pravzaprav popolnoma nov telesni organ. Ob koncu nosečnosti bo tehtala kar šestino otrokove teže in bo velika kot krožnik. Ima pa izjemno vlogo, saj otroku dovaja hranila ter skrbi za odvajanje izločkov. Njena druga pomembna naloga pa je, da otroka ščiti – ker je ta v vsaj polovici iz genov vašega partnerja, bi ga telo namreč lahko dojemalo kot tuje, posteljica pa poskrbi, da ga možgani zaznajo kot »svojega«.

U.K.

 

 


Tag-i