shutterstock_12858685Če imate vsaj enega otroka, mlajšega od petih let, vas najbrž ni treba prepričevati, da ste kronično utrujeni. Manjka vam spanca, pod čas zase pa morda razumete nakup dezodoranta v trgovskem centru, skupaj s špecerijo. Nikar tako! Vsak dan po nekaj minut odmora je ključnih za vaše zdravje in ohranjanje prisebnosti. Ne, ne bomo zapisali, da otroci potrebujejo spočito mamo, sprostiti se morate zavoljo sebe. Ker se imate radi in bi želeli živeti še za kaj drugega kot za otroke. Morda se želite naslednje leto udeležiti polmaratona ali pa nabirate moči, da zamenjate službo.

Kaj je nujno in kaj vas le izčrpava?

Ne glede na to, koliko otrok imate in kakšno je vaše delovno mesto, vedite, da je vedno čas in dovolj energije za uresničitev iskrenih, globokih želja, naj je to sprehod, pisanje knjige, zamenjavo službe ali vzpon na osemtisočaka.

Fino se je zavedati, da vam nihče drug ne piše urnika kot vi sami. In če ste ga znali zapolniti z “balastom”, kot je nepotrebno pospravljanje stanovanje sredi tedna oziroma vsakodnevno prevažanje otrok po treningih, potem ste ga sposobni tudi očistiti ne bodi jih treba opravkov.

– Prerešetajte vse dneve v tednu in si zapišite, kaj vse stlačite vanje. Bodite natančni, začnite pri ponedeljku zjutraj in končajte z nedeljskim večerom. Zapišite prav vse; od tega, kako se zjutraj stuširate in greste v službo, do tega, kako zvečer z možem pogledate komedijo.

– Verjetno se sprašujete, česa se lahko rešite, ko pa je že tako malo časa. Možnosti je veliko. Kaj ko bi za približno 5 eurov špecerije naročili na dom in vam ne bi bilo treba navihancev loviti po trgovskem centru? Je nujno, da je stanovanje brezhibno čisto? Če otroci na drugem koncu vse razmečejo, se lahko mirno vprašate, ali je vredno? Je potrebno vsak dan oprati in obesiti stroj perila ali se je bolje temu posvetiti enkrat tedensko, ko vam bo zraven pomagal tudi partner? Kaj ko bi darila za rojstne dneve naročili prek interneta. Kaj ko bi si namesto aerobike na drugem koncu mesta omislili tek po bližnjem parku? Mar ni že zadnji čas, da opustite druženje z ljudmi, ki vam kradejo energijo? Kaj ko bi se z manj pomembnimi poslovnimi partnerji, namesto ob dolgem poslovnem kosilu, zmenili kar prek telefona? Bi vaš telefon lahko kdaj zvonil v prazno oziroma bi vam sporočila posnela tajnica? Ali bi se lahko s katero od mamic iz športnega kluba dogovorili, da enkrat otroke vozite vi, enkrat ona?

Izčrpane matere, ki vam nikoli ne uspe narediti vsega s seznama, le-tega končno razdelite na dva dela, na enem naj bodo manj nujni opravki, na drugem nujni. Na vrhu liste pomembnosti naj bo »Pokliči prijateljico!«« ali »Dogovori se z zobozdravnikom za pregled vse družine!«, lahko pa tudi »Pojdi teč!« Ugotovili so namreč, da nas pol ure lahkotnega teka preplavi s toliko hormoni sreče kot antidepresiv.

Dobro je vedeti!

Nikoli se ne počutite krive za nepomembne reči, ki jih opuščate, saj tako ustvarjate prostor za pomembnejše. Za svoje konjičke ali za polurni popoldanski dremež!

Pošljite možgančke na dopust!

Strokovnjaki s Harvarda so ugotovili, da če zaprete oči za zgolj 8 minutk in z mislimi odplavate drugam, občutno zvečate zbranost ter, presenetljivo, sprostite prav vsako mišico telesa. Duševnost in telo namreč vplivata eden na drugega. A kako zapreti oči kar sredi napornega gospodinjenja in, bog pomagaj, sredi službe? Nič lažjega, če boste upoštevali sledeče:

– Namesto, da se zvečer, ko poležete otroke k počitku, takoj zaletite na facebook ali v pralnico, se naprej ulezite in za 10 minut zaprite oči.

– V času službe pa se pretvarjajte, da berete. Nadenite si slušalke, da vas nihče ne bo motil. Tudi v resnici je dobrodošlo poslušanje nežne glasbe.

– Če ste doma z otroki, imate gotovo priložnost, da vsaj enkrat na dan z njimi po nekaj minutk zadremate. Popoln 10-minutni dremež vam bo povrnil več moči kot enourno sanjarjenje pri odprtih očeh.

Hočete, nočete, naspati se bo treba!

