plavanjeOtroci se včasih izmuznejo svojim staršem in odpravijo v bazen (plavalni ali otroški) brez njihove vednosti. To se žal lahko konča tudi z utopitvijo, zato zaščitite svojo družino z nekaj varnostnimi ukrepi.

Starši se po svojih najboljših močeh trudimo, da bi ščitili svoje otroke. Vendar pa v bližini vode, pa naj je bo še tako malo, ne moreš biti nikoli dovolj previden, kar dokazuje tudi dejstvo, da so utopitve med vzroki smrti pri otrocih precej visoko. To pa vsekakor ne pomeni, da se je treba bazenom, bazenčkom, ribnikom in jezercem izogibati: v svetu, kjer se zdi, da na otroke preži nevarnost za vsakim vogalom, so tragedije v vodi nekaj, čemur se lahko vsakdo izmed nas uspešno izogne.

Saj stalno pazimo na otroka …

Izkušnje kažejo, da se otroci večinoma utopijo takrat, ko se starši obrnejo proč zgolj za trenutek ali pa sploh ne vedo, da so v bližini vode. V kar 90 odstotkih nesrečnih primerov se namreč izkaže, da so starši ali drugi varuhi otroka med nezgodo nenehno nadzorovali – vendar pa so otroci hitri in impulzivni ter lahko v trenutku izginejo z blazine za sončenje ali gugalnice ter stečejo ali odracajo proti igrački, ki so jo pozabili v bližini bazena. In takšen trenutek, ki ga kljub siceršnjemu nadzoru ne opazimo dovolj hitro, je lahko usoden.

Skoraj vsi otroci, ki se utopijo, so pogrešani manj kot pet minut. Morda se to ne zdi veliko, a zavedati se moramo, da lahko že štiri minute pod vodo povzročijo nepopravljivo nevrološko škodo. Če ste torej na kopališču ali imate bazen ali otroški bazenček doma, pa nenadoma ugotovite, da je vaš otrok izginil, je nujno pravilo, da vedno najprej pogledate v bazen – tako lahko svojemu otroku rešite življenje.

Zapomniti si velja tudi to, da utapljajoči otrok še zdaleč ni videti tako, kot nam to včasih prikažejo v filmih na televiziji. Otrok (zlasti malček), ki se utaplja, ne kriči in ne krili z rokami, temveč potone hitro in tiho, ne da bi vas na to kar koli opozorilo.

Še eno neverjetno dejstvo je, da se veliko utopitev zgodi takrat, kadar je v bližini veliko odraslih – na primer med zabavo na bazenu. V takšnih situacijah odrasli namreč pogosto mislijo, da na otroke že pazi kdo drug. A žal je to zmotno prepričanje, zato je treba v takšnih situacijah vedno eksplicitno določiti odraslo osebo, katere naloga je, da nenehno opazuje bazen in otroke. Nikar se ne zanašajte na to, da otroke gleda vaša prijateljica ali mamica tega ali onega otroka – če niste točno dogovorjeni, da bo pazila tudi na vašega, potem nikar ne tvegajte – hitro se lahko zgodi, da bo moral njen otrok na stranišče, kamor ga bo seveda pospremila, vaš otrok pa bo zato »za minutko« brez nadzora.

Kakšen je dober nadzor?

Varovanje otroka v bližini bazena ne pomeni, da berete časopis, pijete pivo, pečete čevapčiče in govorite po mobilnem telefonu ter občasno dvignete pogled in preverite dogajanje. Varovanje mora biti aktivno, kar pomeni, da ste z otroki, ki še ne znajo plavati, skupaj v bazenu, če otroci že plavajo, pa niste več kot meter od roba bazena ter jih imate »na očeh«. Nikoli se ne zanašajte na to, da otrok že zna plavati, kajti tudi takšen otrok se lahko utopi. Res je sicer, da je število nezgod manjše pri otrocih, ki se učijo plavanja že pred četrtim letom, vendar pa to ni nikakršno zagotovilo.

