ocka porodPiše: sms-babica Gordana Njenjič, Šola za starše, Ginekološka klinika Ljubljana

Mož ali partner v času poroda ne sme biti samo opazovalec, ki opazuje rojstvo otroka. On je tisti, ki med celim porodom daje ženi moralno podporo, saj porod ni samo fizično dogajanje, temveč zelo emocionalno doživetje.

Še do začetka tega stoletja je večina žensk rodila doma in mož je bil pogosto edina pomoč pri porodu. Z razvojem porodništva in vse večjim številom žena, ki so rojevale v porodnišnicah, je sledilo dolgo obdobje, ko so možje ostajali pred zaprtimi vrati. S tem ni bil oškodovan le moški, temveč tudi bodoča mati. V Sloveniji so na pobudo dr. M. Pajnterja moškim prvič dovolili prisostvovati porodu v kranjski porodnišnici že konec 60-ih let, drugod pa so to prakso uvedli v 70-ih.

Predporodna priprava

Mož ali partner v času poroda ne sme biti samo opazovalec, ki opazuje rojstvo otroka. On je tisti, ki med celim porodom daje ženi moralno podporo, saj porod ni samo fizično dogajanje, temveč zelo emocionalno doživetje. Mož ji pomaga z besedami, z njo se veseli in delita si srečo ob rojstvu njunega otroka. Da bi par do popolnosti doživel porod, mora biti za to strokovno usposobljen. Možje lahko skupaj z ženo obiskujejo tečaj predporodne priprave ali pa gredo na krajše predavanje, namenjeno izključno bodočim očetom. Prvi očka, ki so ga na porod pripravili v takrat imenovani Materinski šoli na ljubljanski ginekološki kliniki, je bil pri rojstvu svojega otroka leta 1977.

 Kaj porodnici pomeni prisotnost moža

Matere so ponavadi zelo ponosne in srečne, ker jim je mož nudil psihočno oporo, ob njem so se počutile sproščeno in varno. Zato je prisotnost moža pri porodu zaželjena. Večina očetov navaja pozitivne vrednote tega doživetja.

V zgodnji fazi poroda par, ki je pripravljen na porod, ne potrebuje veliko intervencij babice. Mož takrat ženi pomaga z masažo križa, spodbuja jo pri dihanju, pomaga ji vlažiti ustnice in meri razdaljo in dolžino popadkov. Babica nadzira napredovanje poroda in dobro poučen par normalno sprejema razlago in postopek pregledov.

V aktivni fazi poroda mož ženi otira potno čelo in ji daje obkladke. Izkušnje kažejo, da porodnica, ki ji pomaga otrokov oče, potrebuje manj analgetikov (zdravila proti bolečinam), ker ji je v veliko pomoč njegov glas in dotik. Zato je tudi dobro, da mož razločno ponavlja navodila, ki jih daje babica.

Porod bo za žensko veliko lažji, če ji bo partner med pritiskanjem podpiral ramena. Porodnica bo tako več moči lahko osredotočila na popadke in porod bo potekal hitreje.

 Pomoč babice

Par, ki pride v porodno sobo, je že nekoliko osveščen, vendar ne toliko, da ju ne bi vsaj malo grabila panika, strah in trema, zlasti, če sta prišla prvič. V tem primeru igra veliko vlogo babica, ki je med porodom najmočnejša opora bodočim staršem. Zato mora poznati čustva, želje in potrebe para, znati mora hitro oceniti njun medsebojni odnos.

Ko v aktivni fazi poroda popadki postanejo vse pogostejši, mora babica paru vlivati zaupanje in ju obveščati, kako napreduje porod. Ko se maternično ustje popolnoma odpre in ko popadki dosežejo vrhunec, veliko žena izgubi nadzor nad sabo. ‘Ne morem več!’ so njihove najpogostejše besede. Takrat babica stoji paru ob strani in ker je partner pogosto čustveno prevzet z ženinim neugodjem, babica za nekaj časa prevzame moževo vlogo. Ženi pomaga premagovati popadke in pravilno dihati.

Pomembno je, da babica pomaga tudi možu. Vliti mu mora novo zaupanje vase. Mož mora verjeti, da sta njegova prisotnost in sodelovanje pri porodu res koristna.

 

Očetje, ki so sodelovali pri porodu, so navečkrat navdušeni nad svojo vlogo in svojo srečo in veselje prenašajo na vse, ki so pomagali pri porodu. Občutek popolnosti, ki ga izražajo zadovoljni starši, je največje plačilo za strokovno opravljeno delo babice.

Da večina očetov pozitivno sprejema ta dogodek, pa se kaže tudi, ko se očetje vračajo k drugemu, tretjemu ali celo četrtemu porodu.

 

Pomembno je, da se bodoči starši zavedajo svoje vloge. Za to odgovornost jih moramo začeti vzgajati že v mladosti, ne šele v času nosečnosti in poroda. (iz knjige M. Pajnterja in Ž. Novak Antolič Nosečnost in vodenje poroda) Zato je tukaj tudi razmišljanje prvošolca, njegov nasvet moškim…