Revija MAMA

_DSC0643Temenca so  zelo pogost pojav, pravzaprav nekaj povsem normalnega v prvih nekaj mesecih po rojstvu. Po navadi trajajo do prehoda v drugo polovico prvega leta starosti, nato pa običajno sama izginejo.

Vzrok za pojav temenc tiči v hormonih, največkrat zaradi določenega vpliva materinih hormonov, ki prehajajo na plod, izražajo pa se na lasišču, in sicer  najbolj na čelnem in temenskem delu kot zaplate kože, ki se luščijo.

Obloge z lasišča najpogosteje in hkrati najlažje  odstranimo s pomočjo olja. Oljno oblogo pustimo delovati pod bombažno kapico nekaj ur ali še bolje čez noč. Zjutraj z mehko krtačko za lase odstranimo zmehčane luske ter umijemo glavico. V primerih, kadar je temenc več, je priporočljivo postopek ponoviti z razmakom enega dne, da kože na lasišču (in otroka) ne razdražimo preveč.

Temenca lahko odlično odstranite tudi s posebej narejeno kremo za odstranjevanje temenc.  30 min do 1 ure pred večernim kopanjem namažite glavico z ustrezno kremo, da se temenca zmehčajo, nato pa jih preprosto sperite z blagim šamponom, pri čemer si lahko pomagate z nežnim otroškim glavničkom ali kar s tetra pleničko, s katero nežno podrgnete po temencih. Ko boste zaključili z odstranjevanjem temenc, otroka skopajte oziroma mu umijte lasišče z nežnim šamponom, primernim za občutljivo kožo.

Ko boste otroka česali ali nežno drgnili po temencih s tetra pleničko, naj poteka česanje ali drgnjenje v nasprotni smeri rasti las.

Svetujemo vam, da se odstranjevanja temenc lotite takoj, ko jih opazite, saj lahko ob predolgotrajnem odlašanju le-ta postanejo preveč trdovratna, kar pomeni, da bo cel postopek daljši in bolj nadležen za vašega dojenčka.

Temenca so različna od otroka do otroka, lahko so komaj vidna, skoraj zanemarljiva, lahko  pa izredno huda z močnim luščenjem, oblogami, lahko tudi krvavenjem, kar povzroča draženje in nemirnost takega dojenčka in v teh skrajnih primerih vsekakor svetujemo, da se o stanju posvetujete z otrokovim izbranim pediatrom.


Tag-i