novorojencekKolike: 3 ure, 3 dni, 3 mesece

Za kolikami naj bi trpel kar eden od petih dojenčkov, zato veljajo za eno najbolj razširjenih težav med novopečenimi starši, ki pogosto ne vedo, kako naj se z njimi spopadejo.

S kolikami opisujemo otroški jok, ki se običajno pojavi kmalu po rojstvu ali okoli tretjega tedna, izgine pa pri starosti treh mesecev (v izjemno redkih primerih šele po šestem mesecu). Težave se pričnejo popoldne oziroma proti večeru, ko dojenčka zgrabi silovit jok, ki izraža hude bolečine. Starši, ki joka nikakor ne morejo umiriti, se ob tem počutijo tako nemočne, da pogosto zajočejo tudi sami.

Kako prepoznamo kolike?

Kolike se pojavijo okoli tretjega tedna življenja, pri nedonošenčkih pa nekoliko kasneje, in so najhujše pri mesecu in pol. Pojavijo se nenadoma. Otrok prične popoldne kričati in jokati, od bolečin mršči čelo, stiska oči, krči kolena in stiska pesti, zadržuje dih … Zdi se, da ga je nemogoče pomiriti, saj tudi dojenje ne pomaga in bradavico pogosto takoj izpusti iz ust, ure dolgo nošenje v naročju in trepljanje pa pogosto ne daje rezultatov (razen izmučenih staršev).

Kaj točno kolike so, je težko opisati, velja pa, da so kolike jok, ki ga označuje številka 3. Ne le da se pojavijo okoli tretjega tedna, temveč jih pediatri spoznajo tudi po ključu: jok, ki traja vsaj 3 ure na dan, vsaj 3 dni na teden, in do 3. meseca.

Kaj jih povzroča?

Za kolike nismo krivi starši – naša nervoza, neizkušenost, da delamo z otrokom kaj narobe … Prav tako ni razlog v prehrani doječe matere – izkazalo se je, da nekatere matere jedo hrano, ki je lahka in ne napenja, pa imajo otroci vseeno kolike, medtem ko druge jedo prav vse, pa otroci kolik nimajo. Vsekakor z jedilnika ni pametno na lastno pest črtati svežega sadja in druge hrane, ki jo nekateri krivijo za kolike in je med dojenjem in v postnatalnem obdobju še kako potrebna.

Dejavniki, ki v medsebojni kombinaciji povečajo možnost za kolike

– Kolike so pogostejše pri dečkih, čeprav vsekakor ne velja, da jih deklice nimajo.

– Nezrela prebavila dojenčka, zaradi katerih so vetrovi izjemno boleči.

– Nezrelost otrokovega živčnega sistema, zaradi katerega ne more nadzorovati joka.

– Nezrelost otrokovega živčnega sistema, zaradi katerega ne morejo »izključiti« vznemirjajočih zunanjih dražljajev.

– Cigaretni dim.

– Upadanje ravni hormonov, ki jih je dobil od matere, v otrokovem telesu.

– Materino uživanje hrane, ki napenja, pri dojenemu otroku.

Kaj ni razlog za kolike?

– Psihične težave matere.

– Dednost.

– Alergija na sestavine mlečne formule ali sestavine materinega mleka.

– Razvajenost in želja po ljubkovanju.

Ukrepi pri odpravljanju kolik

– V vašem stanovanju naj nikoli nihče ne kadi.

– Če otroka dojite, se izognite hrani, ki napenja.

– Če otroka hranite z mlečno formulo, izberite takšno, ki preprečuje kolike.

– Če otroka hranite po steklenički, naj bo hrana takšna, da preprečuje kolike (in otrok ob sesanju ne golta zraka). Cucelj naj ima tako veliko luknjico, da bo otrok iz njega sesal brez težav, ne pa da se bo moral preveč truditi in bo ob tem hlastal tudi zrak.

