shutterstock_134772791Pripravljanje stvari za novorojenčka simbolizira našo pripravo na prihod novega člana v družino. Idealno je, da se ob brskanju katalogov in obiskovanju otroških (spletnih) trgovin, na novorojenčka pripravlja tudi naše srce. Dejansko ne vemo, kaj nas čaka, kako se bomo odzvali, kaj točno lahko pričakujemo, kako (zelo) se bo spremenil naš življenjski slog. Prihod otroka je v resnici velika neznanka in vsaj v materialnem smislu (nekaj, kar imamo lahko pod kontrolo) bi se radi res dobro pripravili.

Preden pričnete zbirati stvari, je pomembno troje:

1. Razmislite o slogu starševstva, ki ga želite živeti. Od tega je namreč zelo odvisno, kakšen seznam boste napisali: bo spal v družinski ali svoji postelji, ga boste nosili v nosilki ali vozili z vozičkom, ga boste povijali v pralne plenice, tetra plenice, plenice za enkratno uporabo ali se boste odločili za koncept brez plenic, nameravate dojiti ali ga hraniti z adaptiranim mlekom, je le nekaj vprašanj, ki vplivajo na vaš nakup.

2. Izposojanje in rabljena oprema. Izposojanje v prvih letih pride zelo prav. Dojenčki namreč zelo hitro rastejo, zato so oblačilca, čeprav nošena, videti kot nova. Podobno je z opremo, saj se da dobiti zelo dobro ohranjeno rabljeno otroško opremo.

3. Stvari se da dokupiti. V resnici ne potrebujete vsega že kar prvi hip, ko se otrok rodi. Ja, nekaj preudarnosti pride prav. Sicer se vam utegne zgoditi, da bodo stvari neuporabljene obležale v kotu. Preprosto sledite otrokovim in svojim potrebam in se prilagajajte situaciji. Ob tem velja preudarnost tudi ob nakupu oblačilc: ne kupujte preveč, ker otroci res hitro rastejo in v praksi je potem tako, da ga preoblačite v nekaj kompletov, ki so vam najbolj ljubki (in potem pač pogosteje perete), čeprav imate oblačil toliko, da bi ga lahko vsak dan nekajkrat preoblekli.

Sčasoma sem ugotovila, da potrebujem vedno manj stvari. Pa ne samo zato, ker sem lahko uporabila že nošena oblačilca in preraslo otroško opremo starejših otrok, ampak ker sem ugotovila, da dojenček v resnici najbolj potrebuje mamo, starša; toplo naročje in močne roke. In da je veliko »nujne« opreme le premeten trik trgovcev. A seveda, marsikaj le potrebuješ in v nadaljevanju je precej izčiščen seznam potrebne opreme za dojenčka.

Če boste rodili v porodnišnici, boste za prihod domov potrebovali komplet oblačilc za novorojenčka (bodi, žabice, majčka, hlače oz. pajacek, pulover, kapica), ki je seveda odvisen tudi od letnega časa, v katerem boste rodili in temu tudi prilagodili število vrhnjih oblačil. Vedno je smiselno imeti s sabo tetra plenico, ki ima res širok razpon uporabe in če se boste odpeljali z avtom, ne pozabite na otroški sedež za novorojenčka (»lupinco«).

 

Kaj za novorojenčka nujno potrebujete dom, si lahko preberete v nadaljevanju članka v aprilski številki revije Mama.