Zagotovo ste marsikje še posebej pozorni na čistočo – predvsem na javnih mestih, kjer nikoli ne morete zagotoviti otroku tako čistega okolja kot doma. A tu in tam se zgodi, da smo premalo pazljivi.

V obsežni raziskavi, v kateri je sodelovalo več tisoč mamic iz vse zahodne Evrope, so strokovnjaki skušali ugotoviti, na katere vrste nečistoče so mamice bolj pozorne in katero pogosto spregledajo. Prva ugotovitev, do katere so prišli, je bila, da mame bolj skrbi, če so njihovi otroci preveč umazani, ne pa, da so preveč čisti. Morda se vam zdi smešno, ampak tudi pretirana čistost ni zdrava, saj otrokov imunski sistem v pretirano čistem okolju ne more razviti obrambnega mehanizma, in je zato bolj občutljiv na različne okužbe.

Druga ugotovitev pa je, da se nekateri viri umazanije mamicam sploh ne zdijo problematični.

Kaj mamice najbolj skrbi?

•Javna stranišča

Večino mamic skrbi, da bi se otrok okužil z bakterijami v javnih straniščih. Ta skrb ni odveč, saj so javni toaletni prostori prava gojišča različnih mikrobov. Največ jih lahko najdemo na sedežih straniščnih školjk in na kljukah vrat. Žal še vedno vse premalo ljudi umije roke po opravljanju potrebe. A tudi če si jih umijejo, imajo umazane, ko primejo za kljuko kabine, preden pridejo do umivalnika.

Najbolje je, da imate s sabo vedno čistilne robčke, s katerimi obložite desko stranišča, potem pa temeljito umijete roke – svoje in otrokove. Ne uporabljajte kosov mila, ampak samo tekočega, roke pa potem osušite s papirnatimi brisačami ali vročim zrakom.

Javna igrišča

Mamice skrbi tudi umazanija na igriščih, predvsem v peskovniku. Vsekakor tudi ta skrb ni odveč, saj se v pesku lahko najdejo pasji in mačji iztrebki, lahko celo razbito steklo ali injekcijske igle.

Preden otroka spustite v peskovnik, ga temeljito preglejte. Ko se bo nehal igrati, mu dobro umijte roke, če pa se slučajno dotakne živalskega iztrebka, mu jih temeljito očistite takoj. A naj vas skrb zaradi čistoče ne odvrne od sprehodov in obiskov igrišča. Samo pozorni bodite.

•Previjalnice

Načeloma so dovolj čiste. A, da bi zagotovili popolno čistočo, imejte pri sebi čistilne robčke in rezervno tetra plenico. Obrišite ali prekrijte previjalno površino in otrok ne bo imel težav. Če v naših previjalnicah naletite na slabe razmere, umazanijo ali kar koli, kar bi vas motilo, pa vam svetujemo, da takoj obvestite odgovorno osebo. Tako boste mamicam in otrokom, ki bodo prostore uporabljali za vami, omogočili, da bodo vsaj oni prišli v čisto previjalnico, če že vi niste imeli te sreče.

Kaj pa mamic ne skrbi?

•Domača kuhinja

Le redki pomislijo, da bi delovne površine v kuhinji lahko bile gojišče bolezenskih klic. Pa vendar je tako. Po pripravi hrane se različne klice lahko hitro razmnožijo. In ker na to nismo pozorni, se lahko tudi hitro razširijo. Prenašajo se z rokami, kuhinjskimi krpami, jedilnim priborom … Zato pozorno očistite delovno površino, še posebno po pripravi mesa. Najbolj zahrbtna gojišča so lesene deske za rezanje.

•Domači ljubljenčki

Kužki in mucki nikoli niso tako čisti, da ne bi prenašali otroku škodljivih klic. To seveda ne pomeni, da morajo živali iz hiše, ko dobite naraščaj, vendar pa morate biti veliko bolj pozorni, da tam, kjer se zadržuje otrok, ni iztrebkov (posebno to velja, če imate mucka), in ne dovolite, da bi žival lizala otrokov obraz. Naučite najmlajšega, da si mora vedno po igri z živaljo temeljito oprati roke.

•Roke

Klice se v otrokov prebavni trakt najpogosteje prenesejo z rokami. Malčki tlačijo prste v usta, in ker so še premajhni, da bi pomislili na čistočo, lahko pride do različnih prebavnih težav ali še česa hujšega. Umivanje rok je osnova osebne čistoče. Če se otrok tega ne nauči že v rani mladosti, bo ohranil slabo navado tudi kasneje.

Kar se Janezek nauči …

Če veste, kje na vas prežijo škodljive klice, lahko poskrbite, da bo vaš otrok varen. Seveda mu zato še ni treba prepovedovati igre z živalmi ali v pesku. Le z vodo in milom ne smemo varčevati. Umivanje rok in obraza naj za otroka čim prej postane zabavna igra, ki se ji bo z veseljem posvetil po vsakem stiku z umazanijo.