dojenjeVeliko žensk se zaveda, kako pomembno je dojenje za njihovega dojenčka. Nekaterim materam se zdi dojenje nekaj enostavnega in se zlahka vključijo v proces prehranjevanja. So pa tudi matere, ki ugotovijo, da se je treba dojenja tako kot katere koli druge spretnosti naučiti in da le vztrajnost prinese uspeh. Ob kakršnih koli težavah in vprašanjih se lahko vedno obrnete na babico, otroško ali patronažno medicinsko sestro, pediatra ali svetovalko za dojenje. Ti vam bodo pomagali, da boste lahko uspešneje dojili.

Nekaj praktičnih nasvetov

•Prve dni po porodu je včasih malce naporno. Poskušajte preložiti nekaj vsakodnevnih opravil, kot so gospodinjska dela, skrb za otroke, nakupovanje, na svojega partnerja ali bližnjega sorodnika. Tako se boste posvetili otroku in dojenje bo lažje.

•Med dojenjem se spleta posebna vez med materjo in otrokom. Ne obremenjujte se s telefoni, saj s tem le motite proces in urnik dojenja.

•Med dojenjem so matere veliko bolj žejne, zato imejte ob sebi vedno kakšen kozarec vode.

•Skrbite za zdravo prehrano in pokušajte omejiti pitje kave. Popolnoma pa se odpovejte kajenju in alkoholnim pijačam. Če o tem dvomite, se posvetujte s svojim zdravnikom.

KAKO DOJITI

Prvi dnevi dojenja

Poskusite dojiti takoj po porodu, saj je otrokov sesalni refleks takrat najmočnejši. Otrokovo sesanje spodbudi izločanje mleka. Osebje v porodnišnici vam bo z veseljem priskočilo na pomoč pri premagovanju prvih ovir. Prosite jih, naj vam pomagajo poiskati čim ustreznejši položaj za dojenje, da boste otroka laže pristavili k dojki.

Prvo mleko, ki se izloči iz prsnih žlez, imenujemo mlezivo. Je gostejše in rumenkasto, z več beljakovinami in minerali, kar je zelo dobro za vašega otroka. Količina mleka bo odvisna od vaših podojev. Večkrat, ko boste otroka pristavljali k dojki, več bo mleka za dojenega otroka. V treh dneh bo nastala večja količina mleka – prehodno mleko.

Pred dojenjem boste v dojkah začutili ščemenje, ki je posledica nenadnega navala mleka, ki se tudi izceja. Temu pojavu pravimo refleks izločanja. Hkrati pa boste zaradi krčenja maternice začutili blago bolečino v trebuhu.

NAMESTITEV

Če dojite na stolu, je pomembno, da sedite čim bolj zravnano. Ko se udobno namestite v položaj za dojenje, vzemite otroka v naročje v višini dojke. Pomagate si lahko z blazino, ki jo postavite pod otroka. Prav tako vam bo pomagalo, če boste položili svoje noge na nizek prenosni stolček. V porodnišnici prosite medicinsko sestro, naj vam pomaga poiskati udoben položaj. Ne pozabite, da boste najverjetneje morali vsakokrat dojiti tudi več kot 30 minut. Zato je toliko bolj pomembno za vas, da se udobno namestite in poskušajte biti čim bolj sproščeni.

PRAVILNA NAMESTITEV VAŠEGA OTROKA

Otrok naj bo pri dojenju s celim telesom obrnjen proti vam. Njegova glava naj počiva na vaši podlakti in ne na pregibu roke. Če vam bo laže, mu z drugo roko lahko podpirate vratni del in glavo.

Najbolj pomembno je, da ne potiskamo dojke k otroku, ampak otroka k dojki.

PRISTAVLJANJE K DOJKI

Privijte otroka k sebi. Z bradavico se dotaknite njegove ustnice, da široko odpre usta, kot da bi zazehal. Nato otroka pritisnite k dojki.

Poskrbite, da se otrokova brada, spodnja ustnica in jezik najprej dotaknejo dojke. Pomembno je, da otrok zagrabi čim večji del kolobarja in ne samo bradavico. Njegov nosek naj se dotika dojke. Če dojka prekriva otrokov nosek, jo s prstom potisnite proti svojemu prsnemu košu in mu tako omogočite lažje sesanje.