Poleg tega, da otroka pričnemo učiti plavati čim bolj zgodaj, pa je nujno še nekaj: učenje varnosti ob vodi. Napačno ravnanje lahko otroka namreč ogrozi. Pri tem gre zlasti za nekoliko večje otroke, torej šolarje, ki se čutijo odgovorne, da pomagajo, kadar vidijo, da je v težavah mlajši otrok, na primer mlajši bratec ali sestrica. Starejši otrok v takšnem primeru napačno predvideva, da je najbolje, da hitro skoči v vodo in mlajšemu pomaga, vendar pa to v resnici pomeni nevarnost in možnost utopitve za oba. Starejšega otroka zato raje naučite, da v takšni situaciji glasno pokliče na pomoč, nato pa leže ob rob bazena in utapljajočemu se malčku ali predšolskemu otroku poda palico, reševalni obroč, ali pa tudi zgolj konec brisače, s pomočjo katere ga povleče k robu bazena.

Žal se pogosto izkaže, da lastniki bazenov pogosto nimajo v bližini reševalne opreme ali pa dostop do bazena ni primerno zaščiten. Primerna oprema pa je nujna! Če imate svoj bazen, torej poskrbite, da bo vse pri roki; če otroci čofotajo pri prijateljih ali na javnem kopališču, pa si ob prihodu oglejte, kje je takšna oprema. Kljub pripomočkom pa vedite, da ste prav vi prva obrambna linija pred nezgodami.

6 pravil za jezera in morje

1. Nikoli ne umaknite pogleda z otrok, ko so v vodi.

2. Otroci naj se kopajo zgolj takrat, ko je to dovoljeno, in tam, kjer je dovoljeno ter je v bližini reševalec iz vode.

3. Kadar ste z otrokom na čolnu, kanuju, se vozite z vodnim skuterjem ali smučate na vodi, naj ima otrok vedno oblečen rešilni jopič.

4. Nikoli ne dovolite otroku skakati v vodo, če ne veste, kako globoka je ali kaj se skriva pod gladino.

5. Naučite se pomena zastavic in drugih oznak, s katerimi reševalci iz vode opozarjajo na primernost oziroma neprimernost kopanja.

6. Otroci naj gredo iz vode ob prvih znakih močnih tokov ter slabega vremena: nevihtnih oblakih, grmenju, penečih se valovih.

Nevarnosti domačih bazenov

1.Ograja, ki jo lahko otrok prepleza, zleze pod njo ali skozi njo. Ograja naj bo visoka vsaj od 120 ali 150 centimetrov, razmiki med vertikalnimi letvami pa naj ne bodo širši od 12 centimetrov. Žičnate pletene ograje niso primerne, saj otroke kar vabijo k plezanju.

2.Mize in stoli zunaj območja bazena so nevarni, saj bi jih otroci lahko potisnili k ograji in jo z njihovo pomočjo preplezali.

3.Odklenjena vrata terase ali pasja vratca, pa tudi vsa okna, ki so meja med hišo in področjem bazena, pomenijo prosto pot do vode. Naj bodo torej zaklenjena ali pa na vrata namestite celo alarm, ki vas bo s piskom opozoril, ko se drsna vrata terase odprejo.

4.Razni »črvi« iz pene, plavalne deske, napihljive blazine, žoge in živali so igrače, ne pa pripomočki za plavanje. Če je vaš otrok neplavalec, naj ima vedno kakovosten plavalni pripomoček, na primer Fredov obroč.

5.Pokrovi odtokov v bazenu naj bodo takšni, da se vanje ni možno zaplesti ter da trdno stojijo na svojem mestu. Prav tako naj bo črpalka vode takšna, da jo lahko kadar koli hitro izključite, saj lahko pri močnem sesanju otroka povleče k odtoku s filtrom.

6.Prekrivala za bazen vodo ščitijo pred listjem in drugo umazanijo. Prekrivalo naj se trdno pripne na robove bazena in se ne vda pod težo, tudi če bi nanj padel odrasli.

7.Če je del vašega bazena globlji, na gladini napeljite varnostno vrv z bojami, ki označuje, kje se pričenja globlji del.

8.Če imate bazen nad nivojem tal, vedno odstranite lestev, po kateri bi otrok lahko plezal in padel vanj.

9.Tudi če imate le otroški bazenček, pazite, kajti otrok se lahko utopi tudi samo v nekaj centimetrih vode! Kadar ga ne uporabljate, vedno izlijte iz njega vodo.

Sara Petelinc