bozic_darilaDecember je za večino otrok sanjski mesec, ko z veseljem pričakujejo darila. Najbolj se seveda razveselijo igrač, vendar moramo biti starši in drugi darovalci pri tem previdni. Igrača mora biti kakovostna in otroku primerna, darilo pa pravilno izročeno. Nikoli ne bi smelo biti samo po sebi umevno niti »odkupnina« za čas, ki ga niste preživeli z otrokom. Ne pozabite, da ni dovolj le velika, praznično zavita škatla pod božičnim drevescem, temveč so pomembni predvsem ljubeči ljudje, ki naredijo ta praznik zares prazničen.

Obdarovanja

Obdarovanje je nesebično dejanje, ki izvira iz želje, da bi ljubo osebo razveselili, ji izkazali spoštovanje, jo presenetili ter ji izrekli ljubezen. Torej mora naše darilo to zagotovo izražati, kar pa je možno le takrat, ko se mu zares posvetimo. Danes vse več ljudi podarja božična darila sorodnikom le zato, ker se to od njih pričakuje, ali pa kupijo nekaj popolnoma neosebnega, kar obdarjenec morda niti ne potrebuje niti mu ni všeč. In takšna darila so prav gotovo zgrešila bistvo obdarovanj.

Zavedati se moramo, da s tem, ko nekomu izročimo darilo, pokažemo tudi svoj odnos do osebe, ki ji je darilo namenjeno. Tudi če je darilo namenjeno otroku, nam ne sme biti vseeno, kakšna je vsebina, kakšen je videz in kakšen način obdaritve. Darilo torej vedno izberite, kot da bi ga kupovali zase ali za svojega otroka – tako se boste najlaže izognili poceni kiču in nepotrebnim stvarem, ki se kupijo zgolj z namenom, da se pač nekaj kupi.

Ne le vsebina, važen je tudi prvi vtis, ki ga otrok (ali odrasel) dobi ob pogledu na darilo. Iz svojih izkušenj vemo, da lično zavito darilo veliko pridobi na vrednosti in nam ga je včasih kar škoda odviti. Naj vam torej ne bo žal časa, ki ga boste porabili za zavijanje. Če za aranžiranje in krašenje res nimate smisla, pa za pomoč poprosite kakšno prijateljico ali nesite darilo zaviti v bližnjo cvetličarno.

Darila za otroke

Otrokove želje so ponavadi sicer velike, niso pa povezane z materialno vrednostjo. Otroci nimajo izoblikovanih predstav o vrednosti daril in nimajo občutka za denar. Skromno darilce ob pravem trenutku mu lahko pomeni več kot mnogo vrednejše darilo ob napačnem ali se ga celo bolj razveseli kot množice drugih daril, ki jih pričakuje in se vrstijo eno za drugim.

Če je darilo namenjeno vašemu otroku, sami presodite, kakšna naj bo vrednost in koliko ste pripravljeni ali zmožni odšteti zanj. Na samo vrednost pa morate biti pozorni takrat, kadar izbirate darilo za otroka prijateljev, znancev ali sorodnikov. Prepričanje, da se morate »pokazati« in dati čim več, je namreč napačno – s predragim darilom lahko namreč starše tega otroka spravite v veliko zadrego.

Pa še na nekaj ne smete pozabiti: oblačila so za otroke nehvaležno darilo. Mlajšim ne pomenijo nič, saj še ne veljajo za »statusni simbol« ali izražanje svojega jaza, starši pa jim jih tako ali tako kupijo. Pri starejših pa je težava z oblačili v tem, da verjetno nimamo istega okusa kot otroci in jim podarjena oblačila verjetno sploh ne bodo všeč.

Kaj torej kupiti? Če se ne morete odločiti sami, lahko otroka tudi povprašate, kaj si želi, oziroma vprašate njegove starše – ker je otrok verjetno že napisal pismo Božičku, vam bodo lahko zaupali kar nekaj želja. Med njimi boste izbrali tisto, ki vam bo najbolj ustrezala.

Da bo igrača prava

Največ želja bo imel seveda vaš malček in pogosto ne boste vedeli, katero naj bi mu izpolnili. Če boste otroku ponudili pravo igračo ob pravem času, mu boste nudili ogromno užitkov in spodbud. Čeprav mislite, da sami najbolje veste, katera igrača je primerna za otroka, mu pustite, naj vam pove, kaj si želi. Privoščite mu lahko tudi katero od želenih igrač, čeprav se vam zdi nepotrebna. Tako nudite otroku tudi možnost, da se nauči sprejemati odločitve in se sprijazniti s posledicami napačnih odločitev. Ne pozabite, da imajo vrstniki in oglasi na televiziji na otroka močan vpliv, zato je včasih prav, da se sam prepriča, da mora misliti s svojo glavo, ne pa slepo slediti tujim pritiskom in spodbudam.

