KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOkužbe sečil so pri otrocih kar pogoste in prizadenejo celo dojenčke. Pojavijo se zaradi razširitve bakterij iz črevesja v sečila. Če se bolezen čim prej ne opazi in zdravi, lahko pride do poškodb ledvic, ki so najpomembnejši del sečil.

Kaj je najpogosteje razlog za otrokove bolečine pri uriniranju?

Boleče uriniranje najpogosteje posledica uroinfekta, ki je v obdobju dojenčka pogostejši pri dečkih, kasneje pa pri deklicah. Uroinfekt pomeni vnetje sečil: obeh ledvic, sečevodov, mehurja in sečnice. Lahko so oboleli vsi organi ali le eden.

Do uroinfekta pride zaradi nenormalnega razvoja bakterij v urinu. Poleg bolečine pri uriniranju se lahko pojavijo tudi vročina, bolečine v spodnjem delu trebuha, mrzlica, pogosto uriniranje, bolečine v hrbtnem predelu, smrdeč urin, kri v urinu, bruhanje … Pri otrocih, mlajših od dveh ali treh let, se lahko zgodi, da drugih znakov razen vročine sploh ne kažejo.

Kaj je hematurija?

To je drugi izraz za pojav krvi v urinu. Kri v seču je lahko vidna le z mikroskopom, lahko pa je urin očitno obarvan. Vzroki za ta pojav so lahko na primer ledvični kamni, ledvične ciste, bolezen srpastih celic … Če se v otrokovem urinu pojavi kri, ga takoj odpeljite k zdravniku.

Kako se zdravi okužba sečil?

Če pri otroku opazite znake vnetja, obiščite zdravnika. Na podlagi pregleda in osnovnih laboratorijskih izvidov (izolacija bakterije, Sanford) se bo odločil za morebitno antibiotično terapijo. V nekaterih primerih bo potreben ultrazvočni pregled sečil in druge preiskave ledvic, odvisno od otrokove starosti.

Dojenčkom do šestega meseca starosti in pa tudi malčkom se najpogosteje predpiše antibiotik Ceclor (cefaklor). Gre za cefalosporinski antibiotik 2. generacije, ki ima najmanj stranskih učinkov. Učinkovit je proti večini bakterij, ki so v tem obdobju običajno prisotne. Ker dobivajo otroci le del običajne doze (na primer tretjino), so stranski učinki blagi in redki. Sicer so možne prebavne težave in pojav kožnega izpuščaja, v najslabšem primeru pa alergična reakcija kot pri penicilinu.

Kaj je naloga ledvic?

Ledvice delujejo kot filter, ki očisti telo odpadnih snovi. Uravnavajo količino vode v telesu ter krvni tlak. Skozi ledvice vsako minuto steče četrtina krvi, ki jo srce poganja po žilah.

Kako pride do okužbe ledvic?

Okužbo ledvic povzročijo različne bakterije in ostali mikroorganizmi, ki se prenašajo do ledvic po sečilih ali po krvi. Približno tretjina bolnikov z okužbo ledvic ima tudi vnetje ostalih sečil. Možni vzroki so okužba z bakterijami, ki se po krvi prenašajo po telesu in povzročijo vnetje, ko na primer pade otrokova odpornost po preboleni drugi bolezni. Vzrok je lahko tudi refluks oziroma druga zapora sečnega toka ali pa pride do okužbe zaradi prenosa bakterij s spolovil ali anusa v sečevod. Bolezen spremlja močno povečana temperatura, bolečine v predelu ledvic, bruhanje, mrzlica … Otroka je treba takoj odpeljati k zdravniku.

Je možno okužbe preprečiti?

Pri preprečevanju okužb sečil je odločilna higiena. Kadar deklici menjate pleničko, ji spolovilo vedno brišite od spredaj nazaj, da klice iz črevesa ne zaidejo v vagino in sečnico. Pogosta težava pri deklicah je lahko tudi izcedek iz vagine. Pri nekaterih novorojenkah vidimo bel izcedek iz nožnice, včasih z nekaj sragami krvi. Povzročijo ga hormoni, ki preidejo z matere na otroka. Krvavitev je nekakšna mini menstruacija, ko po rojstvu vpliv materinih hormonov preneha. Izcedek v nekaj dneh izgine.

Pri starejšem otroku je včasih potrebna samo poostrena higiena in srbečega izcedka ne bo več. Pogosto ga povzroči preobčutljivost na peneče kopeli in pralne praške (Izcedek iz nožnice pa lahko povzročijo tudi gliste, ki pridejo iz anusa, še posebej, če se deklica rada praska po zadnjici.). Tudi pri dečkih, nagnjenih k okužbam, ne uporabljajte dišečih izdelkov za kopanje. Spolovilo redno umivajte z vodo in blagim otroškim milom.

Kaj je refluks?

