Revija MAMA

shutterstock_119443432Prvega ne pozabiš nikoli

‘Kapljati’ nam lahko začne že med 11. in 16. letom, ko se z menstruacijo začne obdobje plodnosti, vendar ovulacijski ciklus še ni reden. Nadaljuje se z občasnim vmesnim krvavenjem ali kapljanjem tudi kasneje, ko je ciklus že utečen in razmaknjen v enakomerne periode. Manjša krvavitev, ki jo opazimo kot nekaj kapljic krvi na dnevnem vložku, se lahko pojavi že dan do dva pred menstruacijo in tudi po končani menstruaciji še opazimo kakšno kapljico ali dve krvi oziroma rjavkastega izcedka na hlačkah ali vložku.

Obdobje blaženosti

Ko ženska zanosi, se začne obdobje sladkega pričakovanja, takrat pa, vsaj praviloma, postane odveč tudi skrb za vložke in vsakomesečno rutino. Kakšna blaženost, kajne? A po porodu se kapljanje vrne v vsej svoji veličini. Čišča je tisto prvo, kjer moramo biti pri izbiri higienskih pripomočkov še posebno skrbni. Čišča je pravzaprav mešanica sluzi, ostankov maternične sluznice in krvi, ki teče iz žil, kjer sta se stikali posteljica in maternica. Krvavitev je običajno enako močna kot menstruacija v prvih treh dnevih, lahko pa je tudi močnejša. V večini primerov je tok prve dni močnejši in rdeč, nato sčasoma postane šibkejši, v zadnji fazi pa je to le še šibek rjavkast izcedek.

Po porodu pa ne kaplja le med nogami in takrat nam zelo prav pridejo blazinice za dojenje. Pomemben pripomoček vsake doječe mamice so torej blazinice za dojenje. Osnovna naloga blazinic je, da vpijajo odvečno mleko ter hkrati ščitijo prsi in oblačila. Blazinice naj bodo izdelane iz naravnih vlaken. Notranja stran blazinic naj bo mehka in gladka, da preprečuje draženje bradavic, zunanja stran pa iz materiala, ki prepušča zrak, vendar zadržuje tekočino.

Zabava se nadaljuje

Seveda ne mine dolgo in že je spet tu prava menstruacija, mesečno perilo, ki je simbol naše ženskosti. Tako gre to kar nekaj let in celo desetletij. A vsaka zabava se enkrat konča in tudi menstruacija nas zapusti.

V predmenopavzi ali perimenopavzi –, to je obdobje, ki se začne nekaj let prej in zaključi kakšno leto po nastopu ‘prave’ menopavze, postanejo menstruacijske krvavitve manj redne, lahko so enkrat šibkejše, drugič močnejše, krajše ali daljše, z izostanki, ali se čas krvavitve celo podaljša. Lahko se pojavijo vmesne krvavitve. Tako se spet začne ugibanje, kdaj bo kaj priteklo in pricurljalo ali se nakapljalo, občutek, ki pri tem spremlja ženske, pa včasih ni najbolj prijeten, saj se tedaj brez dnevnih vložkov ne počutimo varne. Za vrnitev samozavesti potrebujemo samo zanesljive vložke, s kapljanjem pa se bo treba slednjič le sprijazniti, saj je del narave in vsaka ženska se tako ali drugače, prej ali kasneje sreča s tem pojavom.

Grande finale

Že srednja leta in nato zrela prinesejo ženski še eno ‘veselico’ – uhajanje urina oziroma inkontinenco. Zdaj ne kaplja več (samo) kri, ampak tudi seč. Približno 40 odstotkov žensk med 45. in 60. letom opaža, da jim začenja uhajati urin po kapljicah. Večina jih ne poišče zdravniške pomoči, ker se sramujejo ali pa ne vedo, da niso edine s to težavo. Pa je vendarle vse skupaj nekaj normalnega. Najpogostejša je stresna inkontinenca, kjer gre za nenadzorovano uhajanje seča med kašljanjem, kihanjem, dvigovanjem bremen, napenjanjem, smejanjem, skratka pri opravilih, kjer se pritisk v trebušni votlini poveča. Najpogostejši vzrok za nehoteno uhajanje urina pri ženskah je oslabljena mišica zapiralka, ki se nahaja pod izhodom mehurja ali mišice in vezi medeničnega dna, s čimer se pogosto srečajo tudi nosečnice. Uhajanje urina se lahko pojavi tudi pri ženskah po običajnem, vaginalnem porodu, saj se mišice medeničnega dna raztegnejo in postanejo ohlapne.

Dragica S.

 


Tag-i

Starejši in novejši članki