Revija MAMA

Musikkindergarten im Augarten erfolgreich unterwegsKljub gospodarski krizi se je avstrijska prestolnica leta 2009 odločila za ukinitev plačila vrtca. Plačljiv je le prispevek za prehrano, ki mesečno znaša 60,61 evra, v zasebnih vrtcih pa še morebitni dodatek za dvojezičnost ali podaljšan odpiralni čas. Od uvedbe brezplačnih vrtcev za otroke s stalnim bivališčem na Dunaju je mesto zagotovilo že več kot 13.300 dodatnih mest v vrtcih. Letos bo število mest tako visoko kot še nikoli: za starostno skupino od tri do šest let se bo povečalo za 104 odstotke, medtem ko se bo število mest za skupino od 0 do 3 let povečalo za 40 odstotkov.

Skupni proračun za dunajske vrtce letos znaša več kot 700 milijonov evrov, s čimer bodo zagotovili dodatnih 2.000 mest. Za zasebne vrtce, ki na Dunaju predstavljajo kar 60 odstotkov oziroma 49.200 enot, so lani namenili 280 milijonov evrov subvencij. „Bistvena letošnja novost je, da bomo z zasebniki sklenili pogodbe za nedoločen čas. Na ta način bomo še naprej zagotavljali brezplačne vrtce in omogočili nosilcem lažje načrtovanje,“ je povedal mestni minister za izobraževanje Christian Oxonitsch.

Če v določenih vrtcih ni prostora za vse prijavljene otroke, imajo pri prvem vpisu prednost otroci zaposlenih staršev, ostalim ponudijo druge lokacije. Sprejmejo pa vse otroke med 5. in 6. letom starosti, za katere je od leta 2010 vrtec obvezen.


Tag-i