Urin odteka iz ledvic po sečevodih v mehur, ki se lahko raztegne ali skrči. Na mestih, kjer sečevoda vstopata v mehur, sta enosmerni zaklopki. Ti preprečujeta, da bi urin tekel nazaj proti ledvicam. Včasih ti zaklopki ne delujeta dobro, zato med uriniranjem, ko se poveča tlak v mehurju, urin zateka nazaj proti ledvicam, kar imenujemo refluks. Otroci z refluksom imajo pogoste okužbe sečil, kar lahko polagoma poškoduje ledvice.

Zakaj je treba opraviti ultrazvok?

Vnetje sečil je dokaj pogosta bolezen otrok z motnjami v razvoju sečil. Ker vsako vnetje ledvic pusti brazgotino in delno okvari delovanje ledvic, je treba čim prej izključiti takšno motnjo. Pogosto gre za oviro pri odtoku seča ali za moteno delovanje zaklopk pred vstopom sečevodov v mehur ali na izhodu sečnice iz mehurja. Te motnje se da lepo prikazati s slikanjem sečnih poti – ultrazvočno slikanje, rentgensko slikanje s kontrastom ali z vbrizganjem radioizotopa. Vsako je prilagojeno starosti otroka in pričakovani motnji oziroma bolezni. Velja stopenjski pristop, od enostavnejšega do zahtevnejšega, zato je najprej na vrsti prav ultrazvok.

Z ultrazvokom lahko najdejo različne razvojne nepravilnosti kot na primer razširjen votli sistem ene ali obeh ledvic že pri novorojenčku. Med votli sistem štejemo ledvični meh (pielon), ki se nadaljuje v sečevod (ureter). Pri nekaterih dojenčkih je ta sistem lahko razširjen, ponavadi zaradi motnje v odtoku seča. Praviloma je razširjen del nad oviro ali zaporo. Tovrstne napake se da dobro odkrivati z ultrazvokom, ki je enostavna, hitra in neškodljiva preiskava. Ko je motnja odkrita, pa so potrebne nadaljnje preiskave za natančno opredelitev napake.

Katere preiskave sledijo ultrazvoku?

Po ultrazvočni preiskavi pride ponavadi na vrsto radioizotopsko kontrastno slikanje sečil (RIMCUG – radioizotopski mikcijski cistoureterogram). Izotop je zelo kratkoživ, telo s sevanjem minimalno obremeni, alergične reakcije nanj pa so izredno redke. Ta preiskava nam pove, kakšna je izločevalna sposobnost obeh ledvic. Iz velikosti in intenzivnosti slike se da sklepati tudi o velikosti in obliki ledvic, sečevodov, mehurja ter sečnice. Indikator »obarva« izločala, skozi katere teče. Z zelo občutljivim detektorjem nad kožo se beleži radioaktivno sevanje kontrasta ter na ekranu izrisuje slika izločal. V nekaj prehodih skozi ledvice se kontrast v celoti izloči. Pomembno je, da je otrok med slikanjem, ki ne traja dolgo, čim bolj pri miru. Zaradi manjše obremenitve s sevanjem je radioizotopska metoda izpodrinila klasično rentgensko slikanje. Nefrologi se zaradi relativne varnosti zanjo odločajo že pri majhnem sumu na motnjo v delovanju sečil.

Dinamična scintigrafija da podatek o sposobnosti izločanja urina, pokaže delež posamezne ledvice v odstotkih. Pri tej preiskavi bolniku v žilo vbrizgajo radioaktivno sredstvo, nato spremljajo njegovo izločanje s posebno kamero in izračunajo delež posamezne ledvice v skupni funkciji. Dinamična scintigrafija po kaptoprilu pomeni, da bodo ocenjevali maksimalno sposobnost izločanja ob stimulaciji z diuretikom (kaptoprilom).

Je lulanje v posteljo znak bolezni sečil?

Mokrenje postelje je sprva popolnoma normalen pojav in šele po petem letu otrokove starosti pričnemo razmišljati, ali je z otrokovim telesnim ali psihičnim dozorevanjem vse v redu. Pri dečkih je ta razvoj lahko še za kakšno leto počasnejši. Nočno močenje postelje ali »enuresis nocturna« je redko obolenje, vzrok pa najprej iščemo v zapoznelem razvoju, nato v nepravilnem privajanju na čistost in šele na koncu v pravi bolezni, ki potrebuje zdravljenje. Če otrok moči zato, ker mu stalno curlja urin, je treba obiskati pediatra, ki bo najprej izključil okužbo sečnih poti, nato morda dodal ultrazvočni pregled trebuha in sečil ter ocenil delovanje mehurja in ledvic. Redko bo potrebna napotitev k urologu. Dnevno močenje hlačk »enuresis diurna« je večkrat posledica bolezni sečil ali živčevja, nočno pa nepravilnega privajanja na čistost.

Nadja Kožar,

del vsebine povzet po odgovorih Dr. Leva Breganta