shutterstock_71904307Dr.Trampuž, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Cerklaža je operativni poseg, pri katerem podvežemo maternični vrat in ga s tem okrepimo. Vzrok za operacijo je slabost materničnega vratu, ki se lahko pojavi spontano ali po operativnih posegih.

Spontana slabost materničnega vratu se pokaže v obliki spontanih splavov v višji nosečnosti (med 16. in 22. tednom) ali s prezgodnjim porodom. Pri tem se maternično ustje odpira zaradi slabosti tkiva brez popadkov oziroma brez bolečin.

Drugi razlog za slabost materničnega vratu je poškodba materničnega vratu zaradi prehodno opravljenega operativnega posega. Zaradi zgodnjega začetka s spolnimi odnosi in poznega odločanja za nosečnost je vedno več žensk že pred prvo nosečnostjo operiranih zaradi predrakavih sprememb na materničnem ustju. Kljub temu da so ti posegi minimalno invazivni, lahko poškodujejo maternični vrat.

Pri ženskah, ki so v preteklosti doživele splav v visoki nosečnosti ali prezgodnji porod, se zato odločamo za preventivno cerklažo v 14. tednu nosečnosti.

Pri ženskah, ki so bile operirane na materničnem vratu, smo med 14. in 18. tednom nosečnosti bolj pozorni na stanje materničnega vratu z ginekološkim pregledom ter z UZ-pregledom. Ob prvih znakih slabosti materničnega vratu se nato odločimo za operativni poseg.

 Predležeča posteljica

 Predležeča posteljica ali placenta previa pomeni, da se je posteljica ugnezdila na spodnjem materničnem segmentu. V tem primeru je maternično ustje delno ali v celoti prekrito s posteljico in porod po normalni poti ni mogoč.

Vzroka za ta pojav ne poznamo. Res pa je, da predležečo posteljico zasledimo večkrat pri mnogorodkah, pri ženskah po večkratnih abrazijah (čiščenjih maternice), po splavih, pri nepravilno razvitih maternicah in pri večplodnih nosečnostih. Pri teh ženskah je sluznica maternične votline poškodovana in se zato posteljica vrašča bolj v spodnjem materničnem segmentu. Ker pa je sluznica v tem delu slabše razvita, samo vraščanje ne poteka pravilno in to povzroča težave pri luščenju posteljice ob porodu.

Krvavitev v tretjem trimesečju nosečnosti je prvi znak, pri katerem pomislimo na predležečo posteljico. Zaradi raztezanja maternice ali prvih kontrakcij maternice pride do luščenja posteljice in s tem do krvavitve. Večinoma so prve krvavitve nežne, pravimo jim tudi »opozorilne«. Le redko je prva krvavitev tako močna, da bi ogrožala nosečnico.

V Sloveniji imamo kakovostno prenatalno varstvo, pri katerem z UZ-pregledi določamo tudi položaj posteljice. Nosečnice so z neugodnim položajem posteljice seznanjene in zato tudi pripravljene na krvavitev.

Glede na višino nosečnosti, stopnjo slabokrvnosti in močjo krvavitve se odločimo za prekinitev nosečnosti s carskim rezom. Ob tem je naš cilj, da uspemo poroditi čim bolj zrelega oz. donošenega otroka zdravi mamici.

Kljub temu moramo vedeti, da so carski rezi pri predležeči posteljici zahtevne operacije, ker je krvavitev v tem delu težko ustaviti. Ne preseneča podatek, da je v korist matere večkrat potrebno odstraniti maternico, da lahko ustavimo krvavitev.

 Kaj pomenijo krvavitve v nosečnosti?

Krvavitve v nosečnosti so vedno neželen pojav. Pri ginekologih povzročajo skrb, nosečnice pa so hudo prestrašene. Vzroki za krvavitev so različni, se pa običajno pojavljajo v določenih obdobjih nosečnosti:

1) Nidacijska ali vgnezditvena krvavitev se običajno pojavi nekaj dni pred pričakovano menstruacijo, je bolj šibka in se lahko zamenja za menstruacijo. Vzrok je vgnezditev oplojene jajčne celice v sluznico in za nosečnico ni nevarna.

2) Nekatere ženske navajajo redne ciklične krvavitve, čeprav se z višino nosečnosti to ne ujema. Težava teh krvavitev je ugotavljanje pravilne višine nosečnosti in izračun predvidenega termina poroda.

3) Naslednja krvavitev, ki se pojavi okrog 14. dneva ciklusa v povezavi z bolečinami in krči, je resna težava, ker je značilna za izvenmaternično nosečnost. V teh primerih je treba hitro ukrepati, ker je ogroženost žena velika.

4) V obdobju prvih treh mesecev nosečnosti so krvavitve kar pogoste in so različno močne. Opazimo lahko samo rjave izcedke ali pa močne krvavitve, tudi v kosih. To so običajno znaki spontanih splavov, ki so v tem obdobju pogosti. Preseneča nas, da včasih, kljub močni krvavitvi, nosečnost napreduje normalno.

5) V drugem trimesečju se krvavitve pojavljajo zaradi abrupcije ali luščenja posteljice kot posledica padcev, udarcev ali poškodb. So različno močne in odvisne od položaja krvavitve. To pomeni, da zasledimo običajno krvavitve z roba posteljice, ker se te izpraznijo navzven. Manjše krvavitve pa vidimo na posteljici šele ob porodu.

6) V tretjem trimesečju so krvavitve v glavnem znak predležeče posteljice. Nežne krvavitve pred terminom poroda so znak odpiranja materničnega vratu in opozorijo ženo na prihajajoči porod.

7) Zunanje maternično ustje, ki je v nosečnosti nabreknjeno in ranljivo, je lahko vzrok krvavitev v celi nosečnosti. Pri tem so značilne postkoitalne krvavitve, ki niso nevarne, povzročajo pa nelagodje pri spolnih odnosih.

8) Kljub vsem pregledom, preiskavam in vabljenjem žena na preventivne ginekološke preglede ne smemo pozabiti, da je vzrok za krvavitev v nosečnosti lahko tudi rak materničnega vratu.

Iz vsega naštetega je jasno, da se brez ginekološkega pregleda ne da ugotoviti vzroka krvavitve.