shutterstock_71584045
Živa Humer in Metka Kuhar v članku Domače in skrbstveno delo ter odnosi med spoloma: stare zgodbe v novih preoblekah? ugotavljata, da so v gospodinjstvih ženske menedžerke, moški pa pomočniki. Čas, ki ga nekdo porabi za določeno domače opravilo, sam po sebi ne pomeni nujno odgovornosti za opravljeno delo. Količina časa, ki ga moški porabijo za domača opravila, je lahko zgolj rezultat prošnje ali zahteve partnerk, da opravijo določeno opravilo.

POUDAREK: Omenjeni raziskovalki sta ugotovili, da se ženske velikokrat zavedajo, da so preobremenjene, a delo postorijo same, ker jih spodbujanje moških, ki stvari pogosto ne opravijo ali odlašajo, preveč izmuči.

 

Smeti so tudi njegove

Na forumu Med.Over.Net smo sprožili pogovor o tem, koliko moški pomagajo pri domačih opravilih. Uporabnica, ki je ostala anonimna, meni, da je zgrešeno že razmišljanje, da moški POMAGA pri domačih opravilih. »Zame je pomoč, če nekdo namesto mene opravi del mojega dela. In zakaj le naj bi bila vsa domača opravila shutterstock_41682115domena ženske, moški naj bi pa le pomagal? V družini sta moški in ženska partnerja, običajno imata tudi vsak svojo službo, domača opravila in vzgoja otrok bi pa morala bit tudi domena obeh. Torej doma tudi delata oba, ni to samo žensko delo, pri katerem moški včasih blagovoli kaj pomagat. Naravnost smešno mi je, ko slišim ženske: mi je odnesel smeti, mi je posesal stanovanje, mi je šel v trgovino… A smeti niso tudi njegove, pa stanovanje, ki ga je posesal, pa stvari iz trgovine so bile najbrž tudi zanj …? Ampak seveda se takšno razmišljanje ne bo spremenilo, dokler bodo mame svojim sinčkom do odraslih let in še naprej vse prinašale k riti in bodo ti seveda v nadaljevanju enako pričakovali tudi od svojih partnerk. Kar se pa »prevzgoje« tiče: odraslega človeka (moškega v tem primeru) se pač ne vzgaja več. In tudi ni naloga žensk, da bi si moške prevzgajale v takšne, kakršne želijo. Se pa da izbrati takega, ki »prevzgoje« ne potrebuje.

Celoten članek je na voljo v Reviji MAMA, ki je do 5.3.2015 na voljo v prodaji.