Revija MAMA

shutterstock_54698284Vzgoja otrok je najtežje, a hkrati najlepše delo na svetu, morda tudi delo, za katerega se počutite najmanj usposobljeni. Zato vam ponujamo devet nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se boste počutili sposobnejši za starševstvo in boste skupaj z otroki tudi veliko srečnejši ter zadovoljni.

  1. Spodbujajte otrokovo samozavest

Otroci pričnejo razvijati samopodobo v času, ko so še dojenčki. Vidijo se skozi oči svojih staršev, zato je pomemben ton vašega glasu, izrazi na vašem obrazu ter vaša govorica telesa. Vaše besede in dejanja oblikujejo njihovo samopodobo bolj kot kar koli drugega. Pohvala, pa naj bo še tako majhna, jih naredi ponosne. Če jim pustite, da kaj naredijo sami, se počutijo močne in sposobne. Ravno nasprotno pa se bodo počutili nevredne, če jih boste primerjali z drugimi, jim govorili »To je pa res neumno« ali »Obnašaš se bolj otročje kot tvoj mlajši bratec«. Bodite torej sočutni in previdno izbirajte svoje besede. Otroku pokažite, da vsi delamo napake in da ga imate radi, čeprav včasih ne odobravate njegovih dejanj.

  1. Opazite, kadar so otroci pridni

Ste kdaj pomislili na to, kolikokrat se na otrokova dejanja odzovete negativno in kolikokrat pozitivno? Verjetno ste ugotovili, da otroka pogosteje grajate kot hvalite, pa čeprav je tudi graja dobronamerna. Potrudite se torej, da boste opazili, če je otrok priden. Recite mu »Super, da si pospravil svojo sobo« ali »Res si se lepo in potrpežljivo igral s sestrico«. Takšne besede bodo lepo obnašanje in dobre navade spodbudile veliko bolj kot graja, kadar je obnašanje neprimerno. Potrudite se, da najdete kaj dobrega in pohvale vrednega prav vsak dan, a pri tem otroka ne razvajajte z nagradami – vaša pohvala, objem in poljub delajo čudeže in so dovolj sami po sebi.

  1. Določite pravila in bodite dosledni pri disciplini

Disciplina je nujna, njen namen pa je, da se otroci naučijo samokontrole ter se vedejo, kot je zaželeno. Če jim boste postavili pravila, se bodo morda upirali in jih skušali kršiti, vendar so ta potrebna, da bi otrok razumel vaša pričakovanja. Uvedite jasen sistem, ki si ga bo otrok hitro zapomnil: neprimerno vedenje pomeni opozorilo, temu pa sledijo posledice v obliki kazni, ki predstavlja izgubo določenega privilegija (na primer gledanja risank). Starši pogosto naredijo napako, da v nedogled opozarjajo ali pa se ne držijo vedno enakega postopka za enaka dejanja – če boste otroka enkrat za grdo govorjenje kaznovali, drugič pa boste neprimerne besede zgolj ignorirali, otrok pač ne bo vedel, kaj od njega pričakujete.

  1. Vzemite si čas za otroke

Včasih je težko uskladiti čas za skupno kosilo, kaj šele da bi skupaj preživeli nekaj kakovostnih uric. A vendar se je vredno potruditi, saj si otroci želijo ter tudi potrebujejo druženje s starši. Skupen čas lahko tudi porazdelite – tako morate zjutraj vstati zgolj 15 minut prej, da ima lahko vsa družina skupen zajtrk, ali pa po kosilu posodo enostavno pustite v pomivalnem koritu ter pojdite z otroki na kratek sprehod. Vaši nadobudneži se bodo veselili in si za vedno zapomnili drobne stvari: da ste z njimi igrali karte, delali pokovko, si šli ogledovat izložbe … Prav tako dajte otroku vedeti, da mislite nanj, tudi kadar niste prisotni – ko pridejo iz vrtca, naj jih pri babici pričaka vaše sporočilce, telefonirajte jim iz službe in podobno. Otroci, ki se jim zdi, da se jim starši premalo posvečajo, pa se pogosto pričnejo neprimerno vesti – samo da bi jim starši namenili pozornost.

