otroci_snegžRoman Šturm, vodja izobraževanja pri Smučarski zvezi Slovenije in izobraževalne vrste ZUTS

Slovenci smo narod smučarskih zanesenjakov, med katere spadajo na eni strani samouki smučarji in na drugi učitelji smučanja. Temu primerno si vsak izbere svoje “naj” smučišče. Če iščete smučišče, kjer bi radi pokazali obvladovanje smučarskih veščin in primerjali najnovejše dosežke smučarske industrije na odlično pripravljenih poligonih, vam priporočam MARIBORSKI SNEŽNI STADION ter razvejanost KRVAVŠKIH STRMIN. Smučišča, kot so Kranjska gora, Rogla, Cerkno, Golte, Kope, Velika planina s svojo naravno danostjo nudijo skoraj idealne pogoje za šolo v naravi, športne dneve in za vse ljubitelje smučanja.

Ne želim zmanjševati pomena in uporabnosti manjših smučišč, ki jih ni malo (Črmošnjice, Ulovka, Lokve, Črni vrh,…), saj so še kako pomembna za turistično ponudbo kraja in cenovno bolj dostopna za otroke in mladino. Na skoraj vseh delujejo šole smučanja, zato so pravi naslov kam in komu dati otroka v učenje in varstvo v času zimskih počitnic in oddiha.

Starši, ki želijo, da gredo njihovi otroci po poti Križaja, Petroviča, Svetove, Miklavca in Koširja, naj jih vpišejo v enega od mnogih smučarskih društev, ki tvorijo Smučarsko zvezo Slovenije. Tu bodo otroci deležni organizirane vadbe na suhih in snežnih treningih.

Kdaj z otrokom na sneg?

Nič ne bomo prehiteli, če začnemo med 3. in 4. letom starosti in nič zamudili, če začnemo med 9. in 10. letom. Pomembno je predvsem KAKO začeti s smučanjem in KAJ lahko pred tem naredimo koristnega za pripravo otroka na nov element v njegovem življenju.

KAKO?

Če nam smučanje pomeni užitek, potem se moramo zavedati, da otrokov odnos do spoznavanja sebe in okolice najprimerneje gradimo preko igre. Kljub prevračanju in lovljenju ravnotežja med drsenjem na smučeh se mora otrok počutiti varnega. Tako bo sproščen in sposoben osvojiti nove gibalne naloge, ki mu jih moramo skozi igro narediti pestre in zanimive. Sčasoma bo spoznal, da je smučanje (drsenje po snegu) tudi zanj užitek.

KAJ LAHKO STORIMO PREJ?

Pogovor o prihajajoči zimi in o radostih, ki nam jih prinaša, bo v otroku zbudil zanimanje in pripravljenost, da bo npr. že v dnevni sobi poskušal, kako se drsi po snegu in kako ga vlečnica vleče na smučišče. Za to potrebujemo samo zloščen parket in volnene copate, ki mu omogočajo drsenje po parketu ter seveda malo domišljije.

Pustimo otroku, naj si nadene smučarsko opremo. Spoznal bo, kaj pomeni okoren smučarski čevelj, kako ga pri oprijemu palice ovira rokavica, kako se obleče in sleče debel smučarski komplet ali kombinezon (za na WC) in vrsto drugih koristnih informacij, tudi kako se nosi smuči. Poleg tega pa je veliko lažje vaditi pri sobni temperaturi, kot zunaj na mrazu

Kakšno opremo naj kupimo?

Smučarski čevelj naj otroku omogoča varen oprijem gležnja ter dovoljuje (in ne omejuje) gibanje v skočnem sklepu. Smučarski čevlji, ki omogočajo otroku nagib oz. naslon nazaj, so potuha in slabo izhodišče za učenje smučanja. Ne kupujte za več let vnaprej.

Smuči naj bodo 10 – 20 cm krajše od otrokove višine. Otroška oprema mora biti predvsem funkcionalna in topla, kar pa ne pomeni, da mora otrok izgledati kot “mišelinko” ali astronavt. Pogosto so otroci preveč oblečeni, zato se prekomerno spotijo in prehlad je tu.

Zlato pravilo učenja

Ne hitite! Načelo postopnosti je zakon, potrpljenje pa božja mast!

Če želite, da bo otrok vzljubil smučanje, so vam na voljo tri možnosti:

– otroka lahko usmerite v tekmovalno smučanje in vrhunski šport (dokler bo dovolj volje, denarja in uspehov),

– naučite ga smučati do te mere, da bo s 15-imi leti vstopil v sistem strokovnega usposabljanja za učitelje smučanja in bo lahko svoje dijaške in študentske dni koristno preživel z učenjem smučanja doma in v tujini,

– lahko pa ga naučite, da bo – tako kot vi – rekreativno z veseljem in radostjo vodil svoje malčke zimskim radostim naproti.