Revija MAMA

Oče-več kot le lik za zabavoMoški tradicionalno v družini predstavlja trdnost, vse bolj pa se izpostavlja tudi njegova podporna vloga, ki jo moramo v sodobnem pomenu besede razumeti zelo široko. Danes je namreč povsem običajno, da sodoben moški materi svojega otroka nudi pomoč pri hišnih opravilih.

To pomeni, da skrbi, da je hiša čista in v dobrem stanju ter pomaga pri vzgoji otrok in je pri tej celo dejavno udeležen. V takšnih primerih moški ženski pomaga, da je lahko notranje mirnejša in čustveno stabilna ter zato ne samo boljša mama, temveč tudi bolj zadovoljna v vlogi partnerke. Kot taka posredno ustvarja spodbudno družinsko vzdušje za zdrav razvoj otroka. Vendar ne pozabimo, da je temelje postavil pravzaprav moški, ki ženski zagotavlja varnost in trdnost skozi svoje vedenje, da se zavzema za njune otroke in družino.

Pomemben vir mamine vloge predstavlja vloga očeta

Če je mama najpomembnejši vir otrokovih občutkov varnosti in sprejetosti(sploh v njegovih najzgodnejših izkušnjah), je vir njene čustvene stabilnosti PARTNER – kako dobro se moški znajde v vlogi očeta, kako učinkovito ji pomaga pri novih opravilih, ki so povezana z dojenčkom in koliko ljubezni ter razumevanja ji izkazuje

 

 

Celoten članek si preberite v novembrski izdaji 2013 Revije MAMA (avtorica mag. Mia Bone, univ.dipl.psih.)

 

 


Tag-i