Koristni nasvet

Za oba je pomembno, da je otrok pravilno nameščen. S pravilnim položajem in tehniko dojenja spodbujamo nastajanje mleka, s tem pa preprečimo boleče dojenje. Začutiti morate otrokov jeziček in njegovo žrelo, ki delujeta pri požiranju mleka. Če otrok resnično požira hrano, boste zaznali, kako se počasi premikajo otrokova senca in ušesa. Če otrok ni pravilno zagrabil celotnega kolobarja, položite prst med njegova usta in bradavico, da jo spusti, ter postopek ponovite.

MED HRANJENJEM ali DOJENJEM

Ko je otrok v pravilnem položaju, se sprostite in pričnite dojiti.

Mleko ima različno sestavo tudi med posameznimi podoji. Na začetku vsebuje več vode, beljakovin in sladkorja, kar poteši žejo. Proti koncu podoja pa vsebuje veliko maščob, ki otroka nasitijo. Zato je pomembno, da pri dojenju ne hitite. Pustite otroku, da sam odloča, kako dolgo bo želel piti. Le tako bo pridobil vse potrebne sestavine, ki mu omogočajo sitost in pravilno rast. Če otrok ne popije vsega, mu kasneje ponovno ponudite isto dojko.

POGOSTOST DOJENJA

Refleks izločanja mleka otrok izzove s sesanjem. Več kot bo podojev, več bo mleka za dojenega otroka. Otroka vedno dojite takrat, ko sam želi. Dobro izpraznjena dojka je najboljša spodbuda za nastajanje mleka. Le tako mu boste nudili tolikšno količino mleka, kot jo potrebuje.

Večina otrok z jokom opozarja, da je čas za hranjenje. V prvih tednih se doji pogosteje podnevi in ponoči, podoji pa so daljši.

TREBUŠNI KRČI ALI KOLIKA

Dokazano je, da so dojeni otroci manj nagnjeni k trebušnim krčem. Če mislite, da ima vaš otrok trebušne krče, mu jih lahko pomagate omiliti. Ko preneha sesati, ga postavimo v pokončni položaj ali prek ramena, dokler ne podre kupčka. Otrok, ki izmenično sesa iz obeh dojk, mora ravno tako podreti kupček.

PRIDOBIVANJE TEŽE

Če ste imeli težak porod in če je vaš otrok imel nizko porodno težo (< 2,5 kilograma), prosite medicinsko sestro, naj vam pomaga pri dojenju. Če mislite, da vam otrok ne izprazni dojke ali da ne popije dovolj, vam ga lahko v porodnišnici stehtajo po vsakem podoju. Prosite patronažno sestro, naj vam ob vsakem obisku na domu otroka stehta. Le tako boste ugotovili, ali pridobiva na teži. Najboljši dokazi za to so, če je otrok živahen, zdrav, lepo spi in se normalno giblje.

PREDNOSTI DOJENJA

•Dojenje pomeni vzpostavljanje stalne povezave med materjo in otrokom. Obema daje možnost, da se spoznata in tako občutita zadovoljstvo, ljubezen in mir. Telesni dotik med materjo in otrokom je izjemno pomemben za bodoči osebnostni razvoj otroka.

•Materino mleko vsebuje vse pomembne sestavine za zdrav razvoj in normalno rast v prvih šestih mesecih otrokovega življenja. Vsebuje protitelesa, ki varujejo pred raznimi okužbami.

•Dojeni otroci laže premagujejo prehlade, ušesne bolezni in alergije, kot sta astma in ekcem.

•Materino mleko vsebuje sestavine, ki jih dojenčki zlahka prebavijo. Znano je, da imajo dojeni otroci manj težav s prebavo.

•Dojenje krči maternico in jo vrača v prvotno stanje. Ženske, ki dojijo, po porodu hitreje shujšajo, saj se vsa odvečna maščoba porabi za energijo, da lahko proizvajajo mleko.

