shutterstock_65331166[1]-nasonexAsist. Lev Bregant, dr. med.spec.ped.

Pri vsej stvari bi dejal: Malo »kmečke« logike v roke. Naše babice in mamice so to znale narediti brez interneta in debelih leksikonov.

Majhni otroci imajo velike težave z dihali predvsem zaradi ozkih poti in pogostih okužb, predvsem virusnih. Premer dihal pri dojenčku zadostuje za normalno dihanje v zdravem stanju, brez nahoda ali kašlja; ko pa nežna sluznica dihal oteče, se pojavijo piskanje, hropenje in smrčanje. Tu nam nagajajo zakoni fizike, ki določajo, da je velikost pretoka tekočine (zraka) skozi cev (dihala) odvisna od četrte potence premera. To pomeni, če se premer cevi zmanjša za polovico, se pretok zmanjša kar za 16-krat! Zato naj bo večina ukrepov pri zdravljenju prehladov usmerjena na zagotavljanje prehodnosti dihal. Na nivoju zgornjih dihal lahko starši veliko naredijo z rednim čiščenjem nosu, z učenjem pihanja v robček, kašljanja in izkašljevanja.

Zelo prav imajo kolegi otorinolaringologi, ki svarijo pred nalivanjem tekočine v nos. Zadošča kapljica ali dve fiziološke raztopine v vsako nosnico, da odmočita zasušeno in prilepljeno sluz, nato pa je treba nosnički »pomolsti« in iztisniti odmočeno sluz. Pomagate si lahko s kosmom vate, ki ga zvaljate v konico in z njo izbezate ostanek zasušene sluzi iz nosnice. Nikakor ne priporočamo uporabe vatiranih paličic, s katerimi lahko sluz zabijete visoko proti zadnji steni žrela ali proti vhodu v Evstahijevo cev. Prav tako lahko presežek nalite tekočine iz nosu steče preko omenjene cevke v srednje uho in povzroči vnetje. Čeprav uporabljate sterilno fiziološko raztopino, je v nosu obilo bolezenskih klic, ki v nosu niso nevarne, v okolju sterilnega srednjega ušesa pa lahko povzročijo vnetje. Iz izkušenj vem, da je vnetje srednjega ušesa zelo boleče, pri ponavljanju pa lahko pusti tudi trajno okvaro sluha.

Uporaba pumpice za nos je koristna, če z njo delamo previdno. Najboljše so najenostavnejše, take, ki imajo steklen ali plastičen nastavek za v nos, ki se ga da lepo čistiti, in gumijast balonček za ustvarjanje podtlaka. Oblika lija preprečuje, da bi šli pregloboko v nos, pumpica pa ne more ustvariti prevelikega podtlaka, ki bi poškodoval srednje uho. Z električnimi pumpicami je že treba delati bolj previdno. Aspiracijske cevke, kot jih vidite v bolnišnicah, za domačo uporabo odsvetujemo. Možnost poškodbe nosne sluznice je v neveščih rokah prevelika. Praviloma bi morali po vsaki aspiraciji cevko zavreči ali pa jo dobro oprati z detergentom in toplo vodo.

V starejših učbenikih sem videl tudi zelo enostaven sistem za nego zgornjih dihal, predvsem nosu. Sestoji iz debele cevke za v nos, prozornega rezervoarčka in druge cevke, ki si jo vtaknemo v usta in nežno sesamo. Sluz se nabira v rezervoarju in ne pride v naša usta. Obenem naša usta uspešno nadomeščajo električni aspirator. Tako imamo možnost zelo natančnega določanja podtlaka v nosni cevki in s sesanjem lahko prekinemo takoj, ko potegnemo sluz iz nosu ali ust. Pri tem sistemu je prav tako zelo pomembna higiena pribora.

Pri hudem nahodu in kašlju so na mestu zdravila, ki zmanjšujejo oteklino sluznice, zmanjšujejo količino izločkov in lajšajo neugodje. Prvič naj vam jih predpiše izbrani zdravnik in naj vas pouči o uporabi, kasneje pa boste že sami znali izbrati pravo vrsto pomoči.