Revija MAMA

shutterstock_82853833Pozdravljeni!

Sem v 17. tednu nosečnosti. Na pregledu nuhalne svetline in dvojnem hormonskem testu so mi ocenili tveganje za Downov sindrom 1 : 280. Ali bi bilo dobro opraviti amniocintezo? Brala sem, da ta poseg v določenih primerih lahko povzroči splav, zato se težko odločim. Kakšna je sploh verjetnost, da je res kaj narobe glede na rezultat 1 : 280?

Meritev nuhalne svetline je presejalni test za odkrivanje genetsko spremenjenih otrok s pomočjo ultrazvoka. Ob tem je lepo videti plod na ekranu, dobiti kakšno slikico, morda namig o spolu otroka in slišati, da je tveganje za genetsko spremembo majhno. Vedno se pojavi težava, ko je tveganje povečano. Pri tem vas moram spomniti, da je po strokovnih merilih izračunano tveganje na podlagi meritve nuhalne svetline povečan pri tveganju 1 : 300. To pomeni, da na tristo nosečnosti pričakujemo eno genetsko napako in pri takšnem tveganju priporočamo amniocintezo. V tem primeru ZZZS to preiskavo tudi plača.

V vašem primeru, ko je tveganje 1 : 280, torej na 280 takšnih otrok pričakujemo enega genetsko spremenjenega otroka in vam torej amniocinteza pripada.

Amniocinteza je kirurški poseg, pri katerem s pomočjo igle vzamemo plodovnico iz maternice. Možnost zapletov po amniocintezi pa je od 0,5 % do 1 %.

Ob tem, ko poznate strokovna priporočila, se morate za nadaljnjo pot odločiti sami in s tem prevzeti tudi tveganje za neugoden razplet.

Odgovarja: Dr. Trampuž, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

 


Tag-i