•Mati lahko otroka hrani po njegovi želji – torej takrat, ko je lačen. Materino mleko je toplo, sveže in vedno pripravljeno za otroka.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Ali lahko ženska z majhnimi dojkami doji?

Obliko in velikost vaših dojk je podedovana in odvisna tudi od količine maščobe v dojkah. Mlečne žleze se dokončno razvijejo v nosečnosti. Tudi pri tistih ženskah, ki imajo majhne dojke. Vendar je včasih potrebno več časa, da vzpostavijo pravilno dojenje. Posvetujte se z babico ali zdravniškim osebjem. Če ste imeli težave pri dojenju svojega prvega otroka, ne obupajte pri drugem. Mogoče boste spoznali, da vam bo šlo veliko lažje, kot vam je šlo pri prvem.

Kako naj vem, da se moj partner in ostali družinski člani počutijo vključene?

Dojenčki potrebujejo poleg dojenja ogromno pozornosti, kot so podiranje kupčka, kopanje, previjanje, ujčkanje in sprehode. Kasneje, ko postane dojenje že ustaljena rutina, si mleko lahko izčrpate in zlijete v stekleničko. Če želite biti sami, prepustite hranjenje partnerju ali komu drugemu, ki mu zaupate.

Kako vem, da otrok dobiva dovolj mleka?

Če vaš otrok pravilno sesa, se hrani 8–12-krat v 24 urah, izprazni obe dojki, je živahen, vesel, zdrav in zadovoljen po hranjenju, ste lahko pomirjeni, saj so to prepričljivi razlogi, da popije dovolj mleka. Dodaten dober znak pa je osem mokrih pleničk na dan. Če ste še vedno zaskrbljeni, vprašajte za nasvet svojo patronažno sestro ali pediatra. Prav tako lahko otroka pripeljete v zdravstveni dom, kjer ga bodo stehtali.

Ali je vredno dojiti, čeprav bom šla kmalu v službo?

Ko se vrnete v službo, lahko nadaljujete z dojenjem. Res da ne boste mogli dojiti med službenim časom, vendar zakaj si ne bi pomagali s prsno črpalko? Dojite lahko zjutraj, zvečer in ob koncu tedna. Aventova črpalka vam omogoča, da si iztisnete mleko in ga shranite v posebnih posodah. Tako bo lahko dojenčka nahranil kdo drug. Prsna črpalka AVENT ISSIS deluje enostavno in učinkovito. Ima priložena navodila za pravilno uporabo.

Koliko časa naj dojim?

Dojenje je v prvih mesecih otrokovega življenja najpomembnejša prehrana. Pomeni mu vir zdravja in dobro podlago za nadaljnjo rast. Otrok je od šestega meseca že pripravljen na trdo hrano. Primerno je, da nadaljujete z dojenjem in ob tem postopno dodajate čvrsto hrano. Če boste prekinili z dojenjem, boste morali dodajati prilagojeno mleko vse do otrokovega prvega rojstnega dne. Kravje mleko pa prvo leto za otroke ni primerna hrana.

TEŽAVE OB DOJENJU

Ploske in vdrte bradavice

Vsaka deseta ženska ima težave s ploskimi in vdrtimi bradavicami. Če se vam ob nenadnem mrazu in vzburjenju te izbočijo, dojenje za vas ne bo ovira.

S palcem in kazalcem stisnite kolobar okoli bradavice. Če se vam ta izboči, pomeni, da je pripravljena na dojenje. Ko pravilno pristavite otroka na dojko, vam bo s sesanjem bradavico oblikoval in jo pripravil na nadaljnje podoje.

Včasih se bradavice ne izbočijo in dojenje ne steče tako, kot si želite. V tem primeru lahko nekaj minut pred dojenjem uporabite Nipplete. To vam bo pomagalo izvleči bradavico, tako da jo bo dojenček laže zagrabil in začel sesati.

AVENT Nipplete lahko uporabljate pred zanositvijo ali v prvem trimesečju nosečnosti, če vaše prsi niso boleče. Tako lahko trajno odpravite problem vdrtih ali ploskih bradavic.

