slabostiNekatere srečnice med nosečnostjo niti enkrat ne začutijo slabosti, niti enkrat jih ne sili na bruhanje. Če pa ste med tisto večino, ki nima te sreče, je teh nekaj vrstic namenjenih vam.

Jutranja slabost je skoraj neizogibna spremljevalka nosečnosti. Nekaterim ženskam zagreni le nekaj juter, druge muči več mesecev zjutraj, opoldne in zvečer. Domača zdravila, bolje rečeno zeliščni pripravki, pravilno prehranjevanje in podobni ukrepi mnogim ženskam pomagajo vsaj ublažiti težave, če jih že ne morejo preprečiti. Poskusite tudi vi. Morda se boste s pomočjo enega ali več spodnjih nasvetov počutili bolje:

  • Ko se zjutraj zbudite, je raven sladkorja v krvi zelo nizka, zato slabost čutite še bolj. Takoj zjutraj, še preden vstanete iz postelje, poskusite pojesti lahek zajtrk – na primer navadne sladke piškote, suhe kosmiče, popečenec ali sadje. Hrano poplaknite s kozarcem vode ali čaja. Potem, ko boste pojedli, ostanite v postelji še 15 minut, preden vstanete.
  • Manjši, vendar bolj pogosti obroki so bolj učinkoviti in laže prebavljivi kot trije obsežni in težki obroki. Če jeste večkrat po malo, je manj možnosti, da vas bo sredi dneva zvila huda lakota, obenem pa nikoli ne boste mogli tako preobremeniti želodca, da bi vam postalo slabo. Preden greste spat, si privoščite popečen kruh ali skodelico kosmičev, da se ne boste zbudili lačni.
  • Tudi če ne morete jesti, poskusite večkrat dnevno piti zadostne količine tekočine – mineralno vodo, zeliščni čaj, navadno vodo … Če bruhate, je zelo pomembno, da popijete dovolj tekočine, da ne bi dehidrirali.
    • Ingver je zelo uporabno domače zdravilo. V trgovinah z zdravo prehrano lahko dobite ingver v koščkih, ki ga lahko žvečite. Ingver se dobi tudi v prahu, zato ga lahko dodajate v sladke jedi namesto cimeta, na primer. Dodajte ga tudi čaju ali pa si specite ingverjeve piškotke.
  • Nekaterim ženskam pomaga akupresura. Še posebno praktična je, ko ste v trgovini ali na kakšnem drugem javnem mestu, pa pri roki nimate nobenega drugega pripomočka ali pripravka, ki bi vam ublažil slabost. S srednjimi tremi prsti pritisnite na notranjo stran zapestja druge roke, in sicer pravokotno nanjo. Pritisnite na točke pod kazalcem. Pritiskajte pet sekund. To ponovite trikrat ali štirikrat, dokler vas slabost ne mine. Nato isto ponovite še na drugem zapestju.
  • Če ste utrujeni, še bolj občutite slabost, zato počivajte, kadar koli se vam pokaže priložnost. Ne pozabite – pogost počitek ni razkošje, ampak nuja. Če že imate otroka in se z njim zaradi slabosti v drugi nosečnosti ne morete ukvarjati, kolikor bi želeli, si poiščite pomoč. Vključite vse, ki so vam pripravljeni pomagati. Če vam je slabo, ko ste v službi, pač povejte sodelavcem, kako se počutite, in si poskusite vsaj med odmorom za malico malo odpočiti. Če se le da, z dvignjenimi nogami.Če ne prenesete vonja hrane, naj kuha kdo drug, pa čeprav malce bolj skromno ali enolično. Če ni nikogar, ki bi prevzel kuharske dolžnosti, si takrat, ko se počutite najbolje, pripravite hrano vnaprej in jo globoko zamrznite, potem pa samo pogrejte, ko bo potrebno.
  • Olje poprove mete prav tako lahko pomaga. Z eteričnim oljem odišavite stanovanje ali pa si ga nakapajte v kad, ko se kopate. Poprova meta nasploh koristi prebavi, zato si pripravite metin čaj, ki ga lahko po potrebi sladkate z žličko medu.
  • Spoštujte želje svojega telesa. Če vam narekuje, da si postrezite s pašteto in sladoledom, ga poslušajte, pa naj bodo kombinacije hrane, ki vam v določenem trenutku zadišijo, še tako nezaslišane. Telo nam namreč vedno samo pove, kaj potrebuje, vendar z leti podležemo kulturnim in drugim kulinaričnim navadam ter prenehamo poslušati svoj lastni organizem.Čim manj se z glavo nagibajte proti tlom. Če si morate zavezati vezalke ali pobrati vrečko s tal, si raje prinesite pručko in sedite nanjo. Sklanjanje namreč še poslabša slabost, zato poskusite držati glavo čim bolj dvignjeno – razmetane igrače vašega malčka, ki bo kmalu postal veliki brat ali velika sestra, pa naj pobirajo drugi.