bolec krizižBolečine v hrbtu vas lahko zelo težko pokretne položijo v posteljo. In to je zadnje, kar bi radi doživeli, ko morate skrbeti za novorojenčka.

Zato se naučite skrbeti za svoj hrbet in delajte zmerne vaje, da bodo hrbtne mišice krepke, bolečin pa ne bo ali bodo zelo blage. Tudi če vas pred nosečnostjo in porodom nikoli ni bolel hrbet, hormoni naredijo svoje, mišice postanejo ohlapne, vezi se omehčajo, in če ne boste hitro ukrepali, lahko bolečine ostanejo.

Da bi zmanjšali ali preprečili bolečine, se moramo naučiti pravilne drže, pravilnega dvigovanja otroka in se redno razgibavati.

Zakaj boli?

Med nosečnostjo so najpomembnejši vzroki za bolečino trije:

 1. Spremenjena raven hormonov:
  Zaradi hormonov, ki jih telo v nosečnosti proizvaja v večjih količinah, se mišično tkivo zmehča, da ima nerojeni otrok dovolj prostora za rast. Slaba plat tega pa je, da vaši sklepi, posebno v medenici, niso dovolj podprti.
 2. Šibke trebušne mišice:
  Hrbtenico delno podpirajo tudi trebušne mišice, ki postajajo vse šibkejše, ko se raztegujejo okoli rastoče maternice.
 3. Rastoči otrok:
  Teža otroka v maternici pritiska na križ, zato mnoge nosečnice prilagodijo držo, da bi prerazporedile pritisk dodatne teže, pri tem pa se spremeni naravna krivina hrbtenice.

 

Kako varno dvigniti otroka

Če v nosečnosti dvigujete starejšega otroka ali katero koli drugo breme, lahko so tudi vrečke, ko se vračate z nakupov, morate paziti, da se ne poškodujete. Postavite eno nogo pred drugo in počepnite s čim bolj vzravnanim hrbtom. Otroka primite z obema rokama in ga stisnite k sebi. Med dvigovanjem stopite korak naprej, da vam bo to gibanje pomagalo dvigniti dodatno težo. Tako si boste z zakoni fizike pomagali in obvarovali hrbet.

 

Vrat in ramena

Skoraj neizogibno se pojavijo tudi bolečine v vratu in ramenih, saj se drža telesa spremeni, da se prilagodi njegovi spremenjeni obliki.

Nekatere ženske ugotavljajo, da je po porodu in med dojenjem še slabše, kot je bilo v nosečnosti. Ključ do rešitve je pravi položaj, ki ga mora vsaka ženska poiskati sama.

Poskusite sedeti na stolu s trdnim, ravnim naslonom, stopala imejte naravnost na tleh, križ pa lahko podprete z blazino. Blazino si položite tudi v naročje, da boste nanjo lahko položili dojenčka, ki ga tako med dojenjem ne bo treba privzdigovati k dojki oziroma se vam ne bo treba med hranjenjem sklanjati.

Nikar! ! ! !

 1. Ne dvigajte težkih predmetov. Raje prosite za pomoč partnerja.
 2. Če ste v trgovini, vam bodo tudi prodajalci rade volje pomagali prenesti nakupljeno v vaš avtomobil.
 3. Ne sklanjajte se v pasu. Kadar morate kar koli dvigniti s tal, najprej počepnite, nato šele dvignite predmet. Pri tem pa imejte čim bolj zravnan hrbet.
 4. Ne spite brez blazin. Blazine so izjemna podpora za hrbtenico, zato si jih kar privoščite. Odvisno od položaja, v katerem ležite, si jih namestite pod trebuh ali med kolena.
 5. Ne vstajajte prehitro iz postelje. Mnogi so navajeni takoj sesti v postelji in vstati. Raje se najprej obrnite na bok, nato pa se s pomočjo rok odrinite v sedeči položaj.
 6. Ne nosite visokih pet. Poleg tega, da lahko v tankih visokih petah hitro izgubite ravnotežje in grdo padete, imajo taki, sicer elegantni čevlji, še drugo slabo plat. Pritisk teže na stopala je napačno razporejen, zato morata medenica in hrbtenica še bolj garati. Raje izbirajte čevlje z nižjimi petami, v katerih boste lahko varno stopali in ohranili pokončno držo.
 7. Ne nagibajte se na eno stran. Imate težko torbico, ki jo nosite na rami, ali poslovno torbo, ki jo nosite v roki? Morda se vam bo zdelo neprimerno, vendar vam srčno priporočamo, da si za obdobje nosečnosti in dojenja raje omislite prikupen nahrbtnik. Dojenčka pa nosite v štorklji oziroma kasneje v kenguruju, ki težo enakomerno razporedita na levo in desno stran telesa.
 8. Ne poskušajte biti super ženska. Prenehajte opravljati naporna hišna opravila. Med nosečnostjo in dokler dojite jih lahko opravljajo drugi. Vaš dan je že sicer poln naporov, zato se ne obremenjujte z okni, ki bi jih bilo treba oprati, ali težkimi košarami opranega perila, ki bi ga bilo treba obesiti. To lahko storijo tudi drugi.