HumanNewbornProti koncu nosečnosti nosečnice rade razpravljajo o tem, kdaj je v porodnišnici dežuren kateri ginekolog ter pri katerem bi rade rodila. Vendar pri običajnih porodih večinoma niti ni pomembno, kateri ginekolog oziroma porodničar je na razpolago. Precej bolj je pomembna babica – ženska, ki je verjetno niste srečali še nikoli v svojem življenju, vendar pa vam bo stala ob strani od sprejema v porodnišnico do premestitve na oddelek.

Pri naravnih porodih, kjer vse poteka po načrtu in brez komplikacij, je ginekolog/porodničar oseba, ki vskoči le za kratek čas. Sicer pa vas vse od prvega do zadnjega popadka vodi porodna babica (ali babičar, kajti tudi te imamo). Babice so svojemu delu zelo predane, imajo celo zakladnico izkušenj in dobro vedo, kaj se med porodom dogaja. Če želite čas v porodnišnici ohraniti v lepem spominu, morate imeti z njimi torej dober odnos, pa tudi nekaj njihovih priporočil glede poroda je dobro poznati.

Načrtujte preglede v porodnišnici.

Ko dosežete predvideni datum poroda ter vas namesto pregledov pri osebnem ginekologu čakajo pregledi v porodnišnici, jih dobro načrtujte. Pozanimajte se, kdaj pride na pregled največ nosečnic (običajno zjutraj) ter kdaj ima osebje menjavo. Ob menjavi osebja sestre in babice običajno ne vzamejo novih pacientk, saj njihovega pregleda ne bi mogle dokončati. Tiste, ki pridejo v službo na novo, pa tudi rabijo nekaj časa, da se »ogrejejo« in delo spet normalno steče. Če v čakalnici torej ne želite čakati celo večnost, povprašajte, kdaj je običajno najmanj gneče ter kdaj se najmanj čaka.

Prebijte led.

Tudi zdravstveni delavci so samo ljudje – če boste prišli na pregled namrgodeni in bo imel tudi kdo od njih slab dan, boste po pregledu gotovo nezadovoljni. Torej bodite pozitivni in skušajte prebiti led tako, da se s sestrami in babicami pogovarjate o vsakdanjih stvareh. Povejte jim, kaj se vam je zgodilo, preden ste prišli na pregled, jih povprašajte o njihovem delavniku … Tako na vas ne bodo gledali zgolj kot na pacientko, temveč vas bodo videli kot resno osebo. Dali vam bodo tudi kakšen dober nasvet – nenazadnje so tudi sestre in babice mame, tako da vam lahko svetujejo iz lastnih izkušenj.

Prijetna bolniška/porodna soba

Kadar vas zadržijo v bolnišnici še pred porodom, je seveda pomembno, da vam je čim udobneje. Enako velja za porodno sobo. Torej prinesite s sabo kakšno osebno stvar (na primer blazino) ter nekaj fotografij, ob pogledu na katere se boste počutili bolje. To bo pomagalo tudi pri odnosu z osebjem – če boste imeli ob postelji svojo poročno fotografijo, fotografijo otrok ali celo psa, boste hitro našli temo za pogovor. In katera sestra ali babica se ne bi raznežila ob pogledu na takšno sliko, pa če ima še tako slab dan?

Povprašajte po izkušnjah.

Pri nas so porodne babice usposobljene za vse načine poroda, tako da vam lahko pomagajo v vseh primerih. Kljub temu pa ni nič narobe, če se vnaprej pozanimate, katera babica je »najboljša« za posamezen način poroda. Preden greste v porodno sobo, lahko torej povprašate, ali je dosegljiva – saj ste o njej slišali same dobre stvari. Če želene babice ni, se seveda potrudite, da boste imeli dober odnos s tisto, ki vam je na razpolago.

Vaš porodni načrt naj bo kratek in prijazen.

Če boste v porodnišnico prinesli porodni načrt, naj bo tipkan in kratek – saj veste, če ga bodo dobili v roke ob dveh zjutraj, vi pa boste imeli popadke na dve minuti, ne bodo mogli brati celih spisov. Osredotočite se na nekaj glavnih želja – na primer predvajanje glasbe med porodom, željo po epiduralni in podobno. Nikar v njem ne zapisujte, česa ne dovolite ter kaj zahtevate – raje nekoliko bolj prijazno zapišite, kaj želite ter česa ne želite. In ne pozabite, da vam včasih tudi ne bodo mogli ustreči (zaradi vašega in otrokovega zdravja).

Počakajte na naraven začetek poroda.

Pri nas sicer ni v navadi, da bi si nosečnice same izbirale dan poroda – ker želijo na primer roditi še pred novim letom in silvestrovega ne želijo preživeti v porodnišnici. Vendar pa vam bo ginekolog v nekaterih primerih ponudil indukcijo poroda. O njej vedno dobro razmislite – tudi če ste že preko roka in vam ni nosečnost več prav nič v veselje. Običajno je namreč bolje počakati, da se porod prične po naravni poti, kajti inducirani porodi so lahko precej težji (trajajo dlje, večje je tveganje za potrebo po dokončanju poroda s carskim rezom).

Adrijana Breznikar

 

O tem kaj je še dobro povprašati babico, ki sodeluje pri porodu in zakaj je bolje nositi spalno srajco, ki vam jo da jo v porodnišnici, pa tudi o tem kako rešiti zagato, če se z babico ne ujameta si lahko preberete v poletni številki revije Mama.