pizzaPotrebna je zdrava pamet. Kupljena hrana za dojenčke in malčke nam velikokrat olajša že tako natrpan urnik, saj nam prihrani čas kuhanja. A če nekoliko pomislimo, se tudi sami ne bi odločili, da bi vsak dan uživali že pripravljeno »stekleničeno/konzervirano« hrano.

Nič ne more nadomestiti dišečega, svežega in toplega obroka, pripravljenega z ljubeznijo. Kadar je potrebno, posezite po pripravljenih jedeh visoke kakovosti, sicer pa, če je le možno, kuhajte sami.

Če boste kuhali sami in pri tem upoštevali pravilno pripravo živil, bo domača hrana varna, v njej pa se bo ohranil visok delež hranilnih snovi, ki se pri industrijski pripravi hrane pri visokih temperaturah (s čimer podaljšajo uporabnost izdelka) včasih tudi v celoti uničijo. Saj veste, nič nima boljšega okusa kot sadje ali zelenjava, ki sta kuhani zgolj v parnem kuhalniku, pa tudi nič drugega ni bolj zdravo.

Otrok, ki se navadi na domačo, sveže pripravljeno hrano polnega okusa, bo prav tako lažje sprejemal takšno hrano kasneje v življenju, seveda pa ne smete pozabiti na pravilne postopke pripravljanja hrane. Tudi v celoti doma pripravljen obrok lahko hitro postane nezdrav, če uporabljate preveč nasičenih maščob, če pretiravate z uporabo ocvirkov ali če vse skupaj preveč solite.

Nekaj dejstev:

Še pred kakšnim desetletjem je veljalo prepričanje, da je za dojenčka oziroma malčka najboljša hrana tista, ki jo pripravimo sami, medtem ko se je industrijsko pripravljenih kašic v kozarčkih držal slab sloves. Vendar po krivici. Industrijsko pripravljena hrana je namreč nenehno pod nadzorom – od trenutka, ko posejejo semena, do trenutka, ko »pridelek« zaprejo v lonček. Za otroško prehrano namreč veljajo izjemno stroga pravila, kar pomeni, da je v takšni hrani zagotovo manj škodljivih snovi kot v tisti, ki jo iz v trgovini kupljene zelenjave in sadja pripravite sami. Industrijsko pripravljena otroška hrana »raste« na poljih, na katerih ne uporabljajo pesticidov, je biološko vzgojena in ekološko pridelana, ne vsebuje konzervansov, soli in sladkorja, pogosto ji dodajo vitamine in minerale.

Torej – nikar na industrijsko pripravljeno hrano ne glejte zviška, razen če imate doma lasten vrt, na katerem sejete le gensko nespremenjena semena, uporabljate samo naravna gnojila in če znate svoj pridelek pripraviti tako, da se iz njega ne izgubijo pomembne hranljive snovi.