Trde dojke

Z nastajanjem mleka postanejo dojke trde in napete. Zato je priporočljivo, da dojite pogosto, kot se le da. Težavo trdih in preveč polnih dojk lahko omilimo z iztiskanjem mleka s prsno črpalko AVENT ISSIS, preden začne otrok sesati. Nabreklost dojke lahko odpravimo z masažo z ledenimi kockami, ki jih zamrznete v zamrzovalniku.

Otroka hranite tako dolgo, da izpije vse mleko iz dojke. S tem se bo dojka zmehčala in neprijetna bolečina bo izginila. Med posameznimi podoji lahko uporabite prsne školjke AVENT, ki jih namestite v nedrček. Bradavice varujejo pred drgnjenjem, v njih pa se bo zbiralo mleko, ki bo uhajalo iz prsi. Z nežnim pritiskom zmanjšujejo mašenje mlečnih vodov zaradi navala mleka.

Ko postanejo dojke preveč polne in boleče, otroka pa ne želite zbuditi, si lahko iztisnete mleko z ročno črpalko AVENT ISSIS. Mleko shranite in ga uporabite kasneje.

Navali mleka

Med obdobjem, ko ne dojite, se pogosto zgodi, da mleko uhaja iz prsi. Nastanek madežev na oblačilih lahko preprečimo z uporabo Aventovih prsnih blazinic za enkratno ali večkratno uporabo. Pralne blazinice za večkratno uporabo so narejene iz stoodstotnega bombaža. Perete in sušite jih lahko strojno. Prsne blazinice za enkratno uporabo pa so iz mehkega bombaža z nepropustno hrbtno stranjo, ki preprečuje, da se vaša oblačila umažejo. Blazinice menjajte večkrat na dan, da se izognete bolečim in vnetim bradavicam.

Boleče in razpokane bradavice

Če je otrok od začetka pravilno pristavljen na dojko, ne boste imeli bolečih in razpokanih bradavic. Pomaga, če si nekaj kapljic svojega mleka po koncu dojenja nanesete na bradavice oziroma po celotnem kolobarju. Poskrbite, da so bradavice po končanem dojenju suhe in da redno menjate prsne blazinice. Ko se pojavijo boleče in razpokane bradavice, je najbolje, da uporabite ščitnike za bradavice AVENT, ki omogočajo dojenje še naprej. Narejeni so iz najtanjšega mehkega silikona in brez vonja. Ščitnike sterilizirate v električnem ali mikrovalovnem parnem sterilizatorju, lahko tudi s kuhanjem v vreli vodi. Uporabljajo se samo ob bolečih in razpokanih bradavicah. Ko se stanje izboljša, nadaljujte z dojenjem brez ščitnikov.

Ustni oprh

Kadar postanejo vaše bradavice nenadno boleče, srbeče in rožnate, globoko v prsih pa občutite bolečino – med dojenjem ali ko ne dojite, se je pri vas ali vašem otroku pojavil ustni oprh oziroma soor. Gre za kar pogost pojav, ki ga je treba pozdraviti. Oba z otrokom se morata zdraviti dva tedna, z dojenjem pa lahko nadaljujete.

Mastitis

Mastitis pomeni vnetje dojk. Počutite se slabo, telesna temperatura se poveča, dojke pa postanejo rdeče, vnete in boleče na otip. Če je le mogoče, nadaljujte z dojenjem ali pa si izbrizgajte mleko, da omilite pritisk. Priporočamo obisk zdravnika, ki vam bo predpisal primerno zdravljenje oziroma antibiotike.

Ne pozabite

Imeti prvega otroka pomeni največjo spremembo in novo izkušnjo v življenju. Prvi tedni so zelo čustveno obarvani. Lahko se zgodi, da boste prejemali dobronamerne nasvete svojih sorodnikov in prijateljev, z njimi pa se ne boste mogli vedno strinjati. Zaupajte si in ne pozabite prositi za pomoč medicinske sestre, svetovalke za dojenje ali pediatra. Posvetujete se tudi z ostalimi materami, ki dojijo in se soočajo s podobnimi težavami.

Besedilo je odobril Nacionalni odbor za dojenje