shutterstock_94137133Imate doma bazen? Potem imate vse, kar je potrebno za zabavo. Naj bo okrogel ali oglat, večji ali manjši, se otroci po vsem svetu strinjajo: bazen je zakon! Bazen ni namenjen zgolj namakanju, temveč je odličen tudi za različne igre, ki se jih lahko igrate tako starši kot (malo večji) otroci. Ob njih se boste tudi mamice ohladile in obnovile svojo kondicijo.

 

Marco Polo

Igra za vsaj 3 osebe, a če jih je več, bo še bolj veselo.

Kako se igramo?

Izberite osebo, ki bo Marco. Postavi naj se na sredino bazena. Oči mu prekrijte s prevezo ali plavalnimi očali, v katere položite papirnato kuhinjsko brisačo (razen če osebi, ki bo Marco, zaupate, da bo zares mižala). Drugi tekmovalci se razporedijo okoli njega ob robu bazena. Najspretnejši plavalec se približa Marcu in ga petkrat zavrti, da ta izgubi orientacijo, nato pa se hitro umakne. Marco skuša zgolj zanašajoč se na tip in sluh uloviti katerega izmed drugih tekmovalcev, pri tem pa si pomaga tako, da mu morajo soigralci vedno, kadar zakliče »Marco!«, odgovoriti s »Polo!«. Oglasiti se seveda ni treba zgolj tistemu, ki ravno takrat počepne in se torej »potunka«. Ko se Marco dotakne katerega od soigralcev, z njim zamenja svoje mesto.

Nasveti za igro:

Če se skušate izogniti Marcu, je najbolje, da se gibate počasi – hitri gibi so glasni in tudi škropljenje vode vas bo izdalo.

Igralci ne smejo iz bazena – ne le, da je to proti pravilom igre, temveč bi bilo tudi zelo nevarno, saj pride pri plezanju iz bazena ter teku po mokrih tleh ob bazenu pogosto do padcev in poškodb.

Kadar se igro igrajo tako odrasli kot otroci, naj se omeji, kolikokrat lahko odrasli zakličejo »Marco« – tako igra zanje ne bo pretežka oziroma bodo moči med odraslimi in otroki bolje razporejene.

Če se igro igrajo mlajši otroci, ki se v bazenu ne počutijo dovolj samozavestni, se dogovorite, da se ni dovoljeno »potunkati« ter plavati pod vodo.

 

Morski pes

Igra za najmanj tri osebe, z nekaj prilagoditve pa jo lahko igrata tudi dva.

Kako se igramo?

Eden izmed igralcev je morski pes, drugi pa so ribe. Morski pes se postavi na eno stran bazena, ribice pa ob rob na drugi strani, tako da se ga z eno roko dotikajo. Ko so ribice v vrsti, morski pes zavpije: »1, 2, 3, ribe!« ali »Lačen sem!« ali »Pojedina!« ali kar koli drugega primernega, kar mu pade na pamet. Ob tem znaku se ribice poženejo na drugo stran in skušajo priti mimo morskega psa, ne da bi se jih ta dotaknil. Ko se dotaknejo roba bazena na drugi strani, so na varnem. Če se morski pes ribice dotakne, preden se ta prebije na drugo stran, tudi ta postane morski pes in v naslednjem krogu lovita skupaj. Igra se nadaljuje, dokler ne ostane le ena ribica – ta je zmagovalka in lahko določi, kdo bo v ponovni igri igral morskega psa.

Nasveti za igro:

Plavanje pod vodo je lahko prednost, vendar ta ni pravična, kadar se igrate z manjšimi otroki.

Takrat naj bo morski pes odrasla oseba, ki naj lovi ribice z zaprtimi očmi – če ima morski pes oči zaprte ali prevezane, se lahko igro igrata tudi le dva tekmovalca.

Kadar se igrate z majhnimi otroki, pazite, da jih ne bo pretirano strah. Tudi v nizkem bazenu, kjer ti voda sega samo do kolen, te je lahko pošteno strah, če te lovi morski pes – pa čeprav gre v resnici za očka. Igra naj torej ostane zabavna, rjovenju in grozljivim grimasam pa se izognite.

