shutterstock_132280685

To vprašanje sem si zastavljala tudi sama. Kljub medicinskemu znanju in nekaj prakse nisem bila prepričana, ali bom prepoznala popadke. Pa sem jih. Vendar, če se sedaj skušam spomniti, kako se čuti bolečina med popadkom, si tega spet ne znam predstavljati.

Vsekakor je bolečina med popadkom močna in intenzivna, v mnogih primerih opisana kot najmočnejša bolečina, doživeta do takrat. Vendar vemo, da nas bo bolelo, zato se lahko z raznimi tehnikami dihanja, Readove metode, Lamazove metode, sproščanja, meditacij, poslušanja glasbe, gibanja, nanjo pripravimo in jo lažje prenesemo. Bolečina se ponavadi prične v križu, seli v spodnji del trebuha, lahko se nadaljuje tudi v noge. Lahko se čuti kot črevesna kolika in jo spremlja diareja, lahko se čuti kot močan menstrualni krč. Kontrakcije postajajo vedno bolj boleče in redne.

Res je, da je bolečina močna in intenzivna, toda nikar ne poslušajte žensk, ki s takim veseljem strašijo nosečnice. Tega nisem nikoli razumela. Pa vendar vsak dan slišim v ambulanti, kaj je povedala soseda, znanka prijateljice itd. To ni pomembno za vas. Preberite si kakšno dobro knjigo o pripravi na porod, pogovarjajte se z ljudmi, ki jim zaupate in jih spoštujete, naredite si porodni načrt. Bodite aktivni, samozavestni in prepričana sem, da po porodu ne boste pripovedovali strašljivih zgodb.

 Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.