Revija MAMA

shutterstock_34535800Koža

Večini nosečnic koža med nosečnostjo vzcveti kot kakšni najstnici – še zlasti tistim, ki so imele bolj mozoljasto ter mastno kožo tudi med vsako menstruacijo. Temu se je nemogoče povsem izogniti, vendar pa je možno težave vsaj malo nadzorovati.

Ključnega pomena je zdrava prehrana, ki ugodno vpliva na čiščenje telesa ter kože, predvsem pa je treba popiti veliko vode, ki vzdržuje vlažnost kože. Obraz lahko še vedno vsakodnevno čistite z nežnim čistilom. Uporabljajte le tista kozmetična sredstva, ki ne mašijo por, tekoči puder ali puder v prahu pa naj ne vsebujeta olj. Obraz negujte z vlažilno kremo, ki bo koži vračala vlago ter s tem dobro vplivala tudi na njeno elastičnost.

Za lepšo kožo med nosečnostjo lahko uživate prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin B6, če vam to dovoli ginekolog. Ta vitamin se pogosto uporablja pri težavah s kožo, ki jih povzročijo hormoni, prav tako pa tudi pomaga pri težavah z jutranjo slabostjo.

Če so težave s kožo tako resne, da se boste odločili za obisk kozmetičnega salona ali celo dermatologa, ne smete nikoli zamolčati, da ste noseči. Marsikateri preparat za zdravljenje aken namreč vsebuje »accutan« in retin A, ki sta med nosečnostjo strogo prepovedana, saj lahko poškodujeta fetus. Če ste že pri dermatologu, pa je seveda najbolje, da izkoristite priložnost ter ga povprašate o prav vseh kozmetičnih preparatih, ki jih uporabljate. Pri tem mislimo na negovalno in dekorativno kozmetiko.

Pri drugih nosečnicah pa je težava ravno obratna: njihova koža je tako suha, da jih neprestano muči srbečica in koža se izredno hitro razdraži. Tudi tu pomagajo vlažilne kreme za obraz ter vlažilna mleka za telo. Najbolje je, da jih v kožo vtrete takoj po tuširanju, ko je ta še nekoliko mokra, saj se bodo tako najbolje vpili. Prav tako je nujno, da pijete precej več kot ponavadi, zlasti pozimi pa tudi poskrbite, da je zrak v vašem stanovanju dovolj vlažen, ne pa suh zaradi centralne kurjave. Kožo seveda dodatno izsušuje tudi prepogosto tuširanje ter uporaba mila, ki se mu je najbolje izogniti. Če ne gre, kupite nežno milo za svojega bodočega dojenčka ter ga do njegovega rojstva uporabljajte sami.

Težave s kožo pa v nosečnosti ne bodo mogle prikriti ženske, ki imajo ekceme ali težave s pigmentom. Morale bodo namreč prenehati z uporabo krem proti ekcemom. Je pa res, da je v nekaterih primerih dovoljena zmerna uporaba krem z minimalno vsebnostjo kortizona – seveda pa se o svoji kremi vedno posvetujte tako z ginekologom kot dermatologom.

 

Lasje

Znano je, da nekaterim ženskam med nosečnostjo zraste prava levja griva, saj lasje v tem času prenehajo izpadati. Pogosto pa tudi izgubijo pravo obliko in volumen, postanejo težki ter z glave visijo kot razkuhani špageti. Na vpliv hormonov se seveda lahko odzovete tako, da lase pristrižete v kratko in praktično pričesko ali pa preidete na drage kozmetične preparate.

Lasem nikakor ne poskušajte povrniti volumna s pomočjo trajnega kodranja. To je med nosečnostjo nezaželeno, saj so kemikalije za kodranje izredno agresivne. Verjetno ste slišali tudi marsikaj o tem, da si v tem času las ne smete barvati. Vendar to ni čisto res, saj za zdaj ni dokazano, da bi barva kakor koli vplivala na fetus. Vsekakor pri barvanju poskrbite za to, da jo nanesete le na lase, ne pa tudi na kožo lasišča. Odločite se za barve, ki so čim bolj naravne.

Na nego las ne pozabite tudi po porodu. Običajno izgubimo namreč okoli sto las na dan, kar se med nosečnostjo zaustavi, po porodu pa se to izpadanje »nadoknadi«. (Pri ženskah, ki polno dojijo, do izpadanja večinoma ne pride takoj po porodu, temveč takrat, ko prenehajo dojiti.)

Nadja Kožar

 

 


Tag-i