Preden otroku kupite igračo, si morate zastaviti nekaj vprašanj:

1. Je igrača trenutno primerna? Ali ustreza otrokovi starosti in zmožnostim? Ga bo sploh zanimala? Na raznih didaktičnih igrah je že na škatlah oznaka, za katero starostno stopnjo so primerne, in ta podatek velja upoštevati.

2. Je igrača dobro narejena? Je varna? Ali zaradi ostrih robov, drobnih delov ali slabe izdelave morda obstaja nevarnost, da bi se otrok poškodoval? Je narejena iz nestrupenih materialov? Je vzdržljiva? Ali ima garancijo?

3. Je privlačna? Se bo otrok z njo zabaval dalj časa? Omogoča raznovrstno igro?

4. Spodbuja kreativnost? Prava igrača spodbuja otrokovo domišljijo, razmišljanje, razumevanje, učenje jezika, ročne spretnosti, razumevanje glasbe …

5. Ustreza embalaži? Če igrača ni taka, kot je prikazana na škatli, je otrok lahko zelo razočaran. Preverite tudi, ali je jasno označeno, za katero starost je primerna.

6. Je poučna? Ali spodbuja otrokovo samozavest, mu širi obzorje in splošno znanje, ali omogoča urjenje koordinacije in motoričnih spretnosti? Omogoča družabno igranje?

7. Si jo lahko privoščite? Ali je cena primerna glede na možnosti, ki jih igrača nudi?

8. Bo igrača otroka spodbujala ali zavirala? Igrača mora omogočati, da se otrok nauči kaj novega, vendar ne sme biti prezahtevna, sicer otrok hitro obupa. Pri malce prezahtevnih igračah je dobro, če v igri sodelujejo tudi starši, ki otroka spodbujajo, naj se še potrudi, obenem pa z njim prebijejo dragocene minute.

9. Spodbuja pozitivne vrednote? Bo igrača otroku pomagala razvijati samostojnost, komunikacijske veščine in pravilen odnos do ljudi? Ali pa izdelek morda zbuja negativna agresivna čustva?

10. Je igrača zabavna? Najpomembnejše je, da se otrok z igračo zabava in da se z njo z veseljem igra. Se bo ob njej sprostil, smejal in užival? Učenje je namreč veliko hitrejše in uspešnejše, če je zabavno.

Igrače in modni trendi

Nekatere igrače so takšne, da je njihova priljubljenost večna – na primer punčke Barbie, druge pa doživijo svojih pet minut slave, nato pa jih zamenja kaj drugega. Še zlasti to velja za zadnja leta, ko so igrače mnogokrat zgolj posledica filmov in risank. Če otroci na televiziji gledajo risanko z junaki, ki so jim všeč, se namreč ti kasneje prenesejo v svet igrač. To v zadnjem času velja za Jagodke, vile iz kluba Winx, dirkalnik Rori in podobno. Gre za karakterje, okoli katerih je spletena močna oglaševalska kampanja.

In zakaj se potem zgodi, da je neka igrača v vrtcu tak hit, da jo enostavno »morajo« imeti prav vsi? Ko otrok vstopi v neko organizirano skupino, torej v vrtec, pride do občutka pripadnosti in želje po priljubljenosti. Eden drugega posnemajo, da bi se čim bolje vključili v družbo, ki si jo želijo, oziroma posnemajo tiste najbolj priljubljene med vrstniki. Zato se želijo igrati z enakimi igračami. Saj veste – tako, kot se bodo v puberteti pričeli oblačiti kot njihovi priljubljeni vrstniki in poslušati enako glasbo kot oni.

Igrače za dečke in deklice

Se želi deklica igrati z vlakci in deček z medvedkom? Nič hudega, nič ne bo narobe. Otroci pač raziskujejo svet, razlik med spoloma pa se šele učijo. Sicer se razlike v izbiri igrač pričnejo pojavljati že nekje med drugim in tretjim letom, vendar to še ne pomeni, da otrok ne bo kdaj posegel po igrači za nasprotni spol. In prav je tako, saj ni smiselno, da bi se omejeval pri učenju. Ta faza pa ne bo trajala dolgo, kajti otroci pri igri posnemajo odrasle v svoji okolici, hkrati pa se prilagajajo trendom igre med vrstniki. Pričakujejo, da bodo pohvaljeni, če se bodo vedli po ustaljenih normah, ki smo jim jih že vcepili odrasli.

Uršula Kravogel