shutterstock_51403861[1]-gripaPozdravljeni!

 Sem novopečena mamica in že razmišljam o tem, kam bo šel moj otrok po izteku porodniške v varstvo. Izvedela sem, da je lahko v vrtcu veliko bolan.

Kako dolgo ponavadi otroci pogosteje obolevajo, dokler se ne »prekužijo«?

Razmišljam o tem, da bi morda raje počakala in otroka vpisala v vrtec šele s tremi leti. Ali bo takrat oboleval kaj manj ali pa bo moral enako preboleti vse tiste osnovne bolezni?

 

Draga mamica!

Zelo dobro razmišljate o dolgoročni koristi svojega otroka.

Na srečo vsi otroci nimajo enakih težav in vsi ne obolevajo zelo pogosto. Res imajo nekateri dojenčki skoraj vsak mesec kakšen prehlad ali drugo težavo, kot so driske, kožni izpuščaji in motnje spanja. Upajmo, da vas te nadloge ne bodo prepogosto obiskovale.

Dojenčki in mali otroci zbolevajo najpogosteje z virusnimi okužbami, redkeje z bakterijskimi. Mnoge lahko preprečimo, predvsem prehlade. Če ima otrok manj stikov z okolico, potem ima večjo možnost, da se bo izognil prenosu prehladov. Najbolj kužni so zlasti majhni otroci, ki obiskujejo vrtec. Tudi odrasli, ki si ne umivajo rok ali pa si jih umivajo napačno ter kašljajo tako, da kar škropi okoli njih, so pogost vir prehladov. Ker je na svetu na desetine, da ne rečem na stotine samo respiratornih virusov, lahko v eni zimi zbolimo večkrat, vsakič zaradi novega povzročitelja. Tem okužbam se lahko izognete, če bo otrok ostal v domačem varstvu, kjer ni bratov ali sester, ki še obiskujejo vrtec. Pogoj je tudi, da si vsi domači odrasli znajo umivati roke, brisati nos in kašljati ter kihati higienično. Glavni način preprečevanja vseh kapljičnih okužb je higiena rok ter maska na usta in nos ob prehladu. Žal smo lahko kužni že pred kihanjem in pojavom nahoda in našteti preventivni ukrepi zatajijo.

Druga skupina nalezljivih bolezni, po katerih pa večinoma ostaja trajna imunost, so t. i. otroške bolezni. Proti nekaterim so otroci cepljeni, npr. davica, oslovski kašelj, mumps, rdečke in ošpice. Cepljeni so tudi proti tetanusu, okužbam z bakterijo hemofilus influence tip B in poliomielitisu. Dodatne možnosti so tudi cepljenja proti driski zaradi rotavirusov, proti gripi in še nekatere, ki pa pridejo v poštev le pri posebej ogroženih skupinah. Tako nedonošenčke zaščitimo proti okužbi z respiratornim sincicijskim virusom, pnevmokokom. Za primer tveganja prenosa s staršev na otroka cepimo tudi proti hepatitisu A in B ter še nekaterim. Cepljenje proti noricam je tudi možno, ni pa cepivo še toliko učinkovito, kot bi si želeli. Žal so mnoga cepljenja plačljiva in si jih mnogi ne morejo privoščiti. Mnogi otroci še vedno zbolevajo zaradi pete in šeste otroške bolezni, noric, vnetij ušes, drisk in drugih. Ker so klasične otroške bolezni zelo nalezljive in bi zboleli zaradi njih kadar koli, ko pridemo v stik s povzročiteljem, izolacija v otroškem obdobju ne bi preprečila kasnejše bolezni. Rečemo, da se moramo »prekužiti«, da kasneje ne zbolimo več zaradi iste bolezni.

Če strnem misel: preprečimo lahko predvsem »običajne« prehlade, klasičnih otroških pa ne, razen tistih, proti katerim smo cepljeni.

Odgovarja: Asist. dr. Lev Bregant, dr. med. spec. ped.