kajlahkoincesanePiše: Olga Krajnc, dr. med., specialist pediater

Medicinsko fakulteto v Ljubljani je končala 1973. leta in nato 1979. opravila specialistični izpit iz pediatrije na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Po specialističnem izpitu se je usmerila v hematologijo z onkologijo pri otrocih. Je vodja Odseka za splošno pediatrijo v Splošni bolnišnici Maribor, kjer sodeluje z Društvom za celiakijo, z Društvom za boj proti raku in centrom za hemofilijo Republike Slovenije.

Zdravniki pogosto opozarjajo, naj nosečnice pijejo čim manj alkoholnih pijač, po možnosti nič. Občasen kozarec vina ob kosilu sicer ne povzroči hujše škode za nerojenega otroka, a kadar ne ostane pri enem samem kozarčku, so posledice lahko trajne.

Že več kot tri tisočletja je znano, da je alkohol škodljiv za razvijajoči se plod. V Stari zavezi (Knjiga sodnikov 13, 3-4) je zapisano: »Glej, nerodovitna si in nisi rodila. Pa boš spočela in rodila sina. Zdaj pa se le varuj! Ne pij ne vina, ne opojnih pijač in ne jej nič nečistega.« Tudi v stari Grčiji so že vedeli, da je alkohol škodljiv za plod. V Šparti in Kartagini so z zakonom prepovedali mladoporočencem pitje alkohola. Platon piše: »Otroci, spočeti v pijanosti, so duševno zaostali, nepokorni, nekritični in bolni.« Stari Grki so si tudi razlagali, da ima bog ognja Vulkan spačeno podobo zato, ker ga je oče Jupiter spočel pijan. Iz srednjega veka nimamo zapisov o škodljivosti alkohola za plod.

Prve medicinske domneve o škodljivem delovanju alkohola na razvijajoči se plod so nastale pred 250 leti v Angliji, v času »Gin epidemije«. Takrat je bila v Angliji velika lakota in istočasno z njo veliko alkoholizma. Medicinska stroka se je zelo pozno začela znanstveno ukvarjati s tem problemom. Leta 1968 je skupina francoskih in nekaj let kasneje ameriških zdravnikov opisala in znanstveno utemeljila bolezenska znamenja pri otrocih kroničnih alkoholičark. Otroci so si med seboj zelo podobni in skupek teh bolezenskih znamenj so poimenovali fetalni alkoholni sindrom. Kakšno je škodljivo delovanje alkohola na razvijajoči se plod, še ni popolnoma razjasnjeno.

Znaki fetalnega alkoholnega sindroma

Kronična alkoholičarka lahko rodi otroka predčasno ali pravočasno. Ob rojstvu je otrok za starost premajhen in prelahek. Enakomerno so zmanjšani telesna teža, dolžina in obseg glave. Med bivanjem v maternici se otrok slabo razvija, zato je zahiran. Takega otroka imenujemo zahiranček. Kot dojenček in tudi kasneje ima slab apetit in slabo pridobiva telesno težo. Nekaj ur po porodu postane novorojenček kronične alkoholičarke precej nemiren, čezmerno razdražljiv in ima trzljaje v mišicah. Včasih lahko dobi v telo in okončine krče z nezavestjo. To so abstinenčna znamenja, ker je bil otrok vso nosečnost pod vplivom alkohola. Alkohol prek posteljice neposredno prehaja iz materinega krvnega obtoka v otrokov krvni obtok. Otrok (plod) ima v krvi enako koncentracijo alkohola kot mati.

Kakšen je otrok z alkoholnim sindromom?

