JP

V tuji literaturi sem brala, da naj bi nosečnica po 35. tednu nosečnosti pila čaj iz malinovih listov, saj naj bi to olajšalo porod. Zanima me, ali to res drži in kje naj takšen čaj kupim.

Ana

 Naši predniki so stoletja uspešno uporabljali rastline za ohranjanje zdravja ter preprečevanje in zdravljenje bolezni. Tudi najnovejša zdravila izdelujejo iz rastlin. V nosečnosti pa moramo paziti, kajti nekatere rastline lahko škodijo.

Malinove liste so naše babice in prababice že stoletja uporabljale med nosečnostjo in porodom, tako da je v praksi znan njihov ugoden vpliv na mišice maternice. Povečajo njihovo moč in tonus, kar je pomembno med nosečnostjo, porodom in okrevanjem po porodu. Nekateri priporočajo pitje čaja tudi pred nosečnostjo za lažjo zanositev in manjšo možnost splava.

Priporoča se pitje 2-3 skodelic čaja na dan konec drugega in začetek tretjega trimestra.

Čaj iz malinovih listov vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kot so vitamin A, C, E in B, magnezij, železo, kalcij, alkaloid fragrin, ki ojača maternico in pripomore k učinkovitejšim popadkom med porodom.

Čeprav na tem področju ni bilo narejenih študij, je splošno prepričanje, da pitje čaja iz malinovih listov pripomore k lažjemu porodu brez stranskih negativnih učinkov.

Odgovarja: Marija Ocvirk, dr. med., spec. gin. in por.