– Če otroka dojite, naj bo pravilno pristavljen, da ne bo poleg mleka sesal tudi zraka.

– Otroku nežno masirajte trebušček; lahko si pomagate z lovorjevim mazilom, ki ga dobite v lekarni.

– Otroku dajte med dojenjem oziroma ob hranjenju s formulo kapljice, ki zmanjšujejo prostornino plinov in s tem napenjanje, kapljice, ki pomirjajo ali krepijo črevesje.

– Da bi otroka čim manj napenjalo zaradi vetrov, mu redno podirajte kupček in ga ne odložite v posteljico, dokler ga ne podre. Kupček med dojenjem podrite na vsakih pet minut ter po zaključenem hranjenju, pa tudi pri hranjenju po steklenički.

– Otroka ne vznemirjajte, saj ga lahko dražljaji iz okolja po nepotrebnem razburijo. Popoldne in proti večeru izključite televizijo, radio ter ostale vire hrupa in svetlobe, da se bo otrok pomiril in lažje pripravil na spanje.

Otroka ob joku nikar ne skušajte pomiriti s hrano, saj jo mora dobiti, kadar je lačen, ne pa kot tolažbo. Če mu bo hrana pogosto v tolažbo, se bo tega vzorca navadil in kasneje lahko pride do debelosti ter motenj hranjenja. Prepoln trebušček bo povzročil še več bolečin in kolik tako ne boste pomirili, temveč bo jok še hujši.

Kako pomirimo otroka s kolikami?

Otroci so različni, zato jim ob kolikah prijajo različne stvari. Verjetno boste morali preizkusiti kar nekaj načinov pomirjanja, preden boste našli pravega.

– Otroka nosite v »štorklji« ali drugi culi za nošenje, tako da se dotika vašega telesa. Otroci, ki jih matere veliko nosijo ob svojem telesu, nimajo kolik tako pogosto, poleg tega pa jih tesen stik z materjo med jokom tudi bolj pomirja.

– Otroka zavijte v »bubo«. Položite ga na odejico ter tesno zavijte vanjo, nato pa ga vzemite v naročje. Otroka bo tesen občutek pomiril, saj ga bo spominjal na čas, ko je bil še v vašem trebuščku.

– Zamenjajte okolje. Ko pričnejo otroka mučiti kolike, se nikar ne omejite na njegovo sobico, temveč ga nesite v drug prostor. Pozornost mu lahko preusmerite tudi tako, da ga peljete z vozičkom ali avtom.

– Če ima otrok rad vodo, ga pomiri tudi prijetno topla kopel.

– Ko pestujete otroka s kolikami in ga skušate pomiriti, sprejmite pomoč partnerja in drugih v svojem domu. Kolike so naporne tako za otroka kot tistega, ki ga tolaži, zato bo obema dobro delo, če ga pestuje še kdo drug – vi si boste odpočili, otroku pa se bo nov obraz zdel zanimiv.

– Otroka nikoli ne pustite jokati samega. Če ima težave, ga je treba potolažiti in mu dati občutek varnosti in ljubezni. Pri tej starosti ga razvaditi sploh še ni možno.

Kdaj bodo kolike izginile?

Novorojenčki in nekajmesečni dojenčki imajo nezrel prebavni sistem, ki še ni predeloval hrane. Gastrointestinalni sistem se pravzaprav šele uči svojega delovanja. Mišice, ki podpirajo prebavo, še niso razvile pravega ritma za učinkovito gibanje hrane skozi prebavni trakt. Poleg tega novorojenčki v črevesju še nimajo koristne mikroflore (probiotikov), ki pomagajo pri učinkoviti prebavi in se razvijejo šele pozneje. To pojasnjuje, zakaj dojenčki kolike prerastejo v treh mesecih oziroma vsaj do šestega meseca – ker prebavni sistem fiziološko dozori in se v njem naselijo probiotiki.

Anita Majcen