medicine-cabinet

 Zdravila za dojenčke in malčke

 Kadar se odrasli ne počutimo dobro, si znamo pomagati z različnimi naravnimi in umetnimi pripravki. Če se slabo počuti otrok, pa mamice hitro ugotovijo, da imajo premalo informacij o tem, s čim mu lahko pomagajo oziroma kaj naj bi imele v omarici z zdravili. Otrokom in zlasti dojenčkom je prepovedano dati večino zdravil, pa tudi naravnih pripomočkov pri zdravljenju (na primer med)!

Že preden boste prišli iz porodnišnice, si boste doma verjetno pripravili medicinski alkohol, s katerim boste čistili otrokov popek, ter fiziološko raztopino, ki bo nujna za čiščenje noska, še zlasti ob prehladih. Kaj pa drugo, kar boste morebiti potrebovali za otrokov dober razvoj in ob boleznih? Poglejmo nekaj »potrebščin iz lekarne«, brez katerih v prvem letu, pa tudi kasneje, običajno ne gre. In ne pozabite – ne glede na to, ali boste zdravila kupili sami ali jih bo vašemu otroku predpisal pediater – vedno natančno preberite navodila o doziranju, stranskih učinkih in primernemu shranjevanju!

Kapljice AD3

Pediater bo v posvetovalnici za dojenčke v okviru rednega sistematskega pregleda dojenčku pri šestih tednih starosti predpisal peroralne kapljice AD3, ki naj bi jih otrok jemal do prvega leta starosti, v nekaterih primerih pa tudi dlje.

Zakaj potrebuje otrok vitaminske kapljice? AD3 vsebujejo dva vitamina, kot to pove že samo ime:

–           A vitamin je nujen za obnavljanje vidnega pigmenta v očesni mrežnici in za normalno zgradbo vrhnje plasti kože in sluznice. Če bi otroku vitamina A primanjkovalo, bi bila koža čezmerno poroženela, sluznica pa manj odporna proti okužbam, prišlo pa bi tudi do nočne slepote.

–           D vitamin je nujen za presnovo fosforja in kalcija, ki se brez njega v telesu ne moreta dobro vezati, to pa pripelje do slabih kosti in zob oziroma do rahitisa.

Odmerjanje kapljic je odvisno od otroka do otroka – odvisno od tega, ali je dojen ali uživa mlečno formulo, koliko je zunaj in kateri letni čas je (pozimi so kapljice bolj potrebne zaradi premalo sončne svetlobe). Kapljice naj otrok zaužije pred obrokom, lahko samostojno ali pa v žlički mleka.

Marsikatera mamica kapljice AD3 krivi za pojav kolik pri dojenčku, vendar te niso vedno razlog za težave. Pojav kolik je navidezno odvisen od kapljic pač zato, ker se te pričnejo jemati takrat, ko bi se tudi sicer pričele pojavljati kolike. Če menite, da so za krče krive kapljice, jih otroku nekaj dni ne dajte in hitro boste ugotovili, ali je kaj bolje. Če otrok v tem času krčev res nima, se s pediatrom posvetujte, ali mu lahko predpiše druge vitaminske kapljice.

Kapljice AD3 shranjujte pri temperaturi do 25 stopinj Celzija (torej v hladilniku) in v škatlici, da so zaščitene pred sončno svetlobo.

Kapljice proti kolikam (SAB simplex)

Kapljice SAB simplex so namenjene zdravljenju prebavnih težav zaradi napenjanja oziroma plinov. Do tega pride zaradi drobno mehurčaste pene v želodcu ali črevesju, v kateri je ujet zrak oziroma plini, kapljice pa jo razgradijo, da se plini izločijo in občutek napetosti oziroma napenjanje popusti. Za te težave pri dojenčkih je običajno vzrok mlečna prehrana (tako materino mleko kot mlečne formule), ki se močno peni in povzroča kolike.

Novorojenčkom in dojenčkom, hranjenim po steklenički, dodamo v stekleničko vedno po 15 kapljic. Dojenčkom, ki so dojeni, damo enako količino kapljic pred dojenjem po žlički.

Paracetamol v svečkah ali sirupu

Paracetamol učinkuje dvojno:

–           vpliva na termoregulacijski center v hipotalamusu, torej znižuje telesno temperaturo (antipiretik), in

–           zavira tvorbo prostaglandinov, torej deluje protibolečinsko (analgetik).

