dojeca mamicaObstaja rek, da je vsaka pot, ki jo je vredno prehoditi, polna ovir. Dojenje je naraven proces, kar pa ne pomeni, da vmes ni težav. Znanje o tem, kako te ovire premagati, se je vedno prenašalo iz roda v rod in pomagalo mamicam, da so našle svoj način, kako ljubeče nahraniti otroka.

Pripomočki za dojenje

Marjetka Žefran Drole, dr. med. je svetovalka pri društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije. Poprosili smo jo za mnenje glede popularnih pripomočkov, ki se uporabljajo pri dojenju.

Ščitniki za bradavice, imenovani tudi nastavki za dojenje: rutinska uporaba se odsvetuje, ker lahko motijo refleks izcejanja mleka in posledično nastajanje mleka, motijo kožni stik med mamo in otrokom, nepravilno rokovanje z njimi pa je lahko vir infekcij. Izjemoma se lahko uporabljajo za krajši čas pri poškodovani in boleči bradavici v času celjenja, če mami olajšajo dojenje, niso pa nujno potrebni. Pri izbiri velikosti je prvo vodilo velikost otrokovih ust in šele nato prilagoditev materinim bradavicam.

Marsikje bodo mamice lahko še slišale nesmiseln nasvet, da morajo zaradi ploskih, vdrtih ali majhnih bradavic uporabljati nastavek za dojenje. Uspešnost dojenja ni odvisna od oblike, velikosti, ploskosti … bradavic. Otrok se ne doji pri bradavici, temveč na prsih. Ko se pravilno prisesa, ima v ustih bradavico in večji del kolobarja. S pravilnim pristavljanjem je otroku omogočeno pravilno sesanje, ki povzroči, da tudi prej ploske ali vdrte bradavice izstopijo. Le pri manjšem deležu mater z vdrtimi bradavicami te ob ustrezni stimulaciji ne izstopijo dobro in morda je le v tem primeru edina realna potreba po uporabi nastavka za dojenje.

Nesmiselno je vnaprej govoriti o možnih težavah pri dojenju in kupovati različne pripomočke za oblikovanje ali zaščito bradavic, saj se šele, ko je otrok dobro pristavljen, vidi, če sploh obstaja kakšna težava. Tudi vdrte bradavice bodo med podojem večinoma lepo izstopile.

Oblikovalec za vdrte bradavice: praviloma ni potreben, predvsem pa ne kot oblikovalec za bradavice v zadnjem mesecu nosečnosti. Nobeni postopki priprave bradavice in dojk na dojenje v nosečnosti (masaža dojk in bradavic, uporaba posebnih pripomočkov …)  niso pokazali pozitivnega vpliva na kasnejše dojenje, lahko so celo škodljivi, npr. pregroba masaža bradavic lahko poškoduje nežne podporne strukture v predelu areole in bradavice.

Uporaba oblikovalca za bradavice kot priprava na dojenje krajši čas pred podojem tudi ni potrebna – bradavica bo večinoma izstopila sama ob sesanju. Mama si pri tem lahko pomaga z enostavnimi posegi, kot je nežna masaža bradavice. Svetovalka za dojenje ji bo v porodnišnici lahko pokazala nekaj enostavnih pripomočkov za izstop bradavice, seveda pa lahko uporabi tudi oblikovalec, če ji to poveča zaupanje in omogoči enostavnejše dojenje.

 

Več o negi bradavic in ostalih pripomočkih in tehnikah za dojenje si lahko preberete v januarski številki revije Mama.