shutterstock_64777297Pnevmokokne okužbe spadajo med najpogostejše bakterijske okužbe. Bakterije lahko povzročijo tudi smrtno nevarne bolezni, kot sta meningitis in sepsa, najpogostejša pnevmokokna okužba pa je vnetje srednjega ušesa.

Zakaj pride do tovrstnih okužb in kako jih preprečimo ter ozdravimo, smo se pogovarjali s
 prim.mag. Bredo Zakotnik, dr. med., specialistko pediatrije in infektologije z otroškega oddelka Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

KAJ SPLOH SO PNEVMOKOKI?

Pnevmokok okrajšano imenujemo bakterijo Streptococcus pneumoniae. To so zelo odporne bakterije, ki se jih zlasti nezrel imunski sistem majhnih otrok zelo težko upre. Poznamo prek 90 različnih serotipov pnevmokokov, od katerih nekateri povzročajo hujše okužbe kot drugi, določeni tipi pa pogosteje povzročajo okužbe pri otrocih. Prenašajo se s kužnimi kapljicami, s kihanjem in kašljanjem. Otrok se lahko okuži v stiku z bolnikom ali bacilonoscem. Bacilonosec je sicer zdrav otrok, katerega nosno-žrelni prostor je poseljen s pnevmokoki. Med majhnimi otroki je bacilonoštvo pogosto pa tudi prenosi kapljičnih okužb so pogostejši.

KDAJ SO PNEVMOKOKNE OKUŽBE NAJBOLJ POGOSTE?

Pnevmokokne okužbe se sicer lahko pojavljajo preko celega leta, vendar pa so zaradi hladnega in vlažnega vremena, ki ustvari ugodne pogoje za pojav bolezni, v jesenskih in zimskih mesecih pogostejše.

 V KAKŠNI STAROSTI OTROCI NAJPOGOSTEJE ZBOLEVAJO?

Najbolj pogosto zbolijo otroci, mlajši od dveh let, po petem letu starosti so pnevmokokne okužbe redkejše.

 KATERE OKUŽBE POVZROČAJO PNEVMOKOKI?

Pnevmokoki povzročajo pri otrocih različne okužbe: od najbolj hudih, kot so gnojno vnetje možganskih ovojnic (meningitis), sepsa ali zastrupitev krvi in pljučnica, do manj hudih pa zato zelo pogostostih, ko je vnetje srednjega ušesa. Pnevmokoki pa lahko povzročajo tudi okužbe obnosnih votlin, sklepov in mehkih tkiv.

Pri majhnim otrocih je pogosta s pnevmokoki povzročena bakteriemija, kar pomeni, dsa so pnevmokoki vdrli v kri, krožijo po organizmu, niso pa še povzročili vnetja v posameznem organu.

Otrok ima povišano telesno temperaturo, mrzlico, izrazito slabo počutje, mesta okužbe sicer ne najdemo, z laboratorijskimi preiskavami pa lahko dokažemo bakterije v vzorcu krvi.

ALI LAHKO NA KRATKO POVESTE NEKAJ O NAJPOGOSTEJŠIH OKUŽBAH IN IZPOSTAVITE MOREBITNE NEVARNOSTI IN NJIHOVE POSLEDICE?

Pri majhnih otrocih je najpogostejša s pnevmokoki povzročena okužba vnetje srednjega ušesa. Ponavljajoče okužbe imajo lahko za posledico okvaro sluha.

 KOMU IN KDAJ SE PRIPOROČA CEPLJENJE PROTI PNEVMOKOKOM?

Cepljenje se priporoča vsem dojenčkom in majhnim otrokom, posebno tistim, ki so tem okužbam najbolj izpostavljeni (otroci, ki obiskujejo vrtce, dojenčki, ki imajo več starejši sorojencev, zlasti če ti obiskujejo vrtec) ali bi pri njih lahko okužba potekala težje in z zapleti (otroci z različnimi osnovnimi boleznimi).

 KAKO UČINKOVITO JE CEPIVO in ali obstaja možnost stranskih učinkov?

Cepivo učinkovito zaščiti pred okužbami, povzročenimi s serotipi pnevmokokov, ki so v cepivu (10 ali 13 serotipov). Neželeni učinki so zelo redki: lokalna bolečina, oteklina na mestu vnosa cepiva, povišana telesna temperatura, utrujeno ali slabost. Težave praviloma minejo v 24 do 48 urah po prejemu cepiva.