Glede na njegovo delovanje je hitro jasno, da je slej ko prej potreben pri vsakem dojenčku oziroma malčku, ne glede na to, ali ima povišano temperaturo zaradi viroze, ali ga boli grlo, ali ima bolečine zaradi izraščanja zob, bolečo reakcijo na cepljenje, vnetje ušes … Dobro je torej, da so svečke paracetamola in sirupi na voljo v lekarni brez recepta – seveda pa vam lahko otrokov osebni zdravnik (pediater) napiše tudi recept.

Paracetamol lahko daste dojenčku, starejšemu od treh mesecev, pred to starostjo pa le, če tako določi pediater. Tako svečke kot sirup se običajno dajejo otrokom do šestega leta, odmerek pa glede na starost oziroma telesno težo otroka prilagajamo, kot je to navedeno v priloženih navodilih.

Svečke in sirup paracetamola shranjujte v hladilniku.

Druga zdravila

Poleg že omenjenih zdravil boste ob težavah dojenčka oziroma malčka verjetno potrebovali še:

–           sirup proti kašlju oziroma sirup za izkašljevanje: V lekarni povprašajte za sirup, primeren starosti vašega otroka, ki ne sme vsebovati alkohola in nekaterih drugih učinkovin. Običajno vam bo farmacevtka ponudila slezov sirup.

–           kapljice za nos: Otrokom, starim od enega leta dalje, je možno nosek ob nahodu čistiti tudi z drugimi zdravili, ki vplivajo na sluznico, ne pa zgolj s fiziološko raztopino, na primer s kapljicami Operil P.

–           mazilo Bepanthen: Ob večjih in manjših odrgninah, opeklinah in drugih nezgodah, vam bo vedno prišlo prav to mazilo, s katerim lahko ob pleničnem izpuščaju negujete tudi otrokovo ritko.

–           mazilo Canesten: Kadar pride pri otroku do trdovratnega pleničnega izpuščaja, na katerem se naredijo tudi drobni mehurčki, ki kažejo na razrast glivic, lahko v lekarni brez recepta dobite mazilo Canesten.

–           mazilo Arnidol: Pri dojenčku, ki se uči hoje, oziroma pri aktivnemu malčku bodo žal pogosti tudi padci in udarci, ki bodo povzročili modrice in buške. Ko postane vaš sonček aktiven, velja omarico s prvo pomočjo opremiti tudi z mazilom Arnidol (ali podobno), ki deluje proti modricam.

–           Rehidracijski prašek, ki ga z vodo zmešate v napitek, vam bo prišel prav, kadar bosta otroka mučila driska ali bruhanje, saj mu bo treba nadomestiti hranilne snovi, kot so soli.

–           Za vzpostavitev normalne črevesne flore po driski, jemanju antibiotikov in podobno so priporočljive kapsule Linex ali drug pripravek s »prijaznimi« bakterijami.

Kapsulo lahko tudi odprete in daste otroku sestavine po žlički.

do_not_touch_13_laptop_sleeve

Nevarnost zdravil

Omarica s prvo pomočjo je lahko pravi odrešitelj, kadar si vaš otrok obdrgne koleno. Drugače pa je z zdravili v njej.

Zdravila imejte vedno shranjena nedosegljiva otrokom, enako pa velja tudi za vitamine ter druge prehrambne dodatke. Še najbolje je, da jih imate v zaklenjeni omarici.

Vedno zavrzite vsa zdravila, ki jim je potekel rok uporabe, a nikoli v kuhinjski koš z odpadki, kjer jih otrok lahko najde. Če boste omarico redno praznili, se vam ravno tako ne more pripetiti, da potrebujete določeno zdravilo, nato pa ugotovite, da mu je rok žal že potekel, lekarna pa je seveda zaprta …

Svojih zdravil nikoli ne jemljite pred otrokom, saj vas utegne posnemati. Kadar zdravilo potrebuje otrok, pa mu pojasnite, čemu je namenjeno ter da ga je treba jemati le v predpisanih količinah. Da bi ga prepričali, da bi vzel zdravilo, mu nikoli ne recite, da gre za bonbon! Lahko se zgodi, da bi vam še preveč verjel. Kadar mora otrok vzeti sirup, mu ga vedno dajte z žličko. Naj ne naredi požirka kar iz stekleničke, saj lahko s tem prekorači predpisano dozo.

Preden daste otroku kakršno koli zdravilo, se prepričajte, ali je primerno za njegovo starost in telesno težo.

Otrokom do dvanajstega leta ne smete dati aspirina!