Spanca kronično primanjkuje mamicam na porodniškem dopustu in tistim z navihanimi malčki, ki ponoči zavijejo v posteljo staršev. Kar dve tretjini mamic spi premalo, manj kot 7 ur dnevno. Ste v precepu, češ, saj tudi pred materinstvom nikoli nisem spala dlje kot 6 ur? Zavedati se morate, da je v novi vlogi vaše telo neprimerno bolj utrujeno, še posebej, če dojite, zraven skrbite za gospodinjstvo, ponoči pa pokrivate otroke. Nikar! Ameriški rek »Dobra mama ponoči, slaba mama podnevi.« je dovolj zgovoren. Številne raziskave so potrdile, da so utrujene matere čez dan slabe volje, bolj kritizirajo in kričijo na otroke, celo udarijo jih pogosteje. In če porečete, da je vaše razpoloženje odvisno tudi od tega, kako ste se odrezali v službi ali vas boli glava in ste morda povrhu vsega še prehlajeni, je naš odgovor, da na vse našteto vpliva nočni počitek.

 Reden spanec, manj depresij.

Ali ste trdno in dobro spali, lahko potrdijo vaše sanje. Če se zjutraj le redko spomnete, kaj ste sanjali, to pomeni, da vas tik pred tako imenovanim REM (krajše za rapid eye movement; spanec, ko se očesna zrkla hitreje premikajo) spancem vedno kaj premoti in limbični del možganov, ki skrbi za čustvovanje, ostane nespočit. Posledično se zbudite napeti. Na splošno velja, da ima telo za kakšne tri tedne spalnih rezerv, ko še zmore z manj kot šestimi urami spanja, potem pa vam, po nekaj dneh hiperaktivnosti, ko mislite, da ste še bolj sposobni kot prej, misli začnejo begati.

 Ali ste vedeli?

– Spanec otrok, ki kar naprej spoznavajo kaj novega, sestoji iz najmanj polovice REM spanca. Telo tako samo poskrbi, da se mu nove vsebine bolje usedejo.

– Največ tragičnih nesreč se zgodi v zgodnjih jutranjih urah, ko zaradi zaspanosti koncentracija voznikov popusti. Ne dovolite si, da bi bili tudi vi med njimi. Čeprav niste zunaj do jutranjih ur, ste prav tako nezbrani po nekaj neprespanih dneh ali tednih! Na Univerzi v Washingtonu so testirali prostovoljce, ki so več kot tri tedne zapored spali manj kot 6 ur. Njihova sposobnost koncentracije in koordinacije je bila takšna, kot bi jo imeli z 0,5 promila alkohola v krvi, za kar se na naših cestah že plača kazen.

– Ne pozabimo omeniti, da skrajšan spanec oslabi imunski sistem, tisti, ki čez dan zehajo, so bolj podvrženi virozam in prehladom.

 Spanec in vitkost

Če ne spite dovolj, se metabolizem sčasoma upočasni in telo težje porabi kalorije. Po sedmih dneh spanja po 4 ure imate metabolizem, kot ga ima 10 let starejša oseba. Od spanja pa je odvisno tudi delovanje hormonskih žlez. Manj ko žleze izločijo hormonov, težje boste ohranjali zdravo telesno težo. 90 odstotkov žensk bi pri priči izgubilo 3 kilograme, če bi se pošteno naspale, poudarjajo zdravniki.

 Pa poskusimo!

– Postavite spanec na prvo mesto; gospodinjstvo, nakupovanje, preštevanje računov lahko vedno preložite na naslednje popoldne. Televizijo prenesite iz spalnice v predsobo, v postelji pa prelistajte dobro knjigo ali revijo.

– Če vso noč vstajate zaradi dojenja, naj bo dojenček raje z vami v postelji. Manj utrujajoče bo za vas. Na posteljico ga lahko navadite, ko ga boste odvajali od dojenja.

– Naspite se čez vikend. Izmenično, enkrat vi, enkrat partner. Oziroma oba, če vama otroke lahko popazijo stari starši.

– Ne zanemarjajte blagodejnega učinka tople kopeli, aromaterapije oziroma masaže z eteričnimi olji. Najbolj se obnesejo vonji sivke, kamilice in pomaranče.

– Telovadba ne koristi samo srcu in mišicam, pač pa tudi krepi spanec. Prepotite se najmanj trikrat tedensko.

– Bodite zmerni pri prehrani. Obilna večerja bo obtežila želodec, zato se boste težje umirili in zaspali. Še posebej bodite zmerni z beljakovinami in maščobami ter z alkoholom. Čas za zadnjo kavico je okoli treh popoldne. In nikar ne pojdite v posteljo lačni, prazen želodec vam vso noč ne bo dal miru. Zapolnite ga z prebavljivo skodelico mleka ali z banano.

– Preskusite različne vzglavnike in žimnice. Nekateri so oblikovani tako, da vam bodo omilili bolečino v vratu in hrbtenici. Razmislite pa tudi o novi postelji, če se vsakič, ko se vi ali vaš partner obrneta, zaradi škripanja zbudite.

Avtorica: Marijana Mandić