Revija MAMA

obrezovanjeV različnih kulturah imajo do obrezovanja penisa različen odnos. Zaradi verskih razlogov ga ponekod obrežejo vsakemu fantku že kmalu po rojstvu. Pri nas se ti posegi opravljajo izključno zaradi zdravstvenih razlogov.

Obrezovanje penisa je kirurška odstranitev kožice, ki prekriva glavico penisa. Ta praksa je razširjena predvsem na Bližnjem vzhodu, v ZDA in v Kanadi, drugod pa precej manj, in sicer pretežno med družinami, ki pripadajo judovski in muslimanski veri, kjer je obrezovanje že tradicionalno in zapovedano.

V Sloveniji se ta poseg opravi, če je kožica preozka, da bi jo lahko potegnili čez glavico in če poskus razširitve ne pomaga.  Poseg po svetu opravljajo različno oz. ga  lahko opravijo kadar koli, kar dokazujejo podatki, da v različnih kulturah, kjer ga opravljajo, to počnejo ob različni starosti otroka. Ponekod že kmalu po rojstvu, v ZDA celo že v porodnišnici, drugod pa v obdobju, ko naj bi fantek odrasel v moža – od enajstega do trinajstega leta.

Nekateri strokovnjaki svetujejo, naj se poseg opravi v prvih tednih po rojstvu, ker je takrat najmanj možnosti zapletov. V nekaterih kulturah, kjer se z obrezovanjem dokazuje možatost mladeniča, to storijo brez kakršnih koli protibolečinskih pripomočkov, v zahodnem svetu pa se poseg opravlja v lokalni anesteziji, in zato ni boleč.

Za in proti

Raziskave so pokazale, da pri obrezanih fantkih v prvih letih življenja redkeje pride do vnetja sečil. Nekateri tudi trdijo, da je pri obrezanih moških manjša možnost prenašanja spolno prenosljivih bolezni, vendar stroka pri tem še ni povedala zadnje besede in rezultati raziskav še niso tako zelo utemeljeni, da bi lahko zagotovo trdili, da to drži.

Dejstvo pa je, da je veliko laže vzdrževati higieno obrezanega kot neobrezanega penisa. Bele plasti, ki se naberejo pod kožico penisa, lahko namreč pripeljejo do hudih vnetij. Rak na penisu, ki je sicer redek, a vseeno obstaja, je redkejši pri obrezanih kot neobrezanih moških. Če gre verjeti statistikam, so tudi ženske, ki imajo spolne odnose z obrezanimi moškimi, v manjši nevarnosti, da bi se pri njih razvil rak na materničnem ustju. Vendar pa je tukaj treba povedati, da tudi spolni odnosi z obrezanimi moškimi ne pomagajo kaj dosti, če ženska pogosto menja spolne partnerje.

Težko je reči, koliko držijo trditve, da je obrezan penis bolj ali manj občutljiv kot neobrezan. Nekateri pravijo, da so spolni užitki, če je penis obrezan, večji, drugi trdijo ravno nasprotno. Zato ne gre verjeti ne enim ne drugim. Sposobnost uživanja v spolnih odnosih namreč ni odvisna od penisa, ampak od vzburjenja, ki se porodi v glavi.

Poleg nekaterih prednosti, ki jih nikakor ne moremo zanemariti in ki smo jih našteli zgoraj, pa obrezovanje prinaša tudi določene nevarnosti. Sicer so redke in večinoma ne prav hude, vendar pa jih ne smemo zanemariti.

Najprej je treba povedati, da noben kirurški poseg ni popolnoma varen in obrezovanje je kirurški poseg.

Pri dojenčkih so zapleti zelo redki; največkrat pride do manjših krvavitev ali manjših vnetij, kar pediater oskrbi in pozdravi, načeloma za antibiotiki.

Kako negovati obrezani penis

Naj se odločite za obrezovanje ali ne, za čistočo penisa je treba zelo pazljivo skrbeti. Neobrezane fantke je treba naučiti, kako naj ga umivajo. In ne le, ko so pod prho. Prav nič ni narobe, če jim pride v kri, da si penis umijejo vsakič po opravljeni mali potrebi.

Pri obrezanem fantku ni treba čistiti penisa s posebnimi pripravki, paziti pa moramo, da smo nežni. Morda bo treba nekaj dni penis mazati z določenimi kremami, ampak to vam bodo natančneje pojasnili v ambulanti. Še pred posegom se temeljito pozanimajte o vsem – kako je treba skrbeti za rano, kako jo čistiti, kaj je normalno in kaj ne … Raje vprašajte preveč kot premalo.

Ponavadi traja približno 7-10 dni, da se rana zaceli. Do takrat lahko penis izgleda malce rumenkasto.

Bodite pa pozorni na znake, pri katerih je treba otroka odpeljati k zdravniku:

•vztrajno krvavenje,

•rdečica okoli glavice penisa, ki ne pojenja po treh dneh ali se celo poslabša,

•vročina,

•znaki vnetja,

•izcedek, ki ni kri,

•otrok 6-8 ur po posegu še vedno ne urinira normalno.

Nega neobrezanega penisa

Neobrezan penis je treba še posebno pozorno umivati. Ne čistite ga z vatiranimi paličicami ali agresivnimi mili, navadno blago milo in čista voda zadoščata. Pomembno pa je, da ga umivate redno in temeljito.

Kožice nikoli na silo ne vlecite nazaj, da bi očistili pod njo. Raje jo nežno pritisnite ob glavico penisa, da iztisnete belo sirasto plast, ki ji pravimo smegma. To so drobne kepice odmrlih kožnih celic, pomešane s telesno maščobo. Umazanijo obrišemo, kolikor se jo le da. Vendar nikoli nič ne delamo na silo. Polagoma bo kožica sama od sebe zlahka zdrsnila čez glavico. Če se to ne zgodi, pa lahko v kadi, ko otroka kopamo, nežno poskusimo potegniti kožico samo toliko, kolikor gre. Nekaj let stari fantki lahko to delajo sami, saj bodo najbolje vedeli, do kod smejo, da jih ne boli. In ker je v vodi koža mehka, gre veliko laže kot na suhem.

Večina fantkov pri petih letih že lahko normalno potegne kožico prek glavice penisa. Potem ga naučite, naj kožico nežno potegne dol, z vodo spere umazanijo in kožico vrne nazaj.

 


Tag-i