shutterstock_103114151Naj šteje vsaka sekunda z vašimi otroki 

Zabava in druženje z vašo družino je zelo dragoceno, še posebej zato, ker vam delo velikokrat preprečuje, da bi bilo te zabave toliko, kot si je želite.

Čas da zakopljemo krivdo in slabo vest

17.15 Pošljem zadnjo elektronsko pošto, vzamem suknjič in zapustim pisarno. Prihitim domov in objamem otroka. Multitasking, mama dveh otrok s polno zaposlitvijo − uspelo mi je. A ob 18.20 moj triletnik izusti nekaj, kar mi da misliti: «Mami, odloži telefon, prosim!« Ne da bi se zavedala, sem med igro z otrokoma pregledovala elektronsko pošto.

V idealnem svetu bi z otroki preživeli kvaliteten čas, a v realnem svetu imamo mamice račune, ki jih moramo plačati, delo, ki ga moramo nadoknaditi (ker smo pisarno zapustile malo prej kot ostali sodelavci), in perilo, ki ga moramo oprati, dati sušiti in zlikati.

Neko poročilo navaja, da nam na dan, potem ko pridemo iz službe in opravimo še vsa gospodinjska dela, ostane le še ura in 13 minut, da jih preživimo s svojimi otroki.

Čas, preživet z otrokom, naj bo kar se da izkoriščen. V tistem trenutku poskusite ostale stvari odmisliti in se osredotočiti le na otroka, dajte mu vedeti, da se zanimate zanj in da ga imate zelo radi. Angleška klinična psihologinja dr. Helen Nightingale pravi, da je pomembneje, kako boste preživeli čas z otrokom in ne, kako dolgo ga boste preživeli.

Včasih želimo vse aktivnosti z otrokom stlačiti v omejen čas, ki ga imamo.  Ste že kdaj med vožnjo domov razmišljale o tem, kako boste svojega komaj govorečega otroka danes naučile šteti ali pa kar celo abecedo? Potem veste, kaj mislimo s tem. Dr. Helen pravi da bi morali stvari malo umiriti, saj je veliko otrok preveč stimuliranih. Včasih je bolje živeti tisti trenutek in se ne preveč obremenjevati, da ne počnete nič koristnega. Kako naj bi bil čas, preživet z otrokom nekoristen, takšnega časa ni. Če je otrok dovolj star, da zna sam izbrati igro, mu prepustite izbiro. Če je otrok mlajši, pojdite z njim na tla, naj pleza po vas, delajte, kar se njemu zdi zabavno in kar njemu pride na misel.

Intimnost in bližina dajeta otroku varnost in samozavest za obvladanje tudi za čas, ko vas ne bo poleg njega. Otroku je le potrebno dati pozornost, saj bo potem podzavestno čutil, da je za vas zelo pomemben.

Ne bodite strogi do sebe, raje sproščeno uživajte svoj prosti čas z otrokom.

Seveda se boste trudile in želele čim bolj izkoristiti dani čas, a vseeno bodite malo manj stroge do sebe in svojega otroka. Ne očitajte si, če sem in tja z otrokom preprosto pogledate kakšno Pujso Pepo ali dve.