plavanjenosečka Spoštovani!

Pravkar sem opravila test nosečnosti, ki je bil pozitiven. Noseča sem 3 tedne. Čez en teden se s partnerjem odpravljava na počitnice, kjer sva nameravala obiskati tudi potapljaški tečaj. Ali je potapljanje v zgodnji nosečnosti lahko škodljivo?

Spoštovani!

Potapljanje se tudi meni zdi zanimiv dodatek v počitniških dnevih. Vendar pa je pri vseh zavarovalnicah navedeno v skupini nevarnih športov. Ta podatek jasno govori, da se nosečnici ne priporoča potapljaškega tečaja.

Resnih študij na tem področju je težko pričakovati, saj dvomim, da bi dobili nosečnice, ki bi bile pripravljene pri tem sodelovati.

Na podlagi fizioloških sprememb, ki se pri ženah pojavljajo v nosečnosti (slabosti, bruhanje, otekanje sluznic, utrujenost, oteženo dihanje …), lahko pričakujemo škodljivo delovanje le-teh na nosečnico ob potapljanju. Zavedati se je tudi potrebno, da je potapljanje povezano z večjim fizičnim naporom, saj je jeklenka s plinom težka približno 12 kg, da ob tem ne pozabimo, da tudi potapljaška obleka in uteži niso zanemarljivo lahke.

Na drugi strani nam hipoksija (pomanjkanje kisika) ploda lahko povzroči razvojne nepravilnosti, mehurčki, ki nastajajo pri dekompresiji, pa smrt ploda.

Spoštovana bralka! Ob tem, ko ste stopili na pot nosečnosti, sledite svojemu poslanstvu, skrivnosti in lepote podvodnega sveta pa boste raziskovali kasneje.

Odgovarja: Dr. Trampuž, dr. med., specialist ginekologije in porodništva