  1. Bodite vzornik

mamiOtroci se učijo, kako naj se vedejo, tako da opazujejo starše. Mlajši kot so, bolj vas bodo posnemali. Kadar vas kakšna stvar razjezi, torej nikar ne pričnite besneti, temveč najprej pomislite na to, da verjetno ne želite, da bi se tako obnašal tudi vaš otrok. Ves čas se morate zavedati, da vas vaš otrok opazuje – ne nazadnje so mnoge študije pokazale, da imajo otroci, ki pogosto udarijo sovrstnike ali se pretepajo, model za takšno agresijo v lastnem domu. Pri sebi torej gojite vrline, ki bi jih radi privzgojili otroku: bodite prijazni, spoštljivi, odkritosrčni, tolerantni, nesebični, pripravljeni pomagati … Za svoja dobra dejanja ne pričakujte nagrad, drugim naklonite pohvale in komplimente, kadar si jih zaslužijo, ter ne pozabite biti hvaležni in olikani. Najpomembnejše pa je, da se do svojih otrok vedete tako, kot želite, da bi se drugi ljudje vedli do vas.

  1. Ne pozabite na komunikacijo

Od otrok vsekakor ne morete pričakovati, da bodo nekaj storili samo zato, ker ste jim tako ukazali. Gotovo hočejo razlago, tako kot odrasli, in tudi zaslužijo si jo. Če jim ne boste razložili svojih zahtev in vrednot, se bodo začeli spraševati, ali imajo vaši motivi sploh kakšno stvarno podlago. Otroci, ki jim starši razložijo svoje zahteve in dejanja, pa bodo starše dejansko razumeli ter se naučili razmišljati. Seveda pa morajo biti vaše razlage jasne in otroku razumljive – problem opišite, opišite svoja čustva ob njem in njegove posledice ter otroku dovolite, da skupaj z vami poišče rešitev. Otroci, ki lahko sodelujejo pri odločitvah in prispevajo svoje predloge, so namreč precej bolj motivirani, da se dejansko potrudijo odpraviti težavo.

  1. Bodite prilagodljivi

Če se vam zdi, da vas otrok pogosto razočara, se najprej vprašajte, ali nimate previsokih pričakovanj. Starši, ki razmišljajo z uporabo besed »moral bi«, na primer »Moj otrok bi moral sedaj že uporabljati kahlico«, pogosto ugotovijo, da se otrok v resnici razvija čisto normalno in v svojem napredku prav nič ne zaostaja za povprečjem. Fleksibilnost pa je potrebna tudi drugje – če morate otroku nenehno govoriti »ne«, kadar sega po prepovedanih rečeh, se nekoliko prilagodite in te reči pač odstranite, pa bo opominov manj in bosta oba veliko bolj zadovoljna. Prilagoditve pa bodo potrebne tudi v vašem stilu starševstva na splošno. Tisto, kar je učinkovit prijem ter način vzgoje pri dveletniku, namreč pogosto ne deluje več pri štiriletniku, zato nikar ne vztrajajte na enakih načelih.

  1. Pokažite, da je ljubezen brezpogojna

Odgovornost staršev je, da otroka vodimo skozi vzgojo in mu pomagamo odpravljati napake, kako to počnemo, pa na otroka izjemno vpliva. Kadar morate otroka disciplinirati in se z njim »spopasti«, ga nikar ne obtožujte in ne izpostavljajte njegovih napak. Tako ne boste načeli le njegove samopodobe, temveč vam bo tudi zameril. Otrok mora vedeti, da ga takrat, ko ga okregate, še vedno ljubite in spoštujete, vendar pa želite, da se naslednjič vede drugače.

  1. Zavedajte se svojih potreb in omejitev

Kar priznajte – nikoli ne boste popolna mati in vaš partner nikoli popoln oče. Oba imata tako vrline kot slabosti in pomanjkljivosti. Glavno je, da ste ljubeči in predani, gotovo pa ne morete imeti vseh pravih odgovorov. Starševstvo si organizirajte tako, da bo za vas obvladljivo, ter se še posebej posvetite in potrudite pri tistih področjih starševstva, kjer vam gre najslabše. Kadar vas skrb za otroke in družino popolnoma izčrpa, pa seveda tega ne pozabite priznati in poskrbeti zase. Tudi od starševstva si je namreč treba odpočiti in si vzeti čas zase ali za partnerja, pri čemer ne smete imeti prav nič slabe vesti. To, da znate poskrbeti zase in za svoj partnerski odnos, je namreč le še ena vrlina, ki bo nekoč prišla prav tudi vašim otrokom.

 

Lucija Lipovšek

 


Tag-i