babica_varstvo

Porodniški dopust se je iztekel, treba bo nazaj v službo. Kam pa z otrokom? Pri socialno-ekonomskih razmerah, kakršne imamo v državi, je le malo družin dovolj dobro gmotno preskrbljenih, da lahko ženska – če želi – ostane po porodu doma in skrbi za družino.

Babice in tašče

Prednosti

Varstvo pri najbližjih sorodnikih je za mlade starše zelo pomirjujoče, saj večinoma zaupajo svojim staršem in so prepričani, da nihče drug ne bi mogel bolje skrbeti za otroka kot oni. Stari starši so veliko bolj pozorni na morebitne spremembe v otrokovem vedenju in zdravju, kot kdorkoli drug. Tudi k izobraževanju bodo veliko pripomogli in na individualni osnovi je za malčka lahko to zelo spodbujajoče.

Slabosti

Če želimo, da našega otroka čuvajo stari starši ali drugi sorodniki, se moramo zavedati, da do njih ne bomo mogli imeti neosebnega odnosa, kot bi ga imeli do drugih varušk. Zato je bolje, da na samem začetku postavimo osnovna pravila – katere pravice pri vzgoji imajo stari starši in kje mora obveljati naša beseda. Če tega ne storimo, lahko pride do neprijetnega vnmešavanja v vzgojo otroka, ki povzroča napetosti med odraslimi, otroka pa samo zmede. Druga slabost pa je dejstvo, da je otrok večino časa v družbi starejših oseb in ne svojih vrstnikov.

Varstvo na varuškinem domu

Prednosti

Otrok je v varstvu deležen veliko pozornosti, varuška se mu lahko v polni meri posveti. Ker ni v stiku z veliko skupino otrok, so nalezljive bolezni in zimske viroze redkejše.

Slabosti

Praviloma je tovrstno varstvo izjemno drago in si ga družina z več otroki zelo težko privošči.

Varuška na vašem domu

Prednosti

a) Varuška, ki živi z vami, je na voljo skoraj 24 ur na dan, je lahko zelo dobrodošla pomoč tudi pri drugih hišnih opravilih, ne le pri skrbi za otroka. Zakonski par si lahko po dogovoru privošči večerne izhode, saj ve, da je otrok na varnem.

b) Po opravljeni službi varuška zapusti vaš dom. Otrok ima individualno varstvo, kjer bo varuška ves svoj čas posvetila samo vašemu otroku.

Slabosti

a) Kljub vsem prednostim imate vseeno tujca v hiši in mnogim ljudem ob tem ne bi bilo prijetno. Če se odločite za ta našin varstva, se je vsekakor potrebno dogovoriti ali so obiski dovoljeni, določiti kolikšen je njen delež uporabe telefona in katere dneve ali ure je prosta.

b) Varuška, ki pride na vaš dom varovat samo vašega otroka, je zagotovo najdražja možnost.

Jasli

Prednosti

Otroci se v vrtcu družijo z vrstniki, ki jih spodbujajo v razvoju, izoblikujejo se prva prijateljstva, rešujejo se prve konfliktne situacije, vzpostavijo se socialni odnosi, otrok se nauči dajati in dobivati. Otroci v vrtcu imajo ustaljen red spanja in obrokov, na voljo jim je več igrač in učil, kot bi jih imeli doma, zanje pa skrbi izučeno in strokovno usposobljeno osebje.

Slabosti

Znano je, da se ob odhodu v vrtec začne obdobje bolezni. Razlog so predvsem nalezljive otroške bolezni in zimske viroze. Težava, s katero se vrtci stalno srečujejo, je tudi preobremenjenost varušk in preveliko število otrok v skupini. Poleg tega je čakalna doba za sprejem zelo dolga – v zasebnih vrtcih še daljša kot v javnih.

As. Borut Bratanič, dr. med., spec. pediater, Pediatrična klinika Ljubljana