Kadar je otrok več, si lahko izberejo tudi svoja poimenovanja – eden naj bo sardelica, drugi tuna, tretji hobotnica …

Če želite narediti igro bolj napeto, naj ima morski pes prevezane oči, med ribicami pa določite tudi enega sesalca: delfina. Morski psi se delfinov bojijo, in če bo morski pes z zavezanimi očmi po nesreči ulovil ravno delfina, potem ima ta možnost, da osvobodi eno izmed ribic, ki je bila že ujeta. Temu tekmovalcu torej ni več treba sodelovati v jati morskih psov in loviti z njimi, temveč je spet navadna ribica.

 

Vrtinec v okroglem bazenu

Večina bazenov, ki jih imamo postavljene na vrtu ob hiši, je okroglih. In to je lahko prav super, saj lahko v takem bazenu ustvarite vrtinec.

Eden ali dva otroka naj se postavita v bazen, tako da ne bosta na poti, dve odrasli osebi pa naj se postavita vsaka na eno stran bazena in pričneta nato v krogu hoditi ob robu – hitreje kot bosta hodili, hitreje se bo z njima gibala voda in boljši vrtinec se bo ustvaril. Ko voda že dobro kroži, naj se odrasli osebi umakneta, otroka pa naj se spustita roba – sila vode ju bo sama nosila v krogu ob robu bazena.

Precej zabavno! (Vendar tudi nekoliko naporno, ko morate vodo pognati že desetič, zato je za to delo najbolje zadolžiti očke.)

 

Potapljanje

Igra je primerna za enega ali več igralcev. Igrajo naj se jo večji predšolski in šolski otroci, mlajši pa ne, saj je zanje prenevarna in pretežka.

Kako se igramo?

Potrebujete predmete, ki so varni za uporabo v bazenu (niso ostri in se ne razbijejo) ter težki (potonejo na dno). Predmete vrzite v bazen, da obležijo na dnu, otrok pa naj se potem potaplja in jih prinese iz vode.

Nasveti za igro:

Pri tej igri je treba znati plavati pod vodo!

Otrok ima lahko za to igro plavalna očala ali masko za potapljanje, da bo pod vodo lažje gledal in ga ne bodo pekle oči.

Kadar se igra več otrok, lahko predmete pobirajo posamično, vi pa merite njihov čas – zmaga tisti, ki je predmete pobral najhitreje. Otroci jih lahko pobirajo tudi hkrati in zmaga tisti, ki jih nabere največ. Da ne bo sporov, je še bolje, če imate predmete v različnih barvah (na primer tri modre in tri rdeče obroče) – tako lahko vsak otrok pobere predmete v eni barvi.

Za igro ne uporabljajte kovancev in drugih drobcenih predmetov – ti so za otroke nevarni, poleg tega pa lahko tudi poškodujejo bazen.

Kadar najmlajši vztrajajo, da se želijo igrati tudi oni, igro nekoliko obrnite – v bazen dajte predmete, ki plavajo (na primer modelčke iz peskovnika), otrok pa naj jih čim hitreje ulovi v mrežico.

 

Naj bo varnost na prvem mestu!

Ne glede na to, koliko so stari vaši otroci in kako dobro znajo plavati ali kakšne pripomočke za plavanje imajo na sebi, je pri igri v bazenu in ob njem vedno nujen nadzor odraslih. Nadzor naj bo aktiven – otroke nenehno opazujte, torej ob tem ne berite revije, ne klepetajte po telefonu in ne pecite čevapčičev!

Otroke naučite pravil vedenja ob bazenu: nobenega tekanja, nobenega pretiranega škropljenja, nobenega »tunkanja« prijateljev in tiščanja pod vodo. Morda se to vam zdi samoumevno, a otroke bo treba nenehno opozarjati.

Pri igri se prilagodite sposobnostim otrok. Kadar je igra za koga prezahtevna, mu nikar ne dovolite sodelovati oziroma jo prilagodite.

Otroci naj se igrajo v bazenu le, če lahko v njem stojijo. Če ima vaš bazen plitvejši in globlji del, napeljite vrv, ki ju bo ločevala in tako otroke opozorite, do kod smejo.

 

Uršula Novak