Otroci kroničnih alkoholičark ali s fetalnim alkoholnim sindromom imajo številne prirojene nepravilnosti in so si med seboj podobni. Glavo imajo majhno, nepravilne oblike. Spodnja in zgornja čeljust sta slabo razviti in majhni. Očesni zrkli sta majhni, nepravilne oblike, očesna reža poteka nepravilno, notranji očesni kot je položen nižje kot zunanji. Uhlja sta slabo oblikovana, nizko rastoča in štrleča. Nos je majhen, privihan navzgor, nosni odprtini sta obrnjeni naprej. Nosni koren je širok, sedlast. Pri fantih pogosto moda niso spuščena v modnik, deklice imajo spolovilo slabo oblikovano. Pogosto najdemo prirojene napake na raznih notranjih organih: srcu, ledvicah, prebavilih, sklepih, skeletu… Za življenjsko usodo teh otrok pa je najpomembnejša slabša duševna razvitost, ki je posledica strupenega – škodljivega delovanja alkohola na osrednje živčevje. Alkohol deluje na osrednje živčevje vso nosečnost. Veliko teh otrok pa nadaljuje s pitjem alkohola tudi po rojstvu. Kar 90 odstotkov teh otrok je duševno manj razvitih in v šoli slabo uspevajo. Pogosto imajo tudi vedenjske motnje.

Vplivi alkohola

Na podlagi kliničnih opazovanj in številnih raziskav na živalih lahko trdimo, da so alkohol in njegove presnovne snovi za plod teratogene. To pomeni, da lahko izzovejo prirojene pomanjkljivosti in nepravilnosti organov v času njihovega nastajanja. Nekatere raziskave pa so pokazale, da ima lahko alkohol tudi kancerogeni učinek, kar pomeni, da lahko sproži nastanek nevarnega tumorja. Opisanih je več primerov otrok kroničnih alkoholičark, ki so imeli različne nevarne tumorje.

Slovenija je vinorodna dežela, kjer se pridela veliko dobrega vina. Ljudje so tukaj že od nekdaj radi pili. Pili so iz veselja, žalosti, razočaranja, lakote, navade …

Statistike navajajo, da letno popijemo okrog 15 litrov čistega alkohola na prebivalca. Več popijejo le Francozi, in sicer okrog 19 litrov na prebivalca. Francozi pijejo predvsem vino, Slovenci pa pijemo predvsem žgane pijače. V Sloveniji je okrog 90 000 kroničnih alkoholikov. Prevladujejo moški; razmerja ženske proti moškim je 1 : 5. Zanesljivih podatkov o številu kroničnih alkoholičark nimamo. Nedvomno število le-teh pri nas narašča, tako kot v svetu. Alkoholik / alkoholičarka je oseba, ki je z dolgotrajnim čezmernim uživanjem alkohola postala od njega odvisna. V prijetnem, blaženem alkoholnem opiju išče izhod iz vsakdanjih stisk, ki jih v današnjem času ni malo. Mnoge alkoholičarke se alkoholu ne odpovedo niti med nosečnostjo. Alkoholizem je pereč slovenski socialni problem. Za blagor nerojenih otrok bi ga morali bolj zavzeto reševati, k sodelovanju pa pritegniti tudi ginekologe, porodničarje in otroške zdravnike. Otroški zdravniki, ki se srečujemo s temi otroki in spremljamo njihove žalostne življenjske poti, si želimo, da bi jih bilo čim manj.

Še nekaj praktičnih nasvetov:

•Načrtujte pitje alkohola – kje, kdaj in koliko.

•Vsak kozarec pijte čim dlje. Namesto, da bi pili, raje srkajte – med posameznimi požirki pa odložite kozarec na mizo.

•“Nalivajte” se z brezalkoholnimi pijačami, vodo ali sokovi, alkohol pa prihranite za posebne priložnosti.

•Če greste na zabavo in niste prepričani, da bodo na voljo brezalkoholne pijače, jih prinesite s sabo.

•Vedno začnite z vodo ali brezalkoholnimi pijačami, še posebej, če ste žejni.

•Svoje alkoholne pijače razredčite z brezalkoholnimi ali z vodo – tako lahko vsak kozarec pijete dalj časa.

•Nadzirajte svoj kozarec. Ne pustite, da vam ga polnijo drugi, sicer ne boste nikoli popolnoma prepričani, koliko ste pravzaprav popili.

•Jejte, medtem ko pijete – ko smo v družbi, včasih srkamo pijačo, ker nimamo kaj početi. Namesto tega raje žvečite kaj bolj zdravega.

•Izogibajte se slanih jedi – čips in arašidi so sicer zelo okusni, toda postali boste žejni, zato boste pili hitreje in več.