Revija MAMA

shutterstock_82120438Pozdravljeni!

Zgodilo se mi je to, kar sem mislila, da se meni že ne more zgoditi. Moja dojenčica, stara tri mesece, mi je ponoči med dojenjem padla s postelje z višine približno 40 centimetrov. Ker je spala, je samo v spanju malo zajokala in se hitro potolažila. Naslednji dan je bilo videti vse normalno, spala je kot običajno, jedla prav tako. Zanima me, kako nevarni so lahko padci pri dojenčkih oz. ali je bolje dojenčka zaradi padca peljati na pregled?

Mojca

Dojenčki in padci

Žal je vsak udarec v glavo ali padec na glavo škodljiv za dojenčke, otroke in odrasle. Ni neke varne višine, do katere bi jo glava še dobro odnesla. Včasih je že pol metra smrtna višina, nekateri pa so preživeli tudi padec z balkona. Pri vsakem udarcu odmre nekaj tisoč ali milijonov možganskih celic, in če je udarcev preveč, celic zmanjka. Kdo ne pozna žalostne usode nekoč tako slavnega boksarja Mohameda Alija? Očitno je bilo udarcev v glavo preveč!

Na srečo dojenčki zelo dobro prenesejo udarce v glavo. To jim omogoča posebna oblika lobanje. Sestavljajo jo številne kosti, ki med seboj še niso zrasle. Mečavi in špranje med kostmi delujejo kot amortizerji. Narava je predvidela takšno obliko glave, da se lahko plod prebije skozi ozek porodni kanal, ne da bi se pri tem poškodovali možgani. Po nekaj mesecih se mečavi zapreta, tudi šivi zakostenijo in lobanja deluje kot enotna kost.

Ločiti moramo enkraten udarec v glavo od ponavljajočih se manjših udarcev. Močan udarec ali padec na glavo z višine lahko povzroči krvavitev v možgane. Ta je arterijska ali venska. Od tega je odvisna hitrost krvavitve in čas, ki ga imamo za ugotovitev diagnoze in ukrepanje. Pri arterijski krvavitvi merimo čas v minutah, urah, pri venski pa moramo poškodovanca opazovati celo dan ali dva.

Pogosti, tudi manjši udarci v glavo lahko pustijo posledice. Prav tako je nevarno, če otroka stresamo za ramena in glava opleta na tankem, šibkem vratu. Na takšne poškodbe moramo misliti pri sumu na zlorabo otroka.

Kdaj k zdravniku? Takoj, če je otrok ob padcu izgubil zavest ali se mu po padcu spreminja stanje zavesti. Bruhanje, krči ali samo odklanjanje hranjenja so prav tako znaki, ki zahtevajo zdravniško opazovanje.

Ko se padec že zgodi, je razen obiska zdravnika malo drugih možnosti za ukrepanje. Nezavestnega poškodovanca položite v bočni položaj in pokličite 112. Veliko več lahko naredite pri preprečevanju nesreč. Vsakič, ko dvignete otroka v naročje ali ga odložite na višini, pomislite, ali je otrok varen. Iz okolice odstranite morebitne nevarne kose pohištva, zaščitite nezavarovane stopnice, police, okna in ograje, kamor bi lahko otrok zlezel in se poškodoval. Mamice pogosto v joku priznajo, da so otroka le za kratek hipec pustile na previjalni mizi, pa se je že zvalil na tla! Do tistega dne se še nikoli ni sam obrnil! Zato smo tu odrasli, da predvidimo otrokove reakcije. Ne puščajmo jih samih niti za hip!

Odgovarja: Asist. Lev Bregant, dr. med. spec. ped